Woensdag 17 september 2014
Dinsdag 16 september besteedde Seniorentijd aandacht aan homeopathie, de gezondheidsleer die het principe ‘het gelijkende geneest het gelijke’ aanhangt. Wat wordt hiermee bedoeld? Gaste Marja Roozendaal, zelf homeopaat, vertelde over de grondlegger van deze geneeskundige zienswijze, de Duitse arts Samuel Hahnemann (1755-1843).Deze ontdekte dat sommige vergiftigingen overeenkomsten vertonen met symptomen van ernstige ziekten. Zo krijgt iemand die een overdosis kinine slikt verschijnselen van malaria, terwijl een teveel aan belladonna min of meer de symptomen van roodvonk tevoorschijn roept. Volgens Hahnemann’s redenering zou het natuurlijke afweersysteem van het menselijk lichaam aangespoord worden een ziekte te overwinnen wanneer het een sterke verdunde oplossing toegediend kreeg van een middel dat onverdund dezelfde verschijnselen kon oproepen als die ziekte. Het lichaam wordt als het ware geprikkeld om te reageren en geneest zodoende zichzelf.
Hahnemann heeft zelf de werkzaamheid van een grote hoeveelheid mineralen, planten en dierlijke giffen onderzocht. Zijn bevindingen vormen nog steeds de basis voor de klassieke homeopathie. Het pakket effectieve, natuurlijke middelen dat hij samenstelde is in de loop der tijd nauwelijks aangevuld. Dit zegt veel over de grondigheid waarmee deze beroemde arts te werk ging.
De vergelijking met de bekende middelen van dr. Vogel dringt zich op. Marja Roozendaal gaf echter aan dat deze middelen beduidend oppervlakkiger werken dan die van de klassieke homeopathie. Het is dan ook beter om medicijnen te gebruiken volgens het advies van een kundige homeopaat dan om zelf te experimenteren met vrij verkrijgbare pillen en poeders. Niet dat dat laatste schadelijke gevolgen heeft; het kost alleen maar een hoop geld en werkt meestal niet.
Marja benadrukte dat de homeopathie haar grenzen kent. Zo komen bijvoorbeeld mensen die een orgaantransplantatie hebben ondergaan niet in aanmerking voor een homeopathische behandeling. Een nieuw orgaan wordt door het lichaam immers als indringer gezien, waartegen het natuurlijk afweersysteem zich verzet. Homeopathische middelen versterken nu juist ons afweersysteem, zodat het niet raadzaam is om iemand met een nieuwe nier dit soort medicijnen toe te dienen.
Homeopathische middelen kennen geen nare bijverschijnselen. Bovendien gaan ze op zoek naar de oorsprong van de ziekte, terwijl de synthetische medicijnen van de reguliere geneeskunde eerder klachten onderdrukken. Waarmee niet gezegd wil worden dat we er verstandig aan doen om de gewone dokter maar te vermijden. De reguliere geneeskunde kan repareren wat kapot is en heeft in die zin wel degelijk haar sporen verdiend. Ze behoeft echter aanvulling; homeopathie kan voorkomen dat er iets kapot gaat en kan dus als preventieve maatregel prima met een reguliere behandeling gecombineerd worden.
Luistert u naar de herhaling van deze uitzending op AAFM, zaterdag van 09.00 tot 10.00 uur.
Deze uitzending is een herhaling van 01 februari 2011.
Homeopathie Marja Roozendaal 1febr2011-16 sept2014