Maandag 13 mei 2019
Het Almeloos shantykoor De Oostvaarders uit Almelo bestaat dit jaar 15 jaar. Vol levenslust en blakend van enthousiasme houdt het koor op zaterdag 18 mei op de Koornmarkt in Almelo een prachtig jubileumconcert waarvoor iedereen is uitgenodigd. Samen met een drietal andere koren, De Romantic Sailors uit Almeloos partnerstad Iserlohn, Cantabile uit Harbrinkhoek en het Zwingkoor uit Almelo, wordt dit jubileumfeest gevierd.Een blik in het verleden
Eind 2003 besloot een aantal Almelose zangers die tot dan toe bij koren uit de regio zongen, om ook in Almelo een dergelijk koor van de grond te tillen. Begin 2003 werden de voorbereidingen al getroffen. Een oprichtingsvergadering werd uitgeschreven en meteen was het enthousiasme al erg groot. Vierentwintig mannen melden zich aan en het werden er al gauw veertig. Veel, toen aspirant leden, zijn nog steeds lid van het koor en zingen nog wekelijks met erg veel plezier. Vier voorzitters heeft het koor "versleten" in deze vijftien jaar en momenteel staat de zesde dirigent voor het koor in de persoon van Hans Roordink. Joop Israël is al vijftien jaar lid en heeft in al die jaren bestuursfuncties bekleed evenals Thom Vinke die als man van het eerste uur nu nog steeds de technische man is bij de vele optredens die het koor jaarlijks heeft.
Steunpilaren
Ron Kleeman, Frank de Coster, Harry Crans, Jan Goseling, Wil Kuipers, Rinse Paassen, Hans en Johan Reekers, Ben Steffens en Gerrit Willerink zijn allemaal mensen van de start en mensen op wie het koor kan bouwen. Rob Kroon, een plaatselijke jurist, werd de eerste voorzitter en stelde de statuten en het huishoudelijk reglement samen met de leden op. Jan Wolters was in november 2003 de man die vond dat het nu eens echt moest gebeuren en hij gaf de aanzet voor het feit dat in januari 2004 de eerste zangavond kon worden gehouden. Op 26 februari van dat jaar werd de oprichtingsakte getekend. Daarmee was een nieuw koor aan het culturele leven van Almelo toegevoegd. Toen moest het beestje nog een naam hebben en Gerard Nicolaas bedacht de naam Oostvaarders. Het eerste optreden was op 15 mei bij Café Liedenbaum. De kleding die werd uitgezocht verschilt niet veel van de huidige kleding. Alleen de huidige pet was toen een wollen zeemansmuts.
Populaire genre
Optredens vonden slechts plaats in de regio en de verzorgingshuizen in Almelo. Vrouwen van de Oostvaarders richtten in die tijd zelf een koor op en brachten, naast shanty's, ook liederen van een populair genre. De Oostvaarders werden in die tijd begeleid door twee accordeonisten, een drummer en gitarist Anton Visscher die nog steeds de leider is van het huidige combo. De groep was sterk wijkgericht en daardoor komen veel leden uit de Schelfhorst. Wijkcentrum De Schelf is vanaf het begin het domein geworden van de Oostvaarders. Fijne herinneringen heeft de club aan optredens in penitentiaire instelling de Karelskamp. Het eerste songboek werd aangeboden aan de toenmalige burgemeester Knip die toezegde zelf lid van het koor te willen worden zodra hij met pensioen zou gaan. Het is er echter nooit van gekomen. De inmiddels overleden Bert Kuiper ontving bij zijn afscheid als wethouder van het koor als cadeau een jaar gratis lidmaatschap. Hij bleef daarna lid en werd een van de solozangers.
Vriendenkring
Inmiddels heeft het koor twee CD's op haar naam staan die gretig aftrek hebben gevonden naar de fans en leden van de vriendenkring. De vriendkring werd opgericht en velen sloten zich aan en blijven het koor ondersteunen. In die tijd mochten alleen nieuwe leden toetreden indien zij werden geïntroduceerd door mensen die het lidmaatschap al hadden. Een geluidsinstallatie werd aangeschaft en dat had de nodige voeten in de aarde. Men was al rond met een Almelose firma toen er toch op het laatste moment een installatie werd gekocht in Duitsland. Het koor dreef in die dagen op de enthousiaste koorleden, hun partners en hun relaties.
Wat is er in die jaren veranderd?
Vele zaken hebben zich ten goed gekeerd. Zo treden de Oostvaarders nu op door het hele land en schuwen ze niet de grens met onze oosterburen over te steken. Soms zit er aan een festival een competitie element, zo ook in 2016 toen het koor de eerste prijs verdiende bij het Vistifal, een zangconcours van Den Helder en met vlag en wimpel werd uitgeroepen tot het beste koor van dat jaar uit twaalf deelnemende koren. Zij zongen bij de uitreiking van Koninklijke onderscheidingen, ook buiten Almelo en lieten zij hun gezicht zien bij de jaarlijkse Roparun die rond Pinksteren door Almelo trekt als de lopers van Hamburg naar Rotterdam hun parcours afleggen. Bijzonder is ook geweest het kerstoptreden in het Stadstheater van Iserlohn, partnerstad van Almelo, waar opgetreden werd voor een volle zaal met 850 toeschouwers.
Naar Noorwegen en Liverpool
Jaarlijks neemt het koor deel aan de Volkskerstzang die in de Schelf, vroeger in de Rembrandthal, wordt gehouden. Men werkte twee jaar geleden al eens mee aan de kerstnachtdienst in de Pniëlkerk en aan de Veteranendag in Almelo. Steeds verder slaan de Oostvaarders hun vleugels uit. Uitnodigingen voor meerdaagse optredens aan de Oostzee en op meerdere plaatsen in Duitsland zijn geen uitzondering. In de portefeuille van de boekingsman liggen uitnodigingen voor Noorwegen en Liverpool.
Wachtlijst is afgeschaft
De Oostvaarders hebben jarenlang gewerkt met een wachtlijst omdat de populariteit van het koor geen grenzen kende. Waar andere koren moeite moesten doen nieuwe leden te werven leek het bij de Oostvaarders vanzelf te gaan. Thans heeft dit koor alweer meer dan de gewenste 60 leden omdat de wachtlijst begin vorig jaar is afgeschaft. Het koor is de grondlegger van de invoering van Ierse shantyliederen waarbij met een schuin oog wordt gekeken naar de Ierse groep de Dubliners. Nummers van de legendarische Willem Wilmink staan ook op het repertoire. Intern wordt er binnen de groep van alles georganiseerd zoals de jaarlijkse herfstwandeling, een barbeque en de jaarlijkse feestavond waarbij de partners ook van harte welkom zijn.
Festival
Elke twee jaar zetten de Oostvaarders de binnenstad van Almelo op z'n kop en organiseren zij een groot shantyfestival waar tal van koren voor worden uitgenodigd. De belangstelling voor de Oostvaarders is enorm en het ziet ernaar uit dat dit voorlopig niet zal verminderen. Het koor heeft nog grootse plannen voor de komende jaren en streeft ernaar die ambitie ten volle waar te maken. Voorlopig eerst de jubileumviering in de binnenstad van Almelo op 18 mei, aanvang 13.30 uur, dat door burgemeester Arjen Gerritsen zal worden geopend.