Reconstructie Henriette Holstlaan van start

Zondag 12 september 2021
De werkzaamheden voor de reconstructie van de Henriette Roland Holstlaan gaan vanaf maandag 13 september van start. Aannemer NTP begint dan met fase 1, tussen de Schoolstraat en de Nijreessingel. Deze fase duurt ongeveer 12 tot 14 weken.

Tekst gaat verder onder de video


De gemeente Almelo gaat samen met aannemersgroep NTP deze belangrijke verkeersader toekomst- en klimaatbestendig maken. Op de kruispunten met de Jan Vermeerstraat en Frederik van Eedenstraat zijn de verkeersregelinstallaties (VRI's) toe aan groot onderhoud/vervanging. Mede gelet op de toename van het verkeer is besloten om alle werkzaamheden te combineren tot een reconstructie.

Op de schop
De eerste fase van deze werkzaamheden wordt dus uitgevoerd in het gedeelte van de Schoolstraat tot de Nijreessingel. Het wegprofiel wordt daarbij aangepast, de VRI's opgeruimd en vervangen door zogenaamde 'ovondes', (zoals in Almelo Noord). Een ovonde kan meer verkeer afhandelen dan een VRI (meer dan 20%). Verwacht wordt dat de doorstroming daardoor beter verloopt.

Niet meer inhalen
Eén rotonde verbindt de H.R. Holstlaan met de Jan Vermeerstraat en de Frederik van Eedenstraat. De andere rotonde de H.R. Holstlaan met de Rembrandtlaan. Er komt in beide richtingen één rijstrook; inhalen kan daardoor niet meer. De weg wordt daardoor veiliger en er is minder geluidsoverlast voor omwonenden.

Het LaRGaS principe
Verkeerslichten verdwijnen in dit nieuwe plan. Daarvoor in de plaats komen zogenaamde ovondes, volgens het principe: LAngzaam Rijden Gaat Sneller. (LaRGaS) Inhalen is straks niet meer mogelijk, er komen gescheiden rijbanen met een brede ecologisch ingerichte middenberm. Het niet meer kunnen inhalen betekent met name voor de omwonenden en aangrenzende bedrijven een verbetering van de luchtkwaliteit én terugbrenging van geluidsoverlast.

Bomenplan
Omdat er één rijstrook komt, is er ook meer ruimte voor bomen en wadi’s Een wadi is een soort sloot waar regenwater in kan lopen en in de bodem trekt. Bij mooi weer staat zo'n wadi droog maar vult zich tijdens een regenbui met water. Het water zakt daarna langzaam in de grond. Dit helpt tegen wateroverlast. Ook ziet de middenberm er mooi groen uit door de bloemen en kleine bomen geplant worden, zoals krentenboompjes, zwarte elsen, Amerikaanse kornoeljes, wilde appels. Aan de kant van de flats komen bomen die bovenin smaller zijn en voor genoeg licht zorgen.

Aan beide kanten van de weg komen nieuwe bomen. Er worden 5 boomsoorten geplant: grootbladige els, zomerlinde, zilverlinde, gewone es en de zuilvormige iep. Ook komt er nieuwe verlichting in de middenberm.

Fietsers
Fietsers en voetgangers hoeven na deze reconstructie maar één rijbaan per keer over te steken. Zij hoeven dus ook maar één kant van de weg in de gaten te houden. Dit is overzichtelijk en veilig, zo meldt de gemeente nadat omwonenden om aanpassingen hadden gevraagd in het oorspronkelijke plan. Ook worden er extra lantaarnpalen geplaatst bij de fiets- en voetpaden. Op het kruispunt van de H.R. Holstlaan met de Rembrandtlaan wordt een stoplicht voor de bus toegevoegd. Een bus kan dan met voorrang de H.R. Holstlaan oprijden. Een paar bochten worden nog iets verbreed voor vrachtwagens.

Duur
De werkzaamheden duren ongeveer 4 of 5 maanden. Aannemersgroep NTP zorgt ervoor dat weggebruikers zo weinig mogelijk overlast hebben van de reconstructie. Volgend jaar gaan de werkzaamheden aan het tweede gedeelte tot aan de snelweg A35 van start. De totale kosten van de eerste fase bedragen ongeveer 2,7 miljoen euro waarvan Almelo de helft krijgt als subsidie van de provincie Overijssel.

Tijdens de werkzaamheden is er altijd één rijstrook voor het verkeer beschikbaar. De algemene omleidingsroute is via de Ring Almelo. SuperTank, Jack's Vers Belegde Broodjes en autobedrijf Egberink blijven bereikbaar. Aansluitingen vanuit zijstraten zijn, afhankelijk van de fase in uitvoering, tijdelijk afgesloten. Er worden omleidingsroutes aangegeven.

Voor meer info kan men kijken op de website van de NTP groep: klik hier. Daar kan men ook de omgevingsapp downloaden. Ook de gemeente Almelo geeft op haar site alle mogelijke info: klink hier.
Deel dit artikel: Twitter | Facebook | WhatsApp | Google+ | E-mail

Info

Kunstateliers aan Herengracht weer open

Op iedere laatste zondagmiddag van de maand zijn de ateliers...

Griezelen in de Halloweenstad van Oost-Nederland

Griezelen in de Halloweenstad van Oost-Nederland: op donderd...

Jaarboek Twente en Almanak binnenkort beschikbaar

Het Jaarboek Twente 2022 wordt op vrijdag 29 oktober in het ...

Sinterklaas bezoekt Huis van Katoen & Nu

Sint is met zijn Pieten weer onderweg naar Nederland en zet ...

Frisse herfstduik in zwembad Het Sportpark

Kom in de herfstvakantie voor een frisse duik naar zwembad H...

Proefochtend voor Gezond in je Wijk

Wie wil bewegen, nieuwe contacten wil opdoen en zich wil ori...

Omgaan met tablet en internet voor senioren

Welzijnsorganisatie Avedan begint op vrijdag 5 november met ...

Vrijwilligers gezocht voor Halloween

Op donderdag 28 oktober staat Halloween weer op het programm...

Tiende Slingerbeurs Almelo gaat door

De tiende Slingerbeurs Almelo gaat door en vindt plaats op v...

Kinderboekenweek van start op St. -Egbertusschool

De Kinderboekenweek is woensdagmiddag 6 oktober van start ge...

Recycleweek bij Twente Milieu Almelo

In de gemeenten Almelo doet Twente Milieu mee aan de Nationa...

Dag van de Duurzaamheid in Nieuwstraatkwartier

Op vrijdag 8 oktober, de Dag van de Duurzaamheid, gaan inwon...

Acteren, regisseren, filmen in herfstvakantie

Jongeren van 10 tot 14 jaar in de gemeente Almelo kunnen in ...

Brandpreventieweken beginnen met escaperoom

Inwoners van Twente, dus ook die van de gemeente Almelo, kon...

Klimaatburgemeester gezocht voor gemeente Almelo

Voor de gemeente Almelo (Almelo, Aadorp en Bornerbroek) word...

Op weg met het nieuwe fietsen in Almelo

Het nieuwe fietsen: naam van de workshop die Veilig Verkeer ...

Sportieve lessen voor én door ROC studenten

Studenten van de ROC opleiding ‘Sport & Bewegen’ krijgen...

Woonruimte beschikbaar in Klokkenbelt

InteraktContour heeft in haar woonlocaties de Klokkenbelt a...

2 okt: Hospice Het Meulenbelt houdt open dag

Hospice Het Meulenbelt aan de Vriezenveenseweg houdt open da...

Kom erbij, er is genoeg te doen in Almelo

Op zaterdag 2 oktober is iedereen van 10.00 tot 15.30 uur va...
© 1986 - 2021 Stichting Lokale Omroep Almelo