Vrijdag 3 maart 2023
Iedere dag krijgen zo'n 33 mensen de diagnose darmkanker. Daarom is deze soort kanker één van de meest voorkomende. Maart is uitgeroepen tot darmkankermaand. De Maag Lever Darm Stichting (MLDS) gaat deze maand meer aandacht schenken aan deze ziekte. Bevolkingsonderzoek Darmkanker
Als je darmkanker vroeg ontdekt, heeft de arts meerdere mogelijkheden om deze ziekte te behandelen. Ook bestaat er een grotere kans op een betere levenskwaliteit na behandeling. Er is mede op initiatief van de MLDS het bevolkingsonderzoek ingevoerd. Het spoort duizenden gevallen op én voorkomt één op de drie sterfgevallen door de ziekte. Volgens het MLDS kan het nog succesvoller. Ze pleiten daarom voor verlaging van de leeftijdgrens van 55 jaar naar 50 jaar: "Helaas lijkt er ook een stijging te zien in het aantal darmkanker patiënten onder de 50 jaar. Dit is in de leeftijdscategorie tussen de 45-49 jaar. Onder de 45 jaar nemen deze aantallen in Nederland niet toe", aldus Inge Konings van de Maag Lever Darm stichting.
Wees alert en kijk achterom
De stichting heeft zeven signalen van darmkanker vermeld op hun site. Inge Konings, van MLDS, zegt er het volgende over: "Het aantal darmkanker patiënten neemt de afgelopen 30 jaar al toe. Voordat het bevolkingsonderzoek (BVO) werd ingevoerd in 2013 lag het aantal op 36 personen per dag. Tijdens de eerste jaren van het BVO werden er dankzij het onderzoek veel mensen vroegtijdig opgespoord, waardoor er in 2015 zelfs 44 mensen per dag gediagnosticeerd werden met darmkanker. Omdat er dankzij het BVO ook poliepen worden opgespoord die een voorstadium van darmkanker kunnen zijn, wordt er ook veel gevallen van darmkanker voorkomen. Dankzij het BVO daalt dus het aantal incidenten van darmkanker, daarom is het belangrijk dat je meedoet met het BVO", aldus Konings.
Zeven signalen
Iedere Almeloër, ongeacht leeftijd, kan naast het bevolkingsonderzoek ook zelf alert zijn. Zo kun je bijvoorbeeld achterom kijken na een toiletbezoek. Soms kun je ook lichamelijk signalen krijgen waar niet iedereen mee bekend is. Hier de signalen even op een rijtje:
1. Last hebben van loze aandrang
2. Ontlastingspatroon verandert steeds sinds kort
3. Minder eetlust hebben, zonder duidelijk reden
4. Bloed of slijm in ontlasting zien
5. Sinds kort last hebben van buikpijn
6. Gewichtsverlies zonder een verklaarbare reden
7. veel vermoeid door bloedarmoede
Deze signalen zijn terug te lezen en je kan er een test over over doen op de site van MLDS:
www.mlds.nl/7-signalen-darmkanker-test/. Ook wordt u aangeraden als u bloed in uw poep ziet, direct naar de huisarts te gaan.
Alliantie Alcohol Preventie
Samen met de KWF (Koningin Wilhelmina Fonds) voert de MLDS de alliantie Alcohol Preventie voor de Gezonde Generatie aan. Deze alliantie heeft als doel een Gezonde Generatie in 2040 te bereiken. Er is namelijk hard bewijs dat alcohol een verhoogde kans op darmkanker geeft. Uit onderzoek blijkt dat het risico op deze kanker verhoogd wordt met 7% door alcohol. Per glas wordt die kans groter. Om die reden zet de MLDS zich in voor een Gezonde Generatie waarin het normaal is om geen alcohol te drinken. Op de vraag of de alliantie ook voorlichting geeft, antwoordt Konings zo: "Het gesprek starten is hier heel belangrijk en wordt al op verschillende plekken gedaan vanuit de Gezonde Generatie en SGF (Samenwerkende Gezondheidsfondsen). Op dit moment voornamelijk bij gemeentes en ook op scholen", aldus Konings.
Het doel van MLDS is een gezonde spijvertering voor iedereen. Ook pleiten ze voor meer bewustwording, vroege opsporing en een betere kwaliteit van leven. Iedere dag werken artsen, onderzoekers, vrijwilligers, collectanten en donateurs aan dat doel. Ook financieren ze mogelijkheden tot vroegtijdige opsporing van darmkanker en als iemand toch de ziekte krijgt, willen ze dat degene met de ziekte snel de juiste behandeling krijgt. Als u meer informatie wilt hebben over spijsvertering en de ziektes daarvan, kijk dan op www.mlds.nl
Door Sibren Veenvliet
Bron geraadpleegd: www.mlds.nl op 2-03-2023