Zaterdag 20 maart 2021
Partnerbijdrage: De aandacht voor het verduurzamen van woningen is de laatste jaren enorm gegroeid. Een warmtepomp of zonnepanelen kopen wordt in steeds meer huishoudens overwogen. Uiteraard moeten dan wel de voor- en nadelen worden afgewogen. Een veelgehoord nadeel van een warmtepomp zou zijn dat deze geen extreme kou aankan. In Almelo weten ze inmiddels wel beter. Werkt een warmtepomp minder bij kou?
In februari 2021 doken de temperaturen flink, met lokaal in Almelo en omgeving een temperatuur tegen de -20° Celsius. Het bleek de ultieme test voor diverse nieuw geïnstalleerde warmtepompen in Almelo. En wat bleek? De warmtepompen kunnen deze lage temperaturen goed hebben. Er is wel één voorwaarde: de woning moet goed geïsoleerd zijn.
De warmtepomp is een relatief nieuwe techniek. Het grote voordeel van een warmtepomp is dat het systeem een woning zonder gebruik van fossiele brandstoffen kan verwarmen. De meest gekozen en ook het goedkoopste type warmtepomp haalt enkel energie uit de buitenlucht. Er zijn ook type warmtepompen die energie uit de bodem of uit het grondwater halen. Dit vergt een wat complexere installatie en is duurder. Ook is deze techniek niet op iedere locatie mogelijk. Een hardnekkig kritiekpunt op de warmtepomp, is dat een warmtepomp bij extreme kou minder goed werkt. Het klopt inderdaad dat een warmtepomp harder moet werken om de lucht op te warmen. Het spreekt voor zich dat als er lucht wordt onttrokken met een temperatuur van 10° Celsius, dit minder energie vergt om op te warmen dan een wanneer de lucht een temperatuur van -10° Celsius heeft.
Goed geïsoleerde woning
Het veel gehoorde kritiekpunt dat warmtepompen minder goed werken bij extreme kou is dus onjuist. Het feit dat sommige huishoudens met een warmtepomp toch meer kou in huis ervaren, heeft er meer mee te maken dat zij hun woning niet goed hebben voorbereid op de warmtepomp. De woning dient absoluut goed geïsoleerd te zijn. Ten eerste om te voorkomen dat een warmtepomp te hard moet werken en ten tweede om de opgewekte warmte binnen vast te houden. Omdat een warmtepomp nog wel stroom verbruikt, is zonnepanelen kopen naast een warmtepomp zeker het overwegen waard.
Welke duurzaamheidsmaatregelen zijn er in Almelo?
De gemeente Almelo heeft geen speciale subsidie voor het plaatsen van zonnepanelen of een warmtepomp. Wel heeft de gemeente met andere Twentse gemeenten Duurzaam Thuis Twente opgericht. Dit is een kennisplatform over alles wat met duurzaamheid te maken heeft. Via Duurzaam Thuis Twente kunnen Almeloërs een wooncoach langs laten komen. De wooncoach kan advies geven over hoe bewoners het beste hun huis kunnen verduurzamen. Met de kennis die wooncoaches in huis hebben, kan er ook gekeken worden hoe goed een woning is geïsoleerd om de aanschaf van een warmtepomp te overwegen.