Woensdag 25 juni 2014
Op dinsdag 24 juni onthaalde Seniorentijd rundveepedicure Maik Klein Elhorst, die ons ging vertellen over klauwproblemen bij koeien. Desgevraagd gaf hij aan waaruit zijn werk voornamelijk bestaat: hij moet er voor zorgen dat een koe evenwichtig op de poten staat. Alles draait daarbij om de zogenaamde klauwverdeling. Daar bedoelde hij het volgende mee: de hoef van een koe bestaat uit twee delen, een binnen- en buitenklauw. Vaak zien we dat de buitenklauwen van de achterpoten forser ontwikkeld zijn dan de binnenklauwen, en bij de voorpoten is het precies andersom. Als dit euvel niet tijdig verholpen wordt door middel van schaven en bekapping, dan komt de poot ongelijk neer op de grond. Op zoek naar haar evenwicht balanceert de koe voortdurend en gaat scheef lopen. De onjuiste drukverdeling die daardoor ontstaat verergert het probleem.Ongelijke klauwverdeling mag dan een vervelende afwijking zijn, maar daarmee is een koe nog niet ziek. Gelukkig heeft Maik in zijn beroep hoofdzakelijk te maken met gezonde hoeven.
Maar wat moet hij doen als hij klauwziekte constateert? Als voorbeeld kwam de bacteriële infectie Mortellaro ter sprake. Een ernstige aandoening als deze veroorzaakt zowel directe economische schade als indirecte schade. Waaruit bestaat dan de behandeling? Is de ziekte te voorkomen door de veehouders? Of steekt deze nog vaak de kop op?
Deze en nog vele andere vragen werden door onze studiogast beantwoord. Luistert u hieronder naar ons gesprek met rundveepedicure Maik Klein Elhorst.
In gesprek met rundveepedicure Maik Klein Elhorst