Dinsdag 21 mei 2019
Afgelopen jaar vond er in ons land elke tien minuten een auto-inbraak plaats. In Overijssel werd er gemiddeld 3,9 per dag ingebroken in een auto. In Almelo werd er in 2018 zo'n 68 keer een auto-inbraak gepleegd - een daling van maar liefst 36% ten opzichte van 2017. Dat is maar goed ook, want de slachtoffers blijven regelmatig in verwarring achter. Er heerst namelijk veel onduidelijkheid omtrent de vraag in hoeverre de schade veroorzaakt door auto-inbraken wordt gedekt door de inboedel- en autoverzekering. De slachtoffers van auto-inbraken weten dikwijls niet bij welke verzekering ze moeten aankloppen en in hoeverre deze verzekering bescherming biedt. De verschillende soorten schade
Welke verzekering van toepassing is en in hoeverre deze verzekering bescherming biedt, hangt af van het type schade dat is geleden. Een auto-inbraak kan namelijk tot verschillende soorten schade leiden. Allereerst kunnen tijdens een inbraak losse, waardevolle spullen uit de auto worden gestolen, zoals een smartphone die op de passagiersstoel lag. Ten tweede kunnen fabrieksaccessoires worden gestolen. Dit zijn accessoires die door de fabrikant zijn ingebouwd, en die dus niet achteraf door de consument zijn toegevoegd. Een ingebouwd navigatiesysteem is hier een goed voorbeeld van - en dat is meteen het object dat tijdens auto-inbraken het vaakst gestolen wordt. In sommige gevallen worden zelfs de wielen gestolen. Ten derde kan er sprake zijn van braakschade: de schade die is veroorzaakt door het forceren van het raam of de deur, of het openbreken van het slot. Ten slotte kunnen later aangebrachte accessoires worden gestolen, zoals een trekhaak.
De reikwijdte van de inboedelverzekering
Wanneer er sprake is van het eerste type schade (de diefstal van losse spullen), is de inboedelverzekering van toepassing. Dat betekent echter niet automatisch dat de schade ook daadwerkelijk wordt vergoed - dit hangt af van de voorwaarden van de inboedelverzekering in kwestie. De schade veroorzaakt door een auto-inbraak wordt namelijk niet door alle inboedelverzekeringen vergoed. Als een verzekering de schade wel vergoedt, zal hier doorgaans een maximum bedrag aan zijn verbonden. Deze maximale dekking kan van verzekeraar tot verzekeraar behoorlijk verschillen.
De reikwijdte van de autoverzekering
Wanneer er sprake is van het tweede en derde type schade (de diefstal van fabrieksaccessoires en braakschade), dient te worden gekeken naar de autoverzekering. Een beperkte cascoverzekering of een volledige casco-verzekering (ook wel de allriskverzekering genoemd) zal deze schade doorgaans vergoeden. Slachtoffers die enkel een WA-verzekering hebben, zullen de schade echter uit eigen zak moeten betalen. Het kiezen voor de goedkoopste autoverzekering kan dus gepaard gaan met de nodige risico's.
De reikwijdte van een extra accessoiresverzekering
Het vierde type schade (de diefstal van zelf aangebrachte accessoires) wordt doorgaans niet vergoed door de autoverzekering. De meeste verzekeraars vergoeden deze schade alleen wanneer de verzekerde een extra accessoiresdekking heeft afgesloten. Auto-eigenaren die hun vervoermiddel regelmatig voorzien van de nieuwste snufjes doen er dus goed aan om voor een dergelijke aanvullende dekking te kiezen. Aangezien deze pakketten echter fors in premie en dekking kunnen verschillen, is het raadzaam om goed op onderzoek uit te gaan alvorens een keuze te maken.