Zondag 13 februari 2022
Dat ik de laatste vijf jaar van mijn millitaire loopbaan chef van het Militaire Huis, tevens adjudant-generaal van de Koning(in)mocht zijn, was een prachtige droombaan waar ik met een heel goed gevoel op terug kijk', zegt Henk Morsink (65).Hij beschikt over meerdere titels, van adjudant, Majoor, Kanselier tot Generaal. Henk Morsink gaf in de Schouw een lezing voor leden van de Cultureel Historische Kring. Het was sinds lange tijd dat er weer een lezing kon worden gehouden. Dertig mensen mochten aanwezig zijn. Zij hoorden verschillende bijzondere verhalen die Henk Morsink mee maakte rond de koninklijke familie. Ook gaf hij uitleg over de vele onderscheidingen die mensen kunnen ontvangen.
Lees verder onder de video
Henk Morsink is destijds in Enschede geboren. Hij is opgegroeid in Wierden en woont momenteel in Nijverdal. Hij is getrouwd en heeft drie kinderen die net als hun vader kozen voor een millitaire carrière.
Henk Morsink begon zijn loopbaan in 1976 aan de Koninklijke Millitaire Academie in Breda. Na deze opleiding maakte hij al snel carrière en kreeg in de loop der jaren maar liefst 13 onderscheidingen. Henk Morsink is twee keer meegeweest op missie en dat waren soms hele zware maar ook bijzondere ervaringen.
In 2009 werd hij met twee anderen genomineerd om de directe begeleider van Koningin Beatrix te worden. Hij was superblij en trots dat de Koningin voor hem koos. Ook toen Willem Alexander koning werd mocht hij ook nog een jaar blijven. Hij vond het geweldig.
In 2014 ging hij als millitair met pensioen. Hij had nog graag een tijd willen blijven, maar dat kon helaas niet. Hij koestert de mooie herinneringen en de vele evenementen die hij mocht bijwonen en mede organiseren. Ook de buitenlandse reizen met Koningin Beatrix en Willem Alexander en Maxima waren bijzonder. Ook het afscheid van Beatrix als Koningin en de inhuldiging van Koning Willem Alexander en Koningin Maxima, waren onvergetelijke ervaringen. Henk Morsink laat er prachtige foto's van zien.
Henk Morsink stond zowel letterlijk en figuurlijk zo dicht bij de koninklijke familie dat hij ook veel persoonlijke zaken mee kreeg.Daar kan hij niet over uitwijden. Dat is privé. 'Maar niets menselijks is hen vreemd en dat is maar goed ook.
Hij maakte bijvoorbeeld de ijzingwekkende schreeuw op de dam mee en hij overlegde met de Koninklijke familie en anderen hoe daar mee om te gaan. Er werd voor gekozen om te blijven op de dam en de plechtigheden rond 4 mei voort te zetten.
Na de pauze van zijn indrukwekkende lezing in de Schouw ging Henk Morsink in op de verschillende onderscheidingen, die vaak vrijwilligers met een imponerende staat van dienst krijgen. Zelf droeg hij de veteranenspeld en een heel klein oranje speldje dat hij persoonlijk van Willem Alexander kreeg. De enthousiaste en vele vragen maakten wel duidelijk hoe goed de lezing gevallen is.