Donderdag 3 maart 2022
De gemeente Almelo gaat zorgaanbieders vooraf screenen op integriteit. Om zorgfraude effectief te bestrijden begint de aanpak daarvan in Almelo al bij de inkoop. Stevig
Van Mierlo: "Almelo zet al jaren stevig in op het aanpakken van misbruik van zorggelden. We proberen aan de voorkant dubieuze zorgaanbieders te weren om daarmee ook te voorkomen dat we tegen hoge kosten onterecht verkregen zorggeld moeten terugvorderen”, aldus van Mierlo.
Succesvolle proef
Almelo startte in 2020 een pilot waarbij zorgaanbieders die een subsidie voor beschermd wonen aanvroegen, werden gescreend via een integriteitstoets in het kader van de wet Bibob. De proef bleek een succes en Almelo wil de wet Bibob nu in het hele sociale domein van zorg en ondersteuning gaan inzetten.
"Het verleden bepaalt het risico voor de toekomst. Met de wet Bibob kunnen we malafide zorgondernemers nóg beter weren en daarmee de kwalitatief goede zorgaanbieders beter beschermen", stelt zorgwethouder Eugène van Mierlo. Via de Wet bevordering integriteitsbeoordelingen door het openbaar bestuur (wet Bibob) wordt vooraf op basis van achtergrond en verleden van een zorgaanbieder een risico inschatting gemaakt.
Nader onderzoek
Almelo keert jaarlijks 12 miljoen euro subsidie uit voor beschermd wonen. De proef laat zien dat het nuttig is om zorgbestuurders die hiervoor een subsidie aanvragen, standaard te screenen via een integriteitstoets. Van de 18 zorgaanbieders beschermd wonen werden door Almelo 4 aanbieders nader onderzocht. Eén zorgaanbieder verzweeg criminele antecedenten en weigerde aanvullende gegevens op te geven. De subsidieaanvraag werd niet verder behandeld. In één geval vroeg Almelo het Landelijk Bureau Bibob onderzoek te doen. Daaruit bleek dat er voor deze aanbieder een zogenaamd ‘mindere mate van gevaar’ bestond waarop de subsidie onder strenge voorwaarden is verleend. Met 2 aanbieders is een nader gesprek gevoerd waarna de subsidie is verleend.
Afschrikwekkende werking
Naast het kunnen weren van bepaalde aanbieders krijgt de gemeente via de inzet van de wet Bibob een beter beeld van de bedrijfsvoering van zorgaanbieders. Van Mierlo: “De wet Bibob schrikt bovendien ongetwijfeld malafide zorgaanbieders af om in Almelo zaken te doen. Daarom zou het mooi zijn als meer gemeenten dit instrument gaan inzetten, zodat het net rond dit soort zorgaanbieders zich langzaam sluit”, aldus van Mierlo.
Inzet van de wet Bibob betekent extra administratieve last voor zowel aanbieder als gemeente. De ervaring bij de inkoop, waar aanbieders ook veel informatie moeten overleggen, leert dat zorgaanbieders die te goeder trouw zijn dit geen probleem vinden.
Wet Bibob
Sinds de wet Bibob in augustus 2020 gewijzigd is mogen gemeenten bij een aanbestedingsprocedure vooraf informatie inwinnen over inschrijvers om zo de integriteit van de aanbesteding en inkoop te borgen. Almelo zet de wet Bibob ook in bij onder meer vastgoedtransacties om te voorkomen dat het eigen vastgoed wordt gebruikt voor criminele activiteiten.