Woensdag 4 januari 2023
Partnerbijdrage: Een goede ventilatie van uw woning is om verschillende redenen van belang. Wanneer uw huis namelijk is voorzien van schone lucht heeft het positieve effecten op uw gezondheid. Zo reduceert u bijvoorbeeld de kans op het ontwikkelen van allergieën, hoofdpijn, vermoeidheid en concentratieproblemen. Er zijn verschillende manieren van ventileren. Eén daarvan is balansventilatie. Maar, wat is het, hoe werkt het, en is het geschikt voor uw woning?Wat is balansventilatie?
Wanneer men spreekt over balansventilatie dan gaat het over een installatie waarbij de hoeveelheid verse gefilterde buitenlucht die het huis in wordt geblazen in balans is met de hoeveelheid vuile lucht die wordt afgevoerd. In de zomer is de lucht die uit het huis wordt afgevoerd doorgaans koeler dan de lucht buiten. Het ventilatiesysteem zorgt ervoor dat de kou niet verloren gaat en draagt de energie over aan de schone lucht. In de winter werkt dit precies andersom. Een balansventilatie beschikt vaak over een wtw-installatie of warmteterugwin-unit. Die zorgt ervoor dat de warmte van de afgevoerde lucht wordt overgedragen naar de koude lucht die naar binnen wordt gehaald.
Kunt u gebruik maken van balansventilatie?
De toepassing van balansventilatie in uw woning kan aanpassingen aan uw huidige woning of het ontwerp van uw nieuwe woning vereisen. Voor de toe- en afvoer van lucht is een luchtverdeelsysteem met kanalen en kleppen essentieel. Dit moet zo ontworpen zijn dat het de juiste hoeveelheid lucht kan vervoeren. Hiervoor is een gespecialiseerde installateur vereist. Zeker omdat het systeem ook moet voldoen aan allerlei wetten en regelgeving. Voor nieuwe woningen is het makkelijker en zelfs verplicht sinds 2006. Hier kan het ventilatiesysteem al in de bouwtekeningen worden verwerkt. Bestaande woningen behoeven een relatief forse verbouwing.
Hoe werkt de balansventilatie?
Een balansventilatie is voorzien van een unit. In deze unit vindt u een zogeheten warmtewisselaar. Deze brengt de ingaande en uitgaande luchtstromen bij elkaar, maar dit gebeurt zonder vermenging. Zo kan warmte worden overgedragen op de invoer of toevoer, afhankelijk van de gevraagde binnentemperatuur. Het systeem werkt uiteraard het best in een goed geïsoleerd huis.