Donderdag 25 november 2021
Orange the World, de campagne van de Verenigde Naties om geweld tegen vrouwen en meisjes tegen te gaan, is donderdag 25 november begonnen.De vraag is hoe je huiselijk geweld in jouw eigen omgeving herkent en wat je eraan kunt doen. Hieronder vijf vragen aan maatschappelijk werker en aandachtsfunctionaris huiselijk geweld Marinus Sieben van welzijnsorganisatie Avedan.
Hoe zie ik dat een kind of volwassene in mijn omgeving slachtoffer is van huiselijk geweld?
‘Dat is heel lastig. Je kunt gelijk hebben, maar je kunt situaties ook helemaal verkeerd inschatten. Belangrijk is wel dat je kijkt of gedrag structureel is. Een kind wat bijvoorbeeld altijd schuw en teruggetrokken is bij één van de ouders, of een vrouw die altijd krampachtig reageert als haar man erbij is. Het is lastig inschatten. Maar als je het echt niet vertrouwt en je houdt het gevoel dat het
niet pluis is, bel dan met Veilig Thuis Twente of Avedan, wij kunnen je ook verder helpen’.
En er zelf op afstappen?
‘Dat doen mensen niet zo snel. Aan de ene kant omdat ze misschien bang zijn voor een grote mond of een gewelddadige reactie. Aan de andere kant omdat iemand die geweld pleegt echt niet meteen aan jou gaat toegeven dat er inderdaad iets mis is. Dus wat is dan je volgende stap? Dat maakt het lastig’.
Maar als je iets ziet gebeuren en je wilt toch reageren?
‘Probeer dan niet uit je slof te schieten en iemand alleen maar verwijten te maken, maar ga echt het gesprek aan, liefst op een rustiger moment. Zeg bijvoorbeeld dat je dingen ziet en hoort en dat je je zorgen maakt. ‘Kan ik je misschien ergens mee helpen?’ biedt wel een opening. Alleen maar primair reageren en iemand uitfoeteren helpt niet. Sterker nog: het gevaar is dat het slachtoffer daarna nog meer te verduren krijgt. Door het gesprek aan te gaan en je hulp aan te bieden, doe je in elk geval iets constructiefs en zet je mogelijk wat in gang. Verandert er niks en hou je twijfels, bel dan Veilig Thuis Twente of ons’.
Loop je door een melding te doen niet het gevaar dat een kind uit huis wordt geplaatst?
‘Dat idee leeft nog wel, maar klopt niet. Kinderen worden echt niet zomaar uit huis geplaatst, want dat is een enorm ingrijpend besluit waarbij een kind psychische schade kan oplopen. Daar wordt echt niet lichtvaardig over besloten’.
Is geestelijke mishandeling net zo erg als fysieke?
‘De gevolgen kunnen zeker net zo ernstig zijn. Denk aan kinderen die door ouders in een vechtscheiding als wapen worden gebruikt. Of een vrouw die door haar man stelselmatig wordt gekleineerd zodat ze een verknipt zelfbeeld oploopt. Blauwe plekken zijn lang niet het enige signaal dat het ergens goed mis is’.
Info
Vragen over huiselijk geweld of een melding doen? Bel gratis Veilig Thuis Twente 0800-2000, kijk op wwww.veiligthuistwente.nl of bel Avedan op 088-0403800.