Maandag 15 augustus 2022
Jongvolwassenen vinden het moeilijk om hun grenzen aan te geven. Tegen alcohol en drugs, tegen vrienden die iets van je willen en soms ook tegen grensoverschrijdend gedrag.
'Nee zeggen is vaak moeilijk', geeft Roline de Wilde, initiatiefnemer van de supportlijn en directeur van De Kindertelefoon aan. De supportlijn draait nu ruim anderhalf jaar. Ze voert dagelijks rond de 80 gesprekken met jongvolwassenen. Over studievertraging, relaties, stress, niet lekker in je vel zitten: alles is bespreekbaar.
'Wij merken dat jongvolwassenen zich achteraf vaak schamen en dat het enorm oplucht om met iemand te praten die buiten de situatie staat.', geeft Roline aan. Regelmatig vertellen jongvolwassenen over een vervelende, grensoverschrijdende ervaring uit het verleden.
Twee jaar lang werd het sociale leven beperkt door de coronamaatregelen. Van jongvolwassenen horen we dat ‘nee’ zeggen tegen leuke dingen daarom nu heel dubbel voelt. Het idee dat dit de mooiste tijd van je leven moet zijn geeft veel druk: het moet nú gebeuren. Dat maakt dat ze bang zijn om iets mis te lopen of er niet bij te horen.
Iris Bunte, studentpsycholoog bij de UVA ziet dat ook. 'Studenten hebben soms het idee dat ze de verloren jaren moeten inhalen. Dat leidt er bijvoorbeeld toe dat ze eerder ‘ja’ zeggen tegen alcohol of drugs. Of wanneer ze uitgedaagd worden om iets te doen op het gebied van seks. Met alle gevolgen van dien voor hun gezondheid, welzijn en natuurlijk hun studie.'
De campagne van de supportlijn start bewust tijdens de introductieperiode van het nieuwe studiejaar op 15 augustus. Met als boodschap dat het oké is om ‘nee’ te zeggen.
De Alles Oké? Supportlijn is dagelijks geopend van 14.00 tot 22.00 uur. De chat is bereikbaar via allesoke.nl en bellen kan naar 0800-0450. Contact is gratis, anoniem en je zit nergens aan vast. Meer informatie op www.allesoke.nl.