Speciale campagne in Week tegen Eenzaamheid

Woensdag 22 september 2021
Het digitale platform Almelovoorelkaar, mogelijk gemaakt door welzijnsorganisatie Avedan, gaat in de gemeente Almelo de strijd aan tegen eenzaamheid met een speciale campagne in de Week tegen Eenzaamheid.

'Sam'
Op verschillende plekken in de gemeente Almelo zijn in de week van 30 september tot en met 7 oktober briefjes van ‘Sam’ te vinden, die samen iets leuks wil ondernemen. De briefjes bevatten een websiteadres waarop wordt uitgelegd dat iedereen Sam kan zijn, en waar het aanbod van Almeloërs te vinden is die net als Sam contact zoeken. De campagne wordt afgesloten met een gezellige online pubquiz waar je elkaar kunt leren kennen.

Almelovoorelkaar wil inwoners met deze campagne op een laagdrempelige manier aan elkaar koppelen en zo eenzaamheid verminderen. Sinds corona is eenzaamheid iets dat steeds meer wordt besproken. De maatregelen hebben het gevoel van eenzaamheid veelal versterkt. Ouderen in zorginstellingen die geen bezoek meer mochten ontvangen, studenten die verpieteren achter het beeldscherm, iemand die een scheiding meemaakt en door het thuiswerken collega’s mist. 

Wie is Sam?
47% van de inwoners van de gemeente Almelo voelt zich regelmatig eenzaam. Zo ongeveer iedereen krijgt er in zijn leven wel eens mee te maken. Omdat eenzaamheid dus zo ongeveer iedereen kan treffen, is er gezocht naar een laagdrempelige manier om hier een positieve verandering in te brengen. Diegenen die zich eenzaam voelen, bereiken. En vervolgens hen met elkaar in contact brengen. Daarom is ‘Sam’ ontwikkeld, het boegbeeld van de campagne. Niet toevallig een naam die
zowel bij mannen als vrouwen kan, voor jong en oud. En met de huidige eenzaamheidscijfers zijn er altijd meerdere ‘Sam’s’ in je buurt en dat leidt tot de samenvoeging SAMen, samen dus.

“In de campagne volgen we Sam die op zoek gaat naar anderen om samen te sporten, tuinieren, koffie drinken, een goed boek te lezen of gewoon te praten over het leven. Ze laat geprinte A4’tjes achter op populaire plekken in de gemeente Almelo, en post op social media. Op de site
www.almelovoorelkaar.nl/sam lees je Sams verhaal én vind je meteen het aanbod van alle Almeloërs die samen iets willen ondernemen. Ook vind je daar het aanbod van alle maatschappelijke organisaties terug waar je elkaar kunt ontmoeten.

Grootste pubquiz van Nederland
De campagne wordt vrijdag 8 oktober afgesloten met Sam’s Pubquiz. Een spectaculaire online show waar deelnemers elkaar kunnen leren kennen in een ongedwongen setting. Almelovoorelkaar deelt alle deelnemers in in passende teams dus je ontmoet altijd nieuwe mensen. Aanmelden kan alleen of samen met iemand die ook op zoek is naar nieuwe contacten. De pubquiz wordt georganiseerd in totaal 55 gemeenten en is daarmee het grootste event van Nederland in de Week tegen Eenzaamheid.

Online verbinden
In de week tegen Eenzaamheid worden er in de gemeente Almelo meerdere activiteiten georganiseerd. Crista ten Hove: “Met de SAMen campagne willen we op een luchtige en verrassende manier aandacht vragen voor dit thema. Ook willen we een online oplossing toevoegen aan alle
initiatieven die er zijn. Online heeft als voordeel dat het super laagdrempelig is om mee te doen. Het spreekt ook vaak een iets jongere doelgroep aan. Uit onderzoek blijkt dat voor deze doelgroep minder georganiseerd wordt terwijl de behoefte iets groter is. Tenslotte is online nieuwe mensen leren kennen een logische optie gezien het succes van datingapps. Extra voordeel is dat het via Almelovoorelkaar veiliger is dan op een andere online plek en natuurlijk coronaproof”, aldus Crista ten Hove.

Zaadje geplant
De campagne moet wat Crista ten Hove betreft vooral motiveren en stimuleren. “Iedereen is wel eens alleen, en iedereen heeft wel eens nagedacht hoe ze nieuwe contacten kunnen leggen. Op Almelovoorelkaar zie je dat letterlijk op een kaart. Dus doe net als ‘onze’ Sam, plaats je aanbod en ga SAMen iets leuks doen, zoals pubquizen. Alleen samen lossen we eenzaamheid op. Ik hoop dat Sam zo een zaadje heeft geplant en Almeloërs aan het denken heeft gezet”, meldt Crista ten Hove.
Deel dit artikel: Twitter | Facebook | WhatsApp | Google+ | E-mail

Info

Kunstateliers aan Herengracht weer open

Op iedere laatste zondagmiddag van de maand zijn de ateliers...

Griezelen in de Halloweenstad van Oost-Nederland

Griezelen in de Halloweenstad van Oost-Nederland: op donderd...

Jaarboek Twente en Almanak binnenkort beschikbaar

Het Jaarboek Twente 2022 wordt op vrijdag 29 oktober in het ...

Sinterklaas bezoekt Huis van Katoen & Nu

Sint is met zijn Pieten weer onderweg naar Nederland en zet ...

Frisse herfstduik in zwembad Het Sportpark

Kom in de herfstvakantie voor een frisse duik naar zwembad H...

Proefochtend voor Gezond in je Wijk

Wie wil bewegen, nieuwe contacten wil opdoen en zich wil ori...

Omgaan met tablet en internet voor senioren

Welzijnsorganisatie Avedan begint op vrijdag 5 november met ...

Vrijwilligers gezocht voor Halloween

Op donderdag 28 oktober staat Halloween weer op het programm...

Tiende Slingerbeurs Almelo gaat door

De tiende Slingerbeurs Almelo gaat door en vindt plaats op v...

Kinderboekenweek van start op St. -Egbertusschool

De Kinderboekenweek is woensdagmiddag 6 oktober van start ge...

Recycleweek bij Twente Milieu Almelo

In de gemeenten Almelo doet Twente Milieu mee aan de Nationa...

Dag van de Duurzaamheid in Nieuwstraatkwartier

Op vrijdag 8 oktober, de Dag van de Duurzaamheid, gaan inwon...

Acteren, regisseren, filmen in herfstvakantie

Jongeren van 10 tot 14 jaar in de gemeente Almelo kunnen in ...

Brandpreventieweken beginnen met escaperoom

Inwoners van Twente, dus ook die van de gemeente Almelo, kon...

Klimaatburgemeester gezocht voor gemeente Almelo

Voor de gemeente Almelo (Almelo, Aadorp en Bornerbroek) word...

Op weg met het nieuwe fietsen in Almelo

Het nieuwe fietsen: naam van de workshop die Veilig Verkeer ...

Sportieve lessen voor én door ROC studenten

Studenten van de ROC opleiding ‘Sport & Bewegen’ krijgen...

Woonruimte beschikbaar in Klokkenbelt

InteraktContour heeft in haar woonlocaties de Klokkenbelt a...

2 okt: Hospice Het Meulenbelt houdt open dag

Hospice Het Meulenbelt aan de Vriezenveenseweg houdt open da...

Kom erbij, er is genoeg te doen in Almelo

Op zaterdag 2 oktober is iedereen van 10.00 tot 15.30 uur va...
© 1986 - 2021 Stichting Lokale Omroep Almelo