Woensdag 8 maart 2023
Klimaatverandering is tegenwoordig een groot probleem. Ook deze zomer was het weer erg droog in Almelo. Is de gemeente voorbereid op een eventuele nieuwe periode van (extreme) droogte? En wat is de aanpak van de gemeente? Is er überhaupt een beleid? Zomaar een aantal vragen die Aavisie aan de voormalige wethouder van duurzaamheid, Eugène van Mierlo, stelde. Arjan Dohmen, senior beleidsmedewerker van de gemeente Almelo, beantwoordt de vragen namens de wethouder:Wat doet de gemeente aan de droogte in Almelo?
"Droogte heeft vooral gevolgen voor de hogere gebieden in Twente terwijl Almelo juist één van de laagste plekken is. Het vasthouden van water in Almelo heeft nauwelijks effect om de droogte in de hogere gebieden in Twente te verminderen. Wel stimuleren we bewoners om water vast te houden, meer groen te realiseren en minder drinkwater te gebruiken", aldus Dohmen.
Met wat voor middelen probeert de gemeente de burger te stimuleren om zelf ook wat te doen aan het probleem?
"We informeren en stimuleren bewoners, bijvoorbeeld over vergroening van tuinen en vasthouden van water. Ook is er een subsidieregeling 'Doe eens groen', waarmee we maatregelen voor vergroening door bewoners in hun tuin of aan hun huis stimuleren met een subsidie", aldus Dohmen.
Wat ziet de gemeente als mogelijke oplossing voor de droogte?
"De oplossing voor de droogte ligt vooral in het vasthouden van water, vooral in de winter en het voorjaar. Hierover worden door de provincie en waterschap gesprekken gevoerd met agrariërs in het gebied."
Is een oplossing op lokale schaal überhaupt realistisch?
"Droogte is typisch een probleem dat op een grotere schaal moet worden aangepakt. Daarom werken we hierin samen met de provincie, waterschap en de andere Twentse gemeentes", aldus Arjan Dohmen.
Zo ja, wat zijn de gevolgen van deze oplossing?
"Lokaal leveren we misschien een kleine bijdrage aan de oplossing van het probleem, maar vele kleintjes maken één grote", aldus Dohmen.
Hoe zou het probleem zich ontwikkelen in de komende 20 jaar?
"De verwachting is dat droge zomers zoals in 2018 en 2019 vaker gaan voorkomen. De gevolgen zullen vooral merkbaar zijn bij de landbouw en bij de drinkwatervoorziening", aldus Dohmen.
Door Sibren Veenvliet