Vrijdag 2 december 2022
Het aantal (complexe) scheidingen blijft ook in Almelo stijgen, met alle emotionele en maatschappelijke gevolgen van dien.“Het is belangrijk dat kinderen goed ondersteund worden als ouders uit elkaar gaan. Zonder de juiste begeleiding kunnen zij (later) in de problemen komen. Dat willen we voorkomen door zo vroeg mogelijk passende hulp te bieden. Aan kinderen maar zeker ook aan hun ouders”, stelt wethouder Eugène van Mierlo.
Voorkomen
Met het PACT Scheiden zonder schade willen samenwerkingspartners komen tot één breed relatie- en scheidingsloket. Komend jaar starten ze met de uitwerking hiervan. Eén breed loket moet ervoor zorgen dat ouders en kinderen niet alleen staan bij een scheiding. Voor ouders moet juridische, financiële, praktische en sociaal-emotionele informatie makkelijk te vinden zijn. Om op die manier te voorkomen dat kinderen (later) last krijgen van emotionele problemen, leer- en gedragsproblemen of bijvoorbeeld problemen bij het aangaan van (vriendschaps)relaties door een (complexe) scheiding. Het loket biedt naast informatie voor ouderparen ook informatie voor mensen die in hun omgeving met een scheiding te maken krijgen, bijvoorbeeld grootouders of onderwijspersoneel. Het loket biedt ook hen informatie om op een goede manier om te gaan met (v)echtscheidingen.
Groot gezamenlijk belang
In Almelo zijn veel organisaties bezig met echtscheidingsproblematiek. Zij slaan nu de handen ineen om tot één gezamenlijke aanpak te komen: om het aantal echtscheidingen te verminderen, te voorkomen dat kinderen in de knel komen in een scheiding, te voorkomen dat echtscheidingen vechtscheidingen worden en complexe scheidingen op te lossen.
Welzijnsorganisatie Avedan is trekker van het PACT. Directeur-bestuurder Ilse Saris is blij met de samenwerking: “We hebben een groot gezamenlijk belang: voorkomen dat kinderen schade oplopen bij een scheiding. Het is mooi dat alle organisaties zich hier zo eendrachtig achter hebben geschaard. Nu kunnen we samen concrete stappen zetten voor kinderen in Almelo.” Hans Bonten, directeur Impluz (Dimencegroep) ondersteunt de visie: “We maken ons hard voor 'goede' scheidingen, met hart voor onze kinderen”, zegt hij.
Samenwerkende partijen
o GGD Twente
o Jeugdbescherming Overijssel
o Gemeente Almelo
o SWV Primair onderwijs
o Avedan
o Humanitas Twente
o Zorg- en Veiligheidshuis
o Jarabee
o Sociaal Wijkteams Almelo
o Impluz (Dimencegroep)
o Veilig Thuis Twente
o Raad voor de Kinderbescherming
Veel gescheiden paren in Almelo
Almelo kent de meeste gescheiden inwoners van Twente: 6350 (8,7 % van de inwoners). In Nederland gaat 1 op de 3 echtparen uit elkaar. Vaak gaat dit in goed overleg, maar volgens het CBS liep in 2019 al bijna een kwart van de scheidingen uit op een vechtscheiding (in 2013 was dit nog maar 10 procent). De gevolgen zijn enorm, zowel voor de mensen die het aangaat als voor de maatschappij. Scheiden heeft grote emotionele impact op partners, op kinderen en op het netwerk rondom een gezin. Dat is de reden dat deze problematiek ook is opgenomen in de Almelose preventieagenda. Voor vragen is Noortje Schuddebeurs, projectleider van Avedan, het eerste aanspreekpunt. Zij is bereikbaar op (06) 24 22 50 98 of via e-mail op n.schuddebeurs@avedan.nl.
Door Henk Kooy