Kern met Pit: valpreventie voor ouderen

Woensdag 18 januari 2023
De inschrijving voor Kern met Pit 2023 is gesloten: een jaarlijkse wedstrijd georganiseerd door de Koninklijke Nederlandse Heidemaatschappij (KNHM) voor het beste lokale buurtproject.

Nijverdal
In Almelo is er één project dat meedoet, namelijk valpreventie voor ouderen (vanaf 50 jaar) van Judo Almelo. De presentatie van dit ingezonden idee vindt op zaterdag 21 januari plaats in het Centrum, de gemeenschapsruimte van de PKN Protestantse Gemeente Nijverdal aan de Constantijnstraat 7a in Nijverdal. Belangstellenden zijn welkom vanaf 10.00 uur.

Hoe is het project tot stand gekomen?
Leraar Gerrit Middelkamp van Judo Almelo heeft de cursus Valpreventie bij de Judo Bond Nederland gevolgd en is gediplomeerd valpreventie leraar. Daarnaast zijn in samenwerking met Sportbedrijf Almelo de behoeften onderzocht.

Het idee is om een kennismakingsles te organiseren en daarna wordt de keuze geboden om een cursus van 6 lessen te volgen. Na afloop is er gelegenheid om gezamenlijk iets te drinken. Zorgen voor een fijne sociale omgeving, een aanbod met een cursus van zes lessen en een herhalingsles per drie maanden aanbieden. Dus niet wekelijks, maar wel zorgen dat er een zekere continuïteit is.

Fit en sociaal
Het is belangrijk dat ouderen langer zelfstandig kunnen wonen. Door valpreventie wordt de kans op vallen minder en blijft de oudere langer vitaal. De elektrische fiets is een geweldig vervoermiddel voor ouderen. Op deze manier blijven ze langer fietsen, maar uit onderzoek blijkt dat men niet altijd om kan gaan met de snelheid en het evenwicht. Door ouderen hiermee te leren om te gaan, voorkom je problemen. Daarnaast wil men ook zorgen voor het sociale aspect. Er zijn in de wijk veel eenzame ouderen. Na afloop van iedere cursusdag is er een gezamenlijke afsluiting met koffie, lekkers, iets te drinken enz, kortom even een moment om te praten. En het zou helemaal mooi zijn, als er ouderen zijn die vrijwilliger willen worden bij de vereniging.

Onderdeel van een groter geheel
Ouder worden gaat vaak niet zonder problemen. Lichamelijke beperkingen en minder mobiliteit vertonen, voelt als ongewoon. Vele ouderen zijn nog sterk van geest. Het lichaam echter geeft andere signalen. Dat alles bij elkaar maakt het wie je bent. Veel ouderen hebben angst om te vallen. Daardoor ontstaan vaak ontwijkingen en het niet doen. Deze training maakt het mogelijk om jezelf weer te ontdekken door de mobiliteit van de dagelijkse momenten weer te vergroten.

De training bestaat uit 3 modules
Module 1: motorisch lopen en keren
Module 2: overheen stappen, zitten en opstaan
Module 3: het voorkomen van vallen en aanleren om voorover vallen te voorkomen (deze laatste module zal in beeld komen als de ouder daar aan toe is). In de samenleving is het belangrijk om zoveel mogelijk zelfstandig te (over)leven. Zoveel mogelijk zelf iets doen en zelfstandig tot een oplossing komen, maakt een mens sterker en hoopvol.

In elke provincie wordt één project gekozen tot trofeewinnaar. Meer dan 100 initiatieven gaan op die dag hun predicaat in ontvangst nemen en 150 nieuwe initiatieven gaan van start gaan. Alle aanwezige deelnemers ontvangen het predicaat 'Kern met Pit' en 1000 euro voor het project. De jury en het Nederlandse publiek bepalen met internetstemmen gezamenlijk wie in elke provincie naar huis mag met de trofee én nog eens 1.500 euro extra.

Feestelijke bekendmaking
Alle provincies organiseren voor deze feestelijke bekendmaking een gezellige en inspirerende dag, met workshops, presentaties en bijzondere verhalen. Het uitreiken van de trofee gebeurt door mensen van betekenis in elke provincie. Via de social mediakanalen zijn veel van de feestelijkheden te volgen.

Gouden Pit
De trofeewinnaars gaan door naar de landelijke finale van Kern met Pit. Deze finale vindt later in het jaar plaats en belooft een feestelijke dag te worden waarin de initiatiefnemers in het zonnetje worden gezet. Tijdens de finale maken zij kans op de Gouden Pit van maar liefst 3000 euro.

Over Kern met Pit
Sinds de start van Kern met Pit, nu 45 jaar geleden, zijn er duizenden lokale buurtprojecten gestart, opgebloeid en verankerd in de samenleving. Door deel te nemen kunnen bewonersgroepen de kennis en het netwerk inzetten van KNHM foundation, wat zorgt voor een enorme boost. Zo zijn er al heel veel dromen voor de buurt waargemaakt.

Door Henk Kooy
Deel dit artikel: Twitter | Facebook | WhatsApp | Google+ | E-mail

Info

AAFM op Koningsdag live vanaf de vrijmarkt

Tijdens Koningsdag verzorgt AAFM vanaf 10.00 uur een live ra...

Meer zonnepanelen in Overijssel

In de afgelopen 2,5 jaar zijn er heel veel zonnepanelen bijg...

Bornerbroeker Johan Veneklaas dicht in het dialect

Gepensioneerd melkveehouder Johan Veneklaas uit Bornerbroek ...

Verbeter uw buurt met Almelo Buurt Samen

De gemeente start een website waarmee inwoners geld kunnen o...

Aadorp heeft weer 3 AED's

De AED-groep Aadorp heeft weer 3 AED's. Een AED is een Autom...

Rondje Twente: The Passion in het Oosten

In Rondje Twente kunt u het nieuws zien wat vanuit andere lo...

Wie wordt de stadsdichter van Almelo?

Al maanden is Almelo op zoek naar een stadsdichter. Er zijn ...

Bemachtig een plek op de Oranjemarkt

Over iets minder dan een maand is het weer zover! Koning Wil...

Fietstunnel voor betere doorstroming

In 2025 zal er gestart worden met de aanleg van een fietstun...

Nieuwe voorzitter Raad van Toezicht Almelo Promotie

Sinds begin dit jaar is John Olde Olthof de nieuwe voorzitte...

Meer dan 30.000 vrijwilligers de straat op

Vanaf maandag 4 maart tot zaterdag 9 maart vindt de jaarlijk...

Herinrichting kost 17 bomen de kop

Voor de herinrichting van het Grotestraat Noord in Almelo wo...

Weinig geld? Check waar u recht op heeft

Heeft u weinig geld en wel hoge vaste lasten? Dan zij er all...

Almelose kunstenaar exposeert in de Fundatie

Almelose kunstenaar Sibyl Heijnen exposeert tot en met 26 me...

Kleinzoon plaatst Stolperstein voor opa

Voor de woning Nachtegaalstraat 145 in is op initiatief van ...

Bibliotheek biedt hulp bij belastingaangifte

Steeds meer dingen moeten via het internet gebeuren. Tegenwo...

Groot feest bij 70-jarige Zonnebloem Sluitersveld

De Zonnebloem bestaat 70 jaar en dat heugelijke feit wordt m...

CV Noord Proost wint prijs

De Almelose carnavalsvereniging Noord Proost is in de prijze...

31ste Voorleeswedstrijd: de winnaars

Bibliotheek Almelo organiseerde op woensdag 31 januari de ja...

Winkelpassage niet langer een racebaan?

Hard rijdende fietsers, scootmobielen, inwoners op e-bikes e...
© 1986 - 2024 Stichting Lokale Omroep Almelo