Donderdag 6 januari 2022
‘Als we kijken naar het aantal incidenten in de afgelopen jaren hebben we een gemiddeld jaar achter de rug’, reageert Stephan Wevers, commandant van Brandweer Twente. Veel impact
‘Iets minder dan in 2020. We zien een positieve ontwikkeling in het aantal branden. Voor het derde opeenvolgende jaar zien we een lichte daling, maar het zijn er toch bijna vier per dag. Branden hebben ontzettend veel impact. Dat zag je bijvoorbeeld bij de brand in Delden waarbij twee bewoners van een appartementencomplex om het leven kwamen. We moeten ons dus onverminderd blijven inzetten om het aantal branden omlaag te krijgen. Vanaf 1 juli dit jaar is de rookmelder op iedere verdieping in elke woning verplicht. Ik roep de mensen op die nog geen rookmelder hebben, deze snel aan te schaffen en op te hangen. Rookmelders redden echt levens’, aldus Wevers.
Steeds meer all round hulpverlener
De brandweer kwam 358 keer in actie bij verkeersongevallen en maar liefst 931 keer bij dienstverleningsincidenten. Dat zijn ruim 100 inzetten meer dan in 2020 toen er ook al sprake was van een stijging. Bij deze incidenten gaat het om mensen bevrijden uit vastgelopen liften, maar ook het redden van dieren. Ongeveer een derde tot de helft van deze dienstverleningsincidenten is de assistentieverlening aan de ambulancedienst. Zo moesten bijvoorbeeld coronapatiënten met behulp van een redvoertuig uit woningen gehaald worden. ‘We zien dat we als brandweer steeds meer ingezet worden als allround hulpverlener. Het aantal branden daalt, maar we krijgen vaker te maken met andere type incidenten waarvoor onze expertise en inzet noodzakelijk is. Denk dan aan de gevolgen van extreem weer, maar dus ook de coronapandemie’, zegt Stephan Wevers.
Bijzondere incidenten
De meeste branden weten we snel te beperken en hierdoor erger te voorkomen. In een klein deel van het totaal aantal branden ging het om 16 (zeer) grote branden. Zo bestreden we vanuit meerdere kazernes een zeer grote brand bij een bowlingboerderij in Nijverdal en hadden we natuurlijk de dodelijke brand in Delden. Een ander bijzonder incident was in Hengelo bij Thales waar een gevaarlijke stof was vrijgekomen. Door het neerslaan van de damp met bluswater liep de omgeving geen gevaar. Inzet drones ‘Ons droneteam is in het afgelopen jaar 12 keer ingezet. We streven ernaar om vanaf het voorjaar ook de automatische drone in te zetten vanaf het droneplatform van de brandweerkazerne in Glanerbrug. Een primeur voor de brandweer in Nederland. Bij een incident krijgt de drone een melding en vliegt naar de incidentlocatie. De beelden die de drone maakt worden vervolgens gestreamd naar de tankautospuit zodat de bevelvoerder onderweg live kan meekijken. Voor aankomst weet hij al of hij te maken heeft met een kleine of grote brand en waar de ‘hotspots’ zitten. Een belangrijke ontwikkeling om de inwoners van Twente nog beter te kunnen bedienen’, zegt Stephan Wevers. Voor de video klik hier.
Hieronder de statistieken van de gemeente Almelo.