Knoll’ntrekkers kijken uit naar 55-jarig jubileum

Maandag 11 november 2024
Het was maandag 11 november de 'Elfde van de Elfde': Nederland maakte zich klaar voor het nieuwe carnavalsseizoen, maar voor carnavalsvereniging de Knoll’ntrekkers uit Bornerbroek betekende deze dag het startpunt om terug te kijken op een rijke historie die begon in de jaren '70 van de vorige eeuw.

Grootse wijze
Met een diepgewortelde band met het dorp en vele unieke tradities, is de vereniging inmiddels uitgegroeid tot een essentieel onderdeel van het sociale leven in Bornerbroek. Vol verwachting kijken de leden vooruit naar het 55-jarig jubileum in 2030, een mijlpaal die op grootse wijze gevierd gaat worden.

Onderstaande verhaal is te danken aan Anita Slagers en Herrie Engbersen die met hun verhalen en herinneringen de geschiedenis van de vereniging levend hebben gehouden - en dat nog steeds doen.

Ontstaan en de eerste jaren
De oorsprong van de Knoll’ntrekkers gaat terug tot voor 1970, toen de Katholieke Plattelands Jongeren (KPJ) hun carnavalsavonden organiseerden in het oude parochiehuis van Bornerbroek. Eef Lohuis, kastelein van café Annink-Lohuis, zorgde in die tijd voor de eerste carnavalskostuums. Al snel vond het carnaval een vast onderkomen in café Annink-Lohuis en in 1976 werd de vereniging officieel opgericht met Eef Lohuis als één van de drijvende krachten. In datzelfde jaar werd Harrie Nollen benoemd tot de eerste Prins van Bornerbroek.

Jongens van het land
De naam “Knoll’ntrekkers” vond waarschijnlijk zijn oorsprong bij de boerenjongens van de KPJ. Zij kwamen vaak rechtstreeks van het land, waar ze net knollen hadden geoogst, naar de vergaderingen,. Daarmee was de naam geboren en deze is sindsdien symbool geworden voor de vereniging die diep verweven is met het dorpse leven.

Groei en ontwikkeling van de vereniging
In de loop der jaren groeiden de Knoll’ntrekkers uit van een kleine groep tot een uitgebreide vereniging met een sterke structuur. Het begon met een bestuur, prins, Raad van Elf en dansmarietjes. Na enkele jaren werd de Prinsengarde opgericht, bestaande uit elf leden. Diegenen die hun tijd in de Prinsengarde beëindigden, stroomden door naar de Krattenkrakers, een eigen groep van elf die actief blijft binnen de vereniging.

Verder kennen ze nu binnen de vereniging nog de volgende geledingen: de DOP-pers (De Oud Prinsen), Galacommissie, Optochtcommissie, het Knoll’nblad, Ereleden, Leden van Verdienste en vele vaste medewerkers.

Dweilorkest
Om ook jongeren te betrekken, werd in 1999 een Jongerenraad opgericht voor leden van 17 tot 21 jaar. Binnen deze jongerenraad worden jaarlijks een Jonkheer en adjudant gekozen. De vereniging had jarenlang haar eigen dweilorkest, de Bloasbalg’n, hoewel deze band twee jaar geleden helaas stopte. De muzikale traditie wordt nu voortgezet door het Bornerbroekse dweilorkest Ditist dat een deel van de muzikale sfeer op zich neemt.

Een andere traditie die door de jaren heen is ontwikkeld, is de betrokkenheid van de basisschool, waarbij elk jaar een jeugdprins en jeugdprinses worden gekozen uit groep 7 en 8. Ook is er inmiddels een kleuterprins aangesteld wat het carnaval tot een feest maakt voor alle leeftijden.

Sterke band met de gemeenschap
De vereniging is niet alleen een carnavalsvereniging, maar ook een belangrijk sociaal bindmiddel in Bornerbroek. Naast de traditionele zaterdagavond werd in de loop der tijd een speciale carnavalsavond voor ouderen georganiseerd, in samenwerking met de Stichting Ouderen Bornerbroek (SOB) en nu ook met De Theresiahof. Ook de basisschool is intensief betrokken bij de organisatie van het kindercarnaval.

Ziekenbezoek
Een hoogtepunt van het carnavalsweekend is de optocht op zaterdagmiddag, waarin buurten en vriendengroepen uit het dorp in de parade meelopen. Ook bijzonder is de jaarlijkse traditie waarbij de vereniging Bornerbroekers, die op dat moment in een ziekenhuis liggen, bezoekt. Op zondagmiddag gaat de vereniging met drie bussen naar andere carnavalsverenigingen in de regio. Op maandag trekt de vereniging zelfs de grens over naar Duitsland voor de traditionele “Dweilen” activiteit.

Door de jaren heen zijn uit de vereniging ook andere evenementen voortgekomen, zoals de autocross, de kermis tijdens Pinksterfeesten en de oliebollenactie op Oudjaarsdag. De Zilveren Knol, een idee van uit de Prinsengarde, wordt ieder jaar uitgereikt aan een persoon die zich bijzonder verdienstelijk heeft gemaakt voor Bornerbroek.

Bijzondere tradities en unieke kenmerken
Een opvallende traditie van de Knoll’ntrekkers is dat de vereniging altijd een prinsenpaar heeft, in plaats van alleen een prins. De reden is dat men gelooft dat het carnavalsleven het beste als echtpaar beleefd kan worden. Daarnaast wordt de prins na zijn ambtstermijn automatisch adjudant van zijn opvolger, een unieke traditie die binnen de carnavalswereld bijzonder is.

Op weg naar het 55-jarig jubileum
De vereniging viert elk 11e jubileumjaar met bijzondere festiviteiten, zoals het 33-jarig jubileum waarbij alle oud-prinsen nog aanwezig waren. Het volgende jubileum, 55 jaar, wordt niet overgeslagen en zal zeker weer met veel enthousiaste voorbereid worden. Anita Slagers en Herrie Engbersen, die de rijke geschiedenis van de vereniging van dichtbij hebben meegemaakt, kijken er met spanning naar uit: “We hopen dat het 55-jarig jubileum weer een prachtige viering wordt van alles wat we samen hebben opgebouwd”.

Met hun verhalen en herinneringen hebben Slagers en Engbersen een waardevolle bijdrage geleverd aan het vastleggen van de geschiedenis van de Knoll’ntrekkers. Dankzij de inzet en de betrokkenheid van alle leden blijft de vereniging een levendige spil in Bornerbroek, die jong en oud verbindt en het carnaval een unieke betekenis geeft.

In de video hieronder het terugbrengen van de sleutels:


Tobias Horst
Uitzending van de Blauwe Barometer met Koen Bolscher, voorzitter van de Knoll'ntrekkers
Deel dit artikel: Twitter | Facebook | WhatsApp | Google+ | E-mail

Info

Knoll’ntrekkers kijken uit naar 55-jarig jubileum

Het was maandag 11 november de 'Elfde van de Elfde': Nederla...

Kunsthal Hof 88 organiseert fotowedstrijd

Kunsthal Hof 88 organiseert een fotowedstrijd, speciaal voor...

Leerlingen De Weier ontbijten met burgemeester Korteland

Burgemeester Richard Korteland ging donderdagochtend 10 okto...

Vrijwillige steunouder geeft gezin lucht

Wil je vrijwillig steunouder worden en wat houdt dat in? ...

ZGT maakt geboortefotografie op OK mogelijk

Fotografie in geboortekamers van ZGT was al toegestaan, maar...

Nederlandse première van Sursum Corda

Eric Kotterink begon op 1 mei 1999 zijn loopbaan als dirigen...

Almelo bruist van de activiteiten

Komend weekend staat het centrum van Almelo bol van de activ...

Oudewijvenzomer brengt vaak mooi weer

Als je het over een oudewijvenzomer hebt, dan gaat het over ...

Senia organiseert kennismakingsavond leesclubs

Senia organiseert een kennismakingsavond met hun leesclubs i...

Fossielenexpositie in het Natuurhus

Te bekijken in het Natuurhus is momenteel [i]De Wondere Were...

Rijssen-Holten gaat door met ontwikkeling AZC

"We gaan in Rijssen-Holten gewoon verder met de ontwikkeling...

Koken met dementie in de bieb

Feijn Lunchen & Lezen en Bibliotheek Almelo organiseren dit ...

Start van nieuw politieke jaar in Rijssen-Holten

Ook in fusiegemeente Rijssen-Holten begint deze week het nie...

Zomerschool voor senioren Almelo

Deze zomer wordt het weer een 'feest van ontmoeten en verbin...

Diamanten echtpaar Wim en Rietje Elferink

Wim Elfrink (84), radiopresentator van ‘Heimatklanken’ o...

Inspiratie-inloop Groen in je straat

De Groene Loper Almelo houdt op maandag 10 juni een inspirat...

Basiscursus 3D ontwerpen

Bibliotheek Almelo organiseert een basiscursus 3D ontwerpen ...

Open dag Sportpark Wendelgoor

Sportpark Wendelgoor houdt een open dag op zaterdag 15 juni....

Defensie oefent met laagvliegende Apaches

Het Defensie Helikopter Commando oefent dinsdag 14 en woensd...

43 kilo lichter door te wandelen

De 31 jarige Almeloër Marino Stiphout heeft jaren te kampen...
© 1986 - 2024 Stichting Lokale Omroep Almelo