Woensdag 18 juni 2014
Het is bijna dagelijks een item in de media. Mensen die onder vaak levensgevaarlijke omstandigheden familie, vrienden en bezittingen achterlaten op de vlucht voor oorlog, geweld en onderdrukking. Over zee in gammele bootjes. Vaak via mensensmokkelaars. Een klein deel van die vluchtelingen komt uiteindelijk in Nederland en hoopt hier een nieuw bestaan te vinden.Vluchtelingen die in ons land mogen blijven, krijgen te maken met nieuwe wetten, nieuwe regels, een nieuwe taal. Na alles wat zij hebben meegemaakt, is het vaak niet gemakkelijk hierin de weg te vinden. VluchtelingenWerk maakt nieuwkomers wegwijs in hun nieuwe woonplaats en helpt met allerlei praktische zaken, zoals huisvesting, verzekeringen, gas en licht, het zoeken van werk.
Meedoen in Nederland begint met de taal. Belangrijk is dat men zichzelf verstaanbaar kan maken, in de winkel, bij de dokter. Daarom biedt VluchtelingenWerk inburgeringtrajecten aan waarbij taalles een sleutelrol vervult. Naast klassikale taalles krijgen inburgeraars extra begeleiding van een taalcoach om zo de taalachterstand te verkleinen.
Te gast in Seniorentijd waren Dianne Voskuil en Rosalie Willems van VluchtelingenWerk Oost Nederland. Zij gingen uitgebreid in op wat hun organisatie kan betekenen voor onze nieuwe medebewoners.
VluchtelingenWerk neemt mensen onder hun hoede zodra ze een officiële status als vluchteling hebben gekregen, zo verduidelijkte maatschappelijk werkster Rosalie Willems. Zijzelf komt als een van de eersten in actie om zaken als uitkering en huisvesting, zorgverzekering, belastingen en toeslagen te regelen. Daarna is het de beurt aan Dianne Voskuil; zij verzorgt alles rondom de inburgeringscursus. Ook het toewijzen van de bovengenoemde taalcoach behoort tot haar takenpakket. Een taalcoach is een vrijwilliger die gedurende twee uur per week vluchtelingen eventueel met hun huiswerk kan helpen of samen met hen boodschappen gaat doen, om zodoende hun woordenschat te vergroten.
Al met al wordt er door een grote hoeveelheid vrijwilligers enorm veel werk verricht om vluchtelingen in onze overgeorganiseerde maatschappij te laten functioneren. Helpen kunnen we allemaal; Dianne gaf aan dat VluchtelingenWerk Oost Nederland voortdurend op zoek is naar nieuwe taalcoaches en klassenassistenten. Voelt u er iets voor om een paar uur per week met onze nieuwe landgenoten op te trekken, dan kunt u haar bereiken onder het e-mailadres dvoskuil@vwon.nl.
Seniorentijd wordt herhaald op AAFM, zaterdag 21 juni van 09.00 tot 10.00 uur.
Seniorentijd in gesprek met Dianne Voskuil en Rosalie Willems