Coaches helpen huiseigenaren bij verduurzaming

Zondag 1 november 2020
De wooncoaches van Duurzaam Thuis Twente komen gratis bij je thuis met deskundig advies.

Want ook inwoners van Almelo willen wel duurzame maatregelen toepassen, maar weten niet goed waar ze moeten beginnen. Wat gaat het kosten en wat zijn de mogelijkheden? Zelfs eenvoudige aanpassingen kunnen vaak al leiden tot grote duurzame veranderingen en een aanzienlijke besparing. Een coach van Duurzaam Thuis Twente kan je inzicht geven in alle mogelijkheden op het gebied van verduurzaming en in wat in jouw specifieke situatie het meest geschikt is.

Juist nu is het extra fijn dat je huis aangenaam verwarmd is en dat je niet onnodig verstookt. Een duurzaam huis voelt aangenaam en is energiezuinig. Duurzame maatregelen zorgen niet alleen voor een beter wooncomfort, maar zijn ook nog eens goed voor de portemonnee en het milieu. Nieuwsgierig welke maatregelen je thuis kunt nemen en wat dit oplevert?

Stichting
Duurzaam Thuis Twente is een stichting die namens de 14 Twentse gemeenten huiseigenaren wil helpen bij vragen over hun woning en hen daarbij belangeloos duurzaam advies geeft. In elke gemeente zijn een aantal wooncoaches actief die de woningbezitters met raad en daad bijstaan.

Nathalie Thoonsen, coördinator van de stichting, geeft aan dat de circa 50 wooncoaches staan te trappelen om de huiseigenaren actief behulpzaam te zijn. Zij komen hiervoor met plezier voor advies aan huis. Voor de wederzijdse veiligheid en gezondheid houden zij daarbij vanzelfsprekend wel de RIVM-richtlijnen aan.

Wat is een wooncoach?
Een wooncoach is een Noaber, iemand met hart voor een duurzamer Twente. Wooncoaches zijn goed opgeleide ervaringsdeskundigen met kennis op het gebied van wonen, techniek en duurzaamheid. Zij komen op verzoek van huiseigenaren kosteloos op bezoek om te luisteren naar woningvragen en mee te denken in oplossingen. Bijvoorbeeld over vragen met betrekking tot wooncomfort, energie besparen of opwekken en gasloos wonen. Ga je bijvoorbeeld verbouwen en wil je graag weten hoe de energierekening omlaag kan? De wooncoaches hebben nuttige tips, ook op het gebied van wooncomfort en veiligheid. Tevens zijn ze goed op de hoogte van de diverse subsidies en financieringsmogelijkheden.

Advies aan huis
Juist voor die mensen, die niet weten waar ze moeten beginnen, zijn de wooncoaches een uitkomst. Een wooncoach is een vrijwilliger en heeft geen enkel commercieel belang. Daarom kan hij je onafhankelijk advies geven. Het liefst doet hij dat bij de huiseigenaren thuis zodat de gehele woning meteen goed bekeken kan worden.

Alternatieven voor bezoek aan huis
Voor huiseigenaren die nu liever geen bezoek aan huis ontvangen, heeft Duurzaam Thuis Twente een paar alternatieven: in de eerste plaats is er de uitgebreide website www.duurzaamthuistwente.nl. Naast informatie over duurzame maatregelen en subsidiemogelijkheden bevat de site een aantal tools waarmee bezoekers eenvoudig een energiecheck of quickscan kunnen doen. Er wordt daarmee een rapport gegenereerd waarmee de huiseigenaar een eerste inzicht krijgt van de mogelijkheden tot energiebesparing en verduurzaming. Nieuw is de optie om gebruik te maken van een telefonisch spreekuur. Iedere dinsdagmiddag van 14.00 tot 17.00 uur en elke donderdagochtend van 09.00 tot 12.00 uur zijn er wooncoaches beschikbaar voor telefonische hulp. De beller wordt direct te woord gestaan en deskundig verder geholpen.

Ook buiten de telefonische spreekuren om kan men contact met Duurzaam Thuis Twente opnemen via het centrale telefoonnummer 088 185 01 30. Een van de wooncoaches belt dan zo snel mogelijk terug om een afspraak te maken voor een (beeld)belgesprek of een huisbezoek.

Verduurzamen loont
Nathalie Thoonsen: "Verduurzaming verbetert de waarde van een woning. Het mooie is dat het tevens het wooncomfort verhoogt en de energielasten verlaagt. En daar heb je direct profijt van. Mensen die hiervoor inspiratie op willen doen, kunnen in november en december prachtige voorbeelden van duurzame huizen zien en deze online bezoeken via de website van de Duurzame Huizen Route (zie www.duurzamehuizenroute.nl). Ook een aantal van onze wooncoaches en huiseigenaren in Twente doen hieraan mee", zo meldt Nathalie Thoonsen.
Deel dit artikel: Twitter | Facebook | WhatsApp | Google+ | E-mail

Info

AAFM op Koningsdag live vanaf de vrijmarkt

Tijdens Koningsdag verzorgt AAFM vanaf 10.00 uur een live ra...

Bleskolksingel wordt in twee fases afgesloten

Een deel van de Bleskolksingel wordt afgesloten voor onderho...

Meer zonnepanelen in Overijssel

In de afgelopen 2,5 jaar zijn er heel veel zonnepanelen bijg...

Bornerbroeker Johan Veneklaas dicht in het dialect

Gepensioneerd melkveehouder Johan Veneklaas uit Bornerbroek ...

Verbeter uw buurt met Almelo Buurt Samen

De gemeente start een website waarmee inwoners geld kunnen o...

Aadorp heeft weer 3 AED's

De AED-groep Aadorp heeft weer 3 AED's. Een AED is een Autom...

Rondje Twente: The Passion in het Oosten

In Rondje Twente kunt u het nieuws zien wat vanuit andere lo...

Wie wordt de stadsdichter van Almelo?

Al maanden is Almelo op zoek naar een stadsdichter. Er zijn ...

Bemachtig een plek op de Oranjemarkt

Over iets minder dan een maand is het weer zover! Koning Wil...

Fietstunnel voor betere doorstroming

In 2025 zal er gestart worden met de aanleg van een fietstun...

Nieuwe voorzitter Raad van Toezicht Almelo Promotie

Sinds begin dit jaar is John Olde Olthof de nieuwe voorzitte...

Meer dan 30.000 vrijwilligers de straat op

Vanaf maandag 4 maart tot zaterdag 9 maart vindt de jaarlijk...

Herinrichting kost 17 bomen de kop

Voor de herinrichting van het Grotestraat Noord in Almelo wo...

Weinig geld? Check waar u recht op heeft

Heeft u weinig geld en wel hoge vaste lasten? Dan zij er all...

Almelose kunstenaar exposeert in de Fundatie

Almelose kunstenaar Sibyl Heijnen exposeert tot en met 26 me...

Kleinzoon plaatst Stolperstein voor opa

Voor de woning Nachtegaalstraat 145 in is op initiatief van ...

Bibliotheek biedt hulp bij belastingaangifte

Steeds meer dingen moeten via het internet gebeuren. Tegenwo...

Groot feest bij 70-jarige Zonnebloem Sluitersveld

De Zonnebloem bestaat 70 jaar en dat heugelijke feit wordt m...

CV Noord Proost wint prijs

De Almelose carnavalsvereniging Noord Proost is in de prijze...

31ste Voorleeswedstrijd: de winnaars

Bibliotheek Almelo organiseerde op woensdag 31 januari de ja...
© 1986 - 2024 Stichting Lokale Omroep Almelo