Woensdag 19 februari 2014
Het gebeurt wel vaker dat een ziekte of blessure iemand op het pad van zijn ware levensbestemming brengt. In de kunst denken we dan aan de Franse schilder Henri Matisse, die van zijn moeder een doos met olieverf kreeg toen hij herstelde van een ontsteking aan zijn blindedarm. Zo verging het ook Ben Oude Breuil, deze dinsdag te gast in Seniorentijd. Als aankomend profvoetballer raakte hij ooit ernstig geblesseerd, en tijdens zijn revalidatie moest hij zich ergens mee bezig houden. Ben nam de kwast ter hand en ging schilderen.Het bleek al gauw dat hij aanleg had voor de kunst. Om zich te bekwamen in het vak bedreef hij naar eigen zeggen ‘alle takken van sport’; zo begon hij in eerste instantie als portretschilder en maakte vervolgens zeegezichten en landschappen. Bij landschappen is het grotendeels gebleven, maar Ben liet het niet bij de weergave van een fraai uitzicht alleen. Hij ontdekte zijn thematiek als bij toeval toen hij in Italië een landschap bewonderde terwijl hij zich vlak voor een antieke boogconstructie bevond. Het viel hem op dat de boog iets toevoegde aan het landschap. Het was een ‘Eureka’ voor Ben; sindsdien bieden zijn schilderijen de toeschouwer een uitzicht op bekende Twentse landschappen en monumenten vanuit niet bestaande gebouwen. Daarbij is het perspectief centraal geplaatst, zodat de toeschouwer zich midden in de fictieve ruimte waant.
Het effect laat zich raden: een gebouw waar men maar al te vaak aan voorbij loopt, wordt door de vervreemdende werking van de fictieve ruimte als het ware herontdekt. De toeschouwer beziet het gebouw met nieuwe ogen en wordt zich weer bewust van de oorspronkelijke schoonheid ervan.
De invloed van Carel Willink is duidelijk bespeurbaar in het werk van de Almeloër. Net zoals deze magisch realist heeft ook Ben een voorliefde voor zuilengalerijen; als architectuurschilder spreken hem de strakke lijnen van een zuil nu eenmaal aan. De schilderijen van Willink brengen echter een onheilspellende boodschap, terwijl Ben doorgaans zonovergoten panelen schildert. Geen hel en verdoemenis in de schilderijen van de Almelose kunstenaar; integendeel, de blijdschap ligt er voor het oprapen. En om dit te benadrukken voorziet hij zijn panelen van zijn tweede handtekening: op elk schilderij van Ben staan er ergens twee vogeltjes afgebeeld…
Luistert u zaterdagochtend naar de herhaling van het interview met Ben Oude Breuil op AAFM, Seniorentijd, van 09.00 tot 10.00 uur.
Interview met kunstenaar Ben Oude Breuil