Reconstructie Henriette Holstlaan van start

Zondag 12 september 2021
De werkzaamheden voor de reconstructie van de Henriette Roland Holstlaan gaan vanaf maandag 13 september van start. Aannemer NTP begint dan met fase 1, tussen de Schoolstraat en de Nijreessingel. Deze fase duurt ongeveer 12 tot 14 weken.

Tekst gaat verder onder de video


De gemeente Almelo gaat samen met aannemersgroep NTP deze belangrijke verkeersader toekomst- en klimaatbestendig maken. Op de kruispunten met de Jan Vermeerstraat en Frederik van Eedenstraat zijn de verkeersregelinstallaties (VRI's) toe aan groot onderhoud/vervanging. Mede gelet op de toename van het verkeer is besloten om alle werkzaamheden te combineren tot een reconstructie.

Op de schop
De eerste fase van deze werkzaamheden wordt dus uitgevoerd in het gedeelte van de Schoolstraat tot de Nijreessingel. Het wegprofiel wordt daarbij aangepast, de VRI's opgeruimd en vervangen door zogenaamde 'ovondes', (zoals in Almelo Noord). Een ovonde kan meer verkeer afhandelen dan een VRI (meer dan 20%). Verwacht wordt dat de doorstroming daardoor beter verloopt.

Niet meer inhalen
Eén rotonde verbindt de H.R. Holstlaan met de Jan Vermeerstraat en de Frederik van Eedenstraat. De andere rotonde de H.R. Holstlaan met de Rembrandtlaan. Er komt in beide richtingen één rijstrook; inhalen kan daardoor niet meer. De weg wordt daardoor veiliger en er is minder geluidsoverlast voor omwonenden.

Het LaRGaS principe
Verkeerslichten verdwijnen in dit nieuwe plan. Daarvoor in de plaats komen zogenaamde ovondes, volgens het principe: LAngzaam Rijden Gaat Sneller. (LaRGaS) Inhalen is straks niet meer mogelijk, er komen gescheiden rijbanen met een brede ecologisch ingerichte middenberm. Het niet meer kunnen inhalen betekent met name voor de omwonenden en aangrenzende bedrijven een verbetering van de luchtkwaliteit én terugbrenging van geluidsoverlast.

Bomenplan
Omdat er één rijstrook komt, is er ook meer ruimte voor bomen en wadi’s Een wadi is een soort sloot waar regenwater in kan lopen en in de bodem trekt. Bij mooi weer staat zo'n wadi droog maar vult zich tijdens een regenbui met water. Het water zakt daarna langzaam in de grond. Dit helpt tegen wateroverlast. Ook ziet de middenberm er mooi groen uit door de bloemen en kleine bomen geplant worden, zoals krentenboompjes, zwarte elsen, Amerikaanse kornoeljes, wilde appels. Aan de kant van de flats komen bomen die bovenin smaller zijn en voor genoeg licht zorgen.

Aan beide kanten van de weg komen nieuwe bomen. Er worden 5 boomsoorten geplant: grootbladige els, zomerlinde, zilverlinde, gewone es en de zuilvormige iep. Ook komt er nieuwe verlichting in de middenberm.

Fietsers
Fietsers en voetgangers hoeven na deze reconstructie maar één rijbaan per keer over te steken. Zij hoeven dus ook maar één kant van de weg in de gaten te houden. Dit is overzichtelijk en veilig, zo meldt de gemeente nadat omwonenden om aanpassingen hadden gevraagd in het oorspronkelijke plan. Ook worden er extra lantaarnpalen geplaatst bij de fiets- en voetpaden. Op het kruispunt van de H.R. Holstlaan met de Rembrandtlaan wordt een stoplicht voor de bus toegevoegd. Een bus kan dan met voorrang de H.R. Holstlaan oprijden. Een paar bochten worden nog iets verbreed voor vrachtwagens.

Duur
De werkzaamheden duren ongeveer 4 of 5 maanden. Aannemersgroep NTP zorgt ervoor dat weggebruikers zo weinig mogelijk overlast hebben van de reconstructie. Volgend jaar gaan de werkzaamheden aan het tweede gedeelte tot aan de snelweg A35 van start. De totale kosten van de eerste fase bedragen ongeveer 2,7 miljoen euro waarvan Almelo de helft krijgt als subsidie van de provincie Overijssel.

Tijdens de werkzaamheden is er altijd één rijstrook voor het verkeer beschikbaar. De algemene omleidingsroute is via de Ring Almelo. SuperTank, Jack's Vers Belegde Broodjes en autobedrijf Egberink blijven bereikbaar. Aansluitingen vanuit zijstraten zijn, afhankelijk van de fase in uitvoering, tijdelijk afgesloten. Er worden omleidingsroutes aangegeven.

Voor meer info kan men kijken op de website van de NTP groep: klik hier. Daar kan men ook de omgevingsapp downloaden. Ook de gemeente Almelo geeft op haar site alle mogelijke info: klink hier.
Deel dit artikel: Twitter | Facebook | WhatsApp | Google+ | E-mail

Info

Lankampsweg krijgt nieuwe slijtlaag

De Lankampsweg krijgt een nieuwe slijtlaag en is daarom afge...

Technische storing TV signaal AAvisie

Door een technisch mankement in de apparatuur die ons TV sig...

OVA lezing Frank Krake 'De laatste getuige'

Ouderen vereniging Almelo organiseert regelmatig lezingen en...

Sjors Sportief en Sjors Creatief lanceren boekjes

Basisschoolleerlingen in de gemeente Almelo ontvangen deze w...

Gezocht: mooiste foto van Almelo

Tijd voor een nieuwe fotowedstrijd: na de succesvolle editie...

Expositie basisscholen in de bieb

Almelo op ’t Rabat werd door corona afgeblazen, maar de ac...

Speciale campagne in Week tegen Eenzaamheid

Het digitale platform Almelovoorelkaar, mogelijk gemaakt doo...

Justitieminister Sint Maarten bezoekt PI Almelo

De minister van Justitie van Sint Maarten, Anna E. Richardso...

Debat over woningcrisis in Stadslab

In het Stadslab op het Indiëterrein wordt op donderdag 30 s...

Nieuwe kunstenaars krijgen podium tijdens Atelierroute

“Alles aan kleuren is mooi”, vindt Louise Schoon. In haa...

Open Atelierroute 2021: Eindelijk, ze doet mee aan de Atelierroute

Vorig jaar was Ineke Barkhof al bijna zover, maar dit jaar n...

AAV SISU zamelt in voor Sportdepot Almelo

Atletiek vereniging SISU roept alle leden en wijkbewoners op...

Online trainingen Werk en Inkomen in Bibliotheek

Samen met andere Overijsselse Bibliotheken worden er divers ...

Sociaal Tuinieren: nieuw project van Stichting Present

Sociaal Tuinieren: het is een duurzaam en maatschappelijk pr...

Voordracht voor Stadsprijs van start

Inwoners van Almelo kunnen tot en met zondag 10 oktober een ...

Stephanus strijdt tegen textielafval

De Rooms Katholieke Basisschool Sint Stephanus in Bornerbroe...

Het Zwingkoor laat weer van zich horen

Na anderhalf jaar online repetities en buiten oefenen zingt ...

Kennismaken met sport en beweging in Almelo

Genieten van sport en beweging in Almelo: dat kunnen alle in...

Wat vergoedt autoverzekeraar bij eenzijdig ongeval?

Partnerbijdrage: De bocht te ruim nemen bij het Goossenmaats...

Taal en digitaal hoeft geen barrière te zijn

Ook in Almelo wordt er alles aan gedaan om er voor te zorgen...
© 1986 - 2021 Stichting Lokale Omroep Almelo