Woensdag 29 oktober 2014
Biodanza, ‘leef en dans’, heeft niets met stijldansen te maken. Mensen krijgen geen pasjes aangeleerd die ze in een balzaal kunnen etaleren. Het gaat erom deelnemers vanuit hun eigen gevoel vrijelijk te laten bewegen, opdat ze zich bewust worden van wat ze in het hier en nu aan het doen zijn. Biodanza leert hen om van dat moment te genieten.Arjan Ramaker, Biodanza docent te Almelo, sprak in Seniorentijd met interviewer Sanja onder andere over het belang van muziek voor de dans. Net zoals taal is muziek geconstrueerd om een bepaalde betekenis over te brengen. Door te wikken en wegen met thema’s, intervallen en ritme zorgt een componist ervoor dat we met zekerheid weten of een melodie bijvoorbeeld rust uitbeeldt, of nu juist opwinding; bezinking of uitgelatenheid. Deze betekenisoverdracht noemen we de semantiek van muziek.
Hoe werkt Biodanza nu met klanken en hun betekenis? Het gaat als volgt: deelnemers aan Biodanza herkennen het gevoel dat een bepaalde melodie uitdrukt en halen het vanuit hun eigen ervaring naar boven. Vervolgens dansen ze om gestalte te geven aan die beleving. Dit gebeurt niet individueel, maar samen met anderen. En dat laatste is waar het in deze vorm van zelfexpressie om gaat: de beleving wordt met anderen gedeeld. Door deze spiegelwerking wordt het persoonlijke gevoel nog intenser. Met andere woorden, via anderen komt men dichter bij zichzelf te staan.
Oprichter Rolando Toro wenste met Biodanza de nadruk te leggen op vijf aspecten van ons mens zijn, te weten vitaliteit, seksualiteit, creativiteit, affectiviteit en transcendentie. Voor elk van deze aspecten koos hij de meest geschikte muziek uit, opdat deelnemers zich gemakkelijk aan de dans kunnen overgeven. Let wel, er bestaat geen dwang: als een bepaalde soort muziek voor u niet werkt, dan danst u gewoon even niet mee. Totdat er iets komt waar u zichzelf beter in herkent. En dan sluit u zich weer aan bij de anderen, om samen met hen te genieten.
Seniorentijd wordt herhaald op zaterdag 1 november, op AAFM, van 09.00 tot 10.00 uur.
In gesprek met Arjan Ramaker