Zaterdag 1 oktober 2022
De stijgende energieprijzen en de hoge inflatie brengen steeds meer inwoners en ondernemers in Almelo ernstig in de problemen. Een breed pakket aan maatregelen moet inwoners op korte termijn, en vooruitlopend op de door het Rijk aangekondigde middelen, concrete ondersteuningbieden en hun bestaanszekerheid versterken.
Onderdeel daarvan is een steunfonds waarvoor één miljoen euro beschikbaar is. Op dinsdag 4 oktober spreken raad en college met elkaar over de koopkracht- en energiecrisis en het voorgestelde maatregelenpakket.
Het samenhangende pakket bestaat uit 5 concrete steunmaatregelen:
- verhoging van de energietoeslag
- een steunfonds van 1 miljoen euro
- een meldpunt energiearmoede en ondersteuning
- duurzame energiehulp
- Rijksmaatregelen.
Het pakket vormt een doorlopende lijn: van het vroegtijdig herkennen van problemen tot het bieden van verlichting. Almelo blijft daarnaast aandringen bij het Rijk om met structurele oplossingen te komen.
Verhoging energietoeslag
Op korte termijn neemt het college een besluit over de extra uitbetaling van de energietoeslag voor
minima van 800 euro naar 1.300 euro. Huishoudens die het bedrag van € 800 euro al hebben ontvangen, krijgen het extra bedrag automatisch op hun rekening gestort.
Steunfonds
Inwoners die uit huis gezet dreigen te worden, waarbij de energie wordt afgesloten of waarbij bijvoorbeeld schuldhulptrajecten stopgezet (dreigen te) worden, kunnen met financiële overbruggingshulp geholpen zijn. Het college wil daarom een steunfonds instellen van 1 miljoen
euro. Wanneer de gemeenteraad het voorstel voor het fonds steunt, wil het college zo snel mogelijk na het politiek beraad van dinsdag 4 oktober de gemeenteraad een besluit laten nemen om de benodigde financiële middelen beschikbaar te stellen. De details van het fonds worden nog nader uitgewerkt.
Meldpunt energiearmoede en ondersteuning
Via een motie vroeg de gemeenteraad om het meldpunt opnieuw in te richten. Het college geeft daar opvolging aan maar wil tegelijk voor actieve doorverwijzing zorgen van mensen die zich melden. Enkel het hebben van een meldpunt zal inwoners namelijk niet verder helpen.
Duurzame energiehulp
Naast het steunfonds wil het college vol inzetten op maatregelen om inwoners te helpen hun energieverbruik te beperken en daarmee de energielasten minder hoog te laten worden. Het moet voor iedereen mogelijk én bereikbaar zijn om te kiezen voor verduurzaming. Almelo gaat hier toe onder meer bouwadviseurs en energiefixers inzetten. Zij helpen inwoners met concrete oplossingen als radiatorfolie, tochtstrips of het slimmer instellen van de centrale verwarming.
Rijksmaatregelen
Omdat de noodzaak om in actie te komen met de dag groter wordt komt Almelo nu met dit maatregelenpakket. Het kabinet komt daarnaast ook met maatregelen om de koopkracht van mensen te verbeteren. Er komt onder meer een prijsplafond voor gas en energie met een maximaal tarief dat mensen moeten betalen voor energie. Ongeacht wat de energiemarkt op dat moment doet. Het gaat om een tijdelijke maatregel die op 1 januari 2023 moet ingaan en tot het einde van het jaar doorloopt.
Monitor
Ernstige financiële problemen leiden voor inwoners vaak tot andere problemen. Hoe langer sprake is van financiële stress, hoe groter de problemen worden. Het college wil via een zogenaamde monitor de situatie in Almelo zo goed mogelijk in beeld krijgen om waar nodig direct te kunnen ingrijpen. In die monitor combineert de gemeente kwalitatieve en kwantitatieve gegevens. Ook vraagt de gemeente partners extra alert te zijn op financiële problemen bij inwoners. Van belang is dat inwoners die in de knel raken zo snel mogelijk naar verschillende voorzieningen en financiële ondersteuning kunnen worden doorverwezen.
Monitoring biedt bovendien inzicht in of en welke aanvullende maatregelen, voor welke specifieke doelgroepen nodig zijn.