Woensdag 24 juli 2019
Kunstenaar Suze Berendsen heeft een kinderboek gerealiseerd dat zowel in het Nederlands als in het Twents is geschreven. Voor haar boek stond haar kleindochter Chantal centraal. Haar belevenissen, vooral over dieren, die ze opdeed en die ze in haar dromen herbeleefde, tekende Suze op. Het boek kreeg de titel ‘Avonturen met Chantal’.Tekst gaat verder onder videoregistratie
Illustraties
Ze schreef het boek niet alleen, ze zorgde ook voor fraaie illustraties. Tientallen prachtige schilderijen gebruikte ze voor het boek. Ze schilderde ze speciaal op mdf. Voor haar kinderboek koos ze steeds figuren in blauw, groen en gele kleurencombinaties. Het boek is uitgegeven door Uitgeverij Twentse Media.
Om het Twents goed te schrijven volgde Suze verschillende cursussen en workshops. De uit Rijssen afkomstige Marieke Dannenberg heeft veel kennis van de Twentse schrijftaal. Ze heeft Suze erg geholpen om een uniforme Twentse taal (Nedersaksisch) te hanteren. Vooral om te zorgen dat het de taal is die overal hetzelfde is van een deel van Groningen tot in de Achterhoek. Ook het enthousiasme van Thea Kroezen die veel Twentse gedichten schrijft, heeft Suze heel erg gestimuleerd. Het is een project geworden waar ze meer dan tien jaar aan gewerkt heeft. ‘Spreken in het Twents zal vaak moeilijk worden, maar begrijpen zou heel mooi zijn, vandaar ook de tweetaligheid in het boek’, aldus Suze.
Veelzijdigheid
In het boek komt de veelzijdigheid van Suze Berendsen duidelijk naar voren. Ze heeft vele jaren als onderwijzeres aan een basisschool in de Schelfhorst gestaan. 'In de groepen 7 en 8 kon ik altijd veel verhalen kwijt aan de leerlingen, vooral geschiedkundig', geeft Suze aan. Daarnaast heeft ze haar sporen als schilder van vele portretten en als glaskunstenaar ook dubbel en dwars verdiend. Ze signeert haar schilderijen met de initialen Subé. Ze benoemt het als ‘kunst met een knipoog’.
Ze heeft een website onder de naam www.subee.nl. Mensen kunnen haar ook mailen: Subee@xs4all.nl.
Levend houden
Het boek van Suze Berendsen is te koop in de verschillende boekhandels in Almelo en omstreken. Door de subsidie vanuit de Twentse media is het heel betaalbaar gebleven. 'Het zou mooi zijn wanneer vele ouders of opa’s en oma’s het boek gaan lezen met hun kinderen en kleinkinderen', stelt Suze. Ze gaat in september zelf naar verschillende basisscholen om uit haar boek voor te lezen. Zo hoopt ze een bijdrage te leveren om de prachtige Twentse taal levend te houden.