Kern met Pit: valpreventie voor ouderen

Woensdag 18 januari 2023
De inschrijving voor Kern met Pit 2023 is gesloten: een jaarlijkse wedstrijd georganiseerd door de Koninklijke Nederlandse Heidemaatschappij (KNHM) voor het beste lokale buurtproject.

Nijverdal
In Almelo is er één project dat meedoet, namelijk valpreventie voor ouderen (vanaf 50 jaar) van Judo Almelo. De presentatie van dit ingezonden idee vindt op zaterdag 21 januari plaats in het Centrum, de gemeenschapsruimte van de PKN Protestantse Gemeente Nijverdal aan de Constantijnstraat 7a in Nijverdal. Belangstellenden zijn welkom vanaf 10.00 uur.

Hoe is het project tot stand gekomen?
Leraar Gerrit Middelkamp van Judo Almelo heeft de cursus Valpreventie bij de Judo Bond Nederland gevolgd en is gediplomeerd valpreventie leraar. Daarnaast zijn in samenwerking met Sportbedrijf Almelo de behoeften onderzocht.

Het idee is om een kennismakingsles te organiseren en daarna wordt de keuze geboden om een cursus van 6 lessen te volgen. Na afloop is er gelegenheid om gezamenlijk iets te drinken. Zorgen voor een fijne sociale omgeving, een aanbod met een cursus van zes lessen en een herhalingsles per drie maanden aanbieden. Dus niet wekelijks, maar wel zorgen dat er een zekere continuïteit is.

Fit en sociaal
Het is belangrijk dat ouderen langer zelfstandig kunnen wonen. Door valpreventie wordt de kans op vallen minder en blijft de oudere langer vitaal. De elektrische fiets is een geweldig vervoermiddel voor ouderen. Op deze manier blijven ze langer fietsen, maar uit onderzoek blijkt dat men niet altijd om kan gaan met de snelheid en het evenwicht. Door ouderen hiermee te leren om te gaan, voorkom je problemen. Daarnaast wil men ook zorgen voor het sociale aspect. Er zijn in de wijk veel eenzame ouderen. Na afloop van iedere cursusdag is er een gezamenlijke afsluiting met koffie, lekkers, iets te drinken enz, kortom even een moment om te praten. En het zou helemaal mooi zijn, als er ouderen zijn die vrijwilliger willen worden bij de vereniging.

Onderdeel van een groter geheel
Ouder worden gaat vaak niet zonder problemen. Lichamelijke beperkingen en minder mobiliteit vertonen, voelt als ongewoon. Vele ouderen zijn nog sterk van geest. Het lichaam echter geeft andere signalen. Dat alles bij elkaar maakt het wie je bent. Veel ouderen hebben angst om te vallen. Daardoor ontstaan vaak ontwijkingen en het niet doen. Deze training maakt het mogelijk om jezelf weer te ontdekken door de mobiliteit van de dagelijkse momenten weer te vergroten.

De training bestaat uit 3 modules
Module 1: motorisch lopen en keren
Module 2: overheen stappen, zitten en opstaan
Module 3: het voorkomen van vallen en aanleren om voorover vallen te voorkomen (deze laatste module zal in beeld komen als de ouder daar aan toe is). In de samenleving is het belangrijk om zoveel mogelijk zelfstandig te (over)leven. Zoveel mogelijk zelf iets doen en zelfstandig tot een oplossing komen, maakt een mens sterker en hoopvol.

In elke provincie wordt één project gekozen tot trofeewinnaar. Meer dan 100 initiatieven gaan op die dag hun predicaat in ontvangst nemen en 150 nieuwe initiatieven gaan van start gaan. Alle aanwezige deelnemers ontvangen het predicaat 'Kern met Pit' en 1000 euro voor het project. De jury en het Nederlandse publiek bepalen met internetstemmen gezamenlijk wie in elke provincie naar huis mag met de trofee én nog eens 1.500 euro extra.

Feestelijke bekendmaking
Alle provincies organiseren voor deze feestelijke bekendmaking een gezellige en inspirerende dag, met workshops, presentaties en bijzondere verhalen. Het uitreiken van de trofee gebeurt door mensen van betekenis in elke provincie. Via de social mediakanalen zijn veel van de feestelijkheden te volgen.

Gouden Pit
De trofeewinnaars gaan door naar de landelijke finale van Kern met Pit. Deze finale vindt later in het jaar plaats en belooft een feestelijke dag te worden waarin de initiatiefnemers in het zonnetje worden gezet. Tijdens de finale maken zij kans op de Gouden Pit van maar liefst 3000 euro.

Over Kern met Pit
Sinds de start van Kern met Pit, nu 45 jaar geleden, zijn er duizenden lokale buurtprojecten gestart, opgebloeid en verankerd in de samenleving. Door deel te nemen kunnen bewonersgroepen de kennis en het netwerk inzetten van KNHM foundation, wat zorgt voor een enorme boost. Zo zijn er al heel veel dromen voor de buurt waargemaakt.

Door Henk Kooy
Deel dit artikel: Twitter | Facebook | WhatsApp | Google+ | E-mail

Info

Praat over je uitvaartwensen

Onderzoek heeft aangetoond dat Nederlanders nog steeds terug...

Sleuteloverdracht aan de Knoll'ntrekkers

Traditiegetrouw ontvangen de Knoll'ntrekkers uit Bornerbroek...

Informatieavond Pastoor Ossestraat Bornerbroek

Dit voorjaar gaat de Provinciale weg N741 tussen Almelo en D...

Reanimeren is van levensbelang

De OVA Ouderen Vereniging Almelo organiseerde vandaag voor h...

Informatieve avond over waterstof in Natuurhus

Waterstof is één van de energiebronnen in de energiemix di...

Kennismaken met gebarentaal in bieb

Sinds de coronacrisis weet iedereen hoe je hamsteren uitbeel...

Off-grid drukrioolsysteem wordt geopend

Aan de Knoefsweg 4 wordt op donderdag 26 januari om 14.30 uu...

Stedelijk Museum Almelo zoekt nieuwe suppoosten

Het gaat goed met het Stedelijk Museum Almelo, maar het kan ...

Echt kennismaken met mossen

Binnenkort start de mossencursus bij het KNNV. Er zijn nog e...

Veel enthousiasme workshop Jos Engbersen

Zijn fotorealistische werken hangen al enkele weken in het H...

Volop werkzaamheden in de binnenstad

Rond het busstation aan de Wierdensestraat en bij de brug te...

Natuuroudercursus van start

Vind je natuuronderwijs ook belangrijk en heb je zin en tijd...

Hoe vond u uw liefje in Stedelijk Museum Almelo

Het Stedelijk Museum Almelo wil voor Valentijnsdag (14 febru...

De open dagen van hoge en MBO scholen

Waar en wanneer zijn de open dagen van hoge en MBO scholen i...

Wellness Center ROC van Twente in stijl heropend

Het vernieuwde Wellness Center van het ROC van Twente is op ...

Staking streekvervoer op 19 en 20 januari

De vakbonden CNV, FNV en VVMC hebben landelijke acties aange...

Kern met Pit: valpreventie voor ouderen

De inschrijving voor Kern met Pit 2023 is gesloten: een jaar...

Hoe word ik een imker?

De cursus bijenhouden voor beginners gaat in februari 2023 w...

Sterren op het doek in Huis van Katoen

Binnenkort is het zover: dan organiseert het Huis van Katoen...

Thuisadministratie Avedan helpt met geldzaken

Veel mensen in Almelo hebben of krijgen moeite om de eindjes...
© 1986 - 2023 Stichting Lokale Omroep Almelo