Woensdag 1 maart 2023
'Vorig jaar hebben ongeveer 100 gezinnen meer dan voorheen een beroep gedaan op de voedselbank, van ongeveer 200 naar 300', aldus Henny Ganseman. Hij is sinds 2019 voorzitter van de voedselbank in Almelo, hij nam toen de functie over van Henk Zielhuis.'Omdat we voorheen goed geïnvesteerd hebben in nieuwe koel- en vriesinstallaties kunnen we deze capaciteit aan'. Deze installaties konden we destijds vooral realiseren door een grote subsidie vanuit de provincie, die met een bijdrage van rond de 20.000 euro kwam', aldus Ganseman.
De voedselbank in Almelo kent ruim honderd vrijwilligers die er samen voor zorgen dat er wekelijks weer zoveel pakketten klaar staan dat ruim 600 monden een week lang gevuld kunnen worden. Het is echt een geoliede machine. 's Morgens rond 7.00 uur gaan een aantal chauffeurs met vrachtwagens op pad om overal voedsel op te halen bij de supermarkten. Deze spullen worden in de loop van de dag verder verwerkt. Aan het eind van de week staan bijna driehonderd gevulde kratten klaar.
Lees verder onder de video:
Moestuin
Tot voor kort werd er verse groente geoogst in de moestuin van de Voedselbank aan de Zwaluwenstraat. Vooral door een tekort aan vrijwilligers is deze moestuin ter ziele gegaan. 'Gelukkig zijn we in de gelegenheid om goed verpakte verse producten vanuit het westen van het land te halen', vertelt Henny Ganseman.
'De vrijwilligers werken in verschillende teams. De meesten zijn hier al jaren en doen het werk met heel erg veel plezier, maar natuurlijk kunnen we altijd nog vrijwilligers erbij gebruiken, want er is altijd werk voor handen', geeft vrijwilliger Sonja Becker aan.
Hoe belangrijk het is dat alle schakels goed werken blijkt wel als gemerkt wordt dat plastic tasjes een probleem worden. Ze blijken heel duur te zijn geworden en ook milieutechnisch is het lastig. Na een oproep aan de afnemers bracht vrijwel iedereen een eigen tas mee.
Maar als op het laatste moment deze tassen op vrijdagmiddag gevuld moeten worden dan kost dat veel te veel tijd, dat is organisatorisch heel moeilijk. Men is naarstig aan het denken hoe dit opgelost kan worden. 'De bezoekers aan de voedselbank vragen de tasjes op te sparen en mee terug te nemen zou een optie kunnen zijn', aldus Ganseman.
Door de toename van het aantal gezinnen, waaronder ruim vijftig Oekraïners, de torenhoge brandstofprijzen, het verpakkingsmateriaal en ook de eieren zorgden voor een flink tekort. Alle levensmiddelen worden geschonken, behalve de eieren. Ook deze keer sprong de provincie bij met een flinke bijdrage van 20.000 euro, waardoor er zelfs ietsje over bleef voor 2023.
'We zullen altijd blijven knokken om iedereen in Almelo van basisvoedsel te voorzien', geeft Henny Ganseman aan. Hij is inmiddels helemaal besmet met het voedselbankvirus en kan uren vertellen over hoe het erbij staat met 'zijn' Voedselbank.
Door Marion Wesselink