Dinsdag 21 april 2015
De tijden waarin de oudere, behoeftige medemens verbannen werd naar complexen voor grootschalige bejaardenzorg lijken voorbij. Dat geldt althans zeker voor de Titus Brandsmahof. Bewoners van dit gloednieuwe woon- en zorgcentrum hoeven niet te vrezen dat ze in hun laatste levensdagen weinig anders om handen hebben dan in een klein kamertje de volgende ronde van langs rennende verzorgers, huishoudelijke hulpen of maaltijdbezorgers af te wachten.De hof opereert vanuit een zorgvuldig uitgedacht plan: zorg ervoor dat senioren midden in de samenleving blijven staan, ook – of eigenlijk vooral – wanneer ze lichamelijk en/of geestelijk niet meer tot alles in staat zijn. Deze doelstelling werd in overleg met woningbouwvereniging St. Joseph, de organisatie voor wonen, welzijn en zorg Carintreggeland en de stichting De Twentse Zorgcentra verwezenlijkt door een aantal veelomvattende diensten in Titus Brandsma aan te bieden.
Ten eerste zijn daar de kleinschalige woonvormen. Deze zijn bedoeld voor mensen met lichamelijke problemen, of voor hen die te kampen hebben met dementie. Binnen een dergelijke wooneenheid leven zes senioren met elkaar samen. Ze doen dat als het ware in gezinsverband, en het verschilt niet wezenlijk van hun vroegere thuissituatie. Er is een gemeenschappelijke leefruimte waarin er onder andere gezamenlijk gekookt wordt; daarnaast beschikt natuurlijk iedereen over een eigen slaapkamer. Voor zover mogelijk houden de bewoners de regie over hun eigen leven in handen en ontvangen tegelijkertijd zorg.
Dan is er de dagvoorziening. Deze dienst verzorgt een gevarieerd activiteitenprogramma waaraan de bewoners kunnen deelnemen. Maar niet alleen zij! Thuiswonende bejaarden met een zorgvraag zijn er ook welkom. Ziedaar de sociale opzet van de hof: bewoners leven er niet afgezonderd van de maatschappij, maar onderhouden contacten met generatiegenoten die van elders komen.
Dit moderne plan voor de integratie van hulpbehoevende ouderen wordt nog verder uitgewerkt in het ontmoetingscentrum. Daar kan iedereen terecht die behoefte heeft aan een praatje, of graag eens bezig wil zijn met een van de vele activiteiten die er georganiseerd worden. In dit centrum vinden we dus de bewoners van de hof, de ouderen van buitenaf, maar ook wijkbewoners. Op leeftijd en gezondheid wordt er bij die laatste categorie niet gelet; de deur staat open voor eenieder die voor de gezelligheid komt, en die ook kan bieden.
De laatste schakel in dit sociaal goed functionerende organisme vormen de woningen voor ouderen die geen zorg nodig hebben. Deze appartementen maken weliswaar deel uit van het complex, maar kunnen tegen een betaalbaar tarief gehuurd worden door volledig zelfstandige senioren. Ook op deze manier houden zij die verpleegkundige hulp nodig hebben het zicht op de buitenwereld; ze leven immers in zekere zin naast buren die in de grote maatschappij nog alles kunnen en willen doen.
Het team van Seniorentijd, dat maandagmiddag op bezoek was in de hof, kon vaststellen dat het complex een parel van eendracht en saamhorigheid genoemd mag worden. Almelo kan er trots op zijn. Hoe trots? Eén van de bewoners vatte het als volgt samen: "Parijs kan zich beroemen op de Eiffeltoren; wij hier in Almelo hebben de Titus Brandsmahof."
20-04-2015 Seniorentijd Titus Brandsma integraal 1
20-04-2015 Seniorentijd Titus Brandsma integraal 2