Woensdag 1 maart 2023
Landbouwkundig ingenieur Asaad Alkhalaf nam afscheid van het Natuurhus waar hij bijna een jaar lang meewerkte in de moestuin. Hij heeft een huis toegewezen gekregen in Raalte. Zijn papieren zijn rond en nu mogen zijn vrouw en kinderen overkomen naar Nederland. Angst en terreur
Nu zijn ze nog in Syrië, in het gebied waar nog steeds een burgeroorlog woedt. Ze zijn blootgesteld aan de verwoestende aardbeving. Huizen stortten in en de resterende huizen werden zo beschadigd dat mensen er niet meer in durven wonen. Ze slapen op straat, in openbare plaatsen of moskeeën. Hun omstandigheden zijn slecht, zeer slecht.
Lees veder onder de video
Doodsreis
Asaad maakte,zoals hij het zelf noemt, een doodsreis om veiligheid voor zijn gezin te vinden. Hij viel vanaf een hoogte van vijf meter van de waterveerboot op de grond in Griekenland en brak vijf van zijn ribben en moest terugkeren voor behandeling naar Turkije. Toen hij terugkeerde raakte hij vergiftigd door het drinken van vervuild water.
Goed behandeld
Uiteindelijk arriveerde hij in Nederland waar hij naar eigen zeggen goed behandeld is. Hij werd naar het AZC in Almelo verwezen, werkte daar en bij het Natuurhus als vrijwilliger. Na het verkrijgen van een verblijfsvergunning werkte hij bij Bleckmann.
Hij stelt voor om mensen die aankomen in Ter Apel te sorteren naar de diploma’s, velen zijn hoogopgeleid, vaak universitair. Daar zouden we in Nederland beter gebruik van kunnen maken.
Vrienden en hulp
Asaad had het geluk veel vrienden te ontmoeten bij het Natuurhus. Eén van hen is Gezinus Boer. Hij en zijn vrouw Ineke ontfermden zich over hem en behandelen hem als éen van hun kinderen.
Door Jenny van Dorsten