Dinsdag 29 juni 2021
Partnerbijdrage: In Almelo zijn veel daken geschikt voor zonnepanelen én in Almelo is er genoeg zon. Weet je dat de daken in Almelo jaarlijks wel 1.100 uur vol in de zon staan? En in een zonnige zomer nog meer. Daarom zijn zonnepanelen plaatsen een slimme keuze. En met de energiebespaarlening doe je dat nu nog zuiniger. Almelo heeft op het programma om in 2050 volledig energieneutraal te zijn. En daar hebben ze natuurlijk alle bewoners ook voor nodig.
De bespaarlening
De Energiebespaarlening is niet nieuw, sterker nog de lening bestaat al sinds 2016. Toch is deze vorm van lenen nog niet bij iedereen bekend. De energiebespaarlening is niets anders dan een aantrekkelijke mogelijkheid om energiebesparende investeringen in of aan je woning te kunnen financieren. Hierdoor is het misschien dus wel mogelijk om die zonnepanelen te plaatsen. Want door een financiële bijdrage van de provincie Overijssel is er een lening met een laag rentetarief beschikbaar. De hoogte van het rentetarief is overigens afhankelijk van het leenbedrag.
Energieneutraal Almelo
Omdat Almelo in 2050 volledig energieneutraal wil zijn, is er de ‘duurzame energieladder Almelo’ opgesteld. De gemeente Almelo wil daarmee stap voor stap investeren in groene energie en tegelijkertijd de behoefte aan elektriciteit beperken. Dit kan mede door de huizen energiezuiniger te maken. En het plaatsten van zonnepanelen op jouw dak, levert daarbij dus een grote bijdrage.
Helaas is er geen lokale subsidie voor zonnepanelen meer beschikbaar maar door een beroep te doen op de energiebespaarlening van de Provincie Overijssel ontvang je een aardig rentevoordeel. Daarnaast kun je, als je energie teruglevert, ook nog een de btw terugvragen over de aanschaf- en installatiekosten voor de panelen. Dat is toch mooie een voordeel van 21%. En direct ook de reden dat het nu plaatsen van zonnepanelen in Almelo dus een goed idee is.
Wat levert het op?
De beste maanden zijn natuurlijk in de zomer. Mei, juni en juli vooral. Waarbij mei het meeste oplevert omdat zonnepanelen nou eenmaal meer houden van zonnige koele zonnige dagen dan van extreme hitte. Op dagen dat het minder warm is, is de elektrische geleiding in de zonnecellen namelijk beter dan op dagen dat het erg warm is. Wist je dat bij elke tien graden temperatuurstijging, de opbrengst een daling van zo’n 5 procent heeft? Dat maakt dat ook op zonnige winterdagen het rendement nog steeds prima is. Ruim 60 procent van de stroom die we in Nederland opwekken komt namelijk uit het zogenoemde diffuus licht, indirect zonlicht, op dagen met bewolking bijvoorbeeld.
De uiteindelijke energieopbrengst, hangt naast het aantal zonuren ook af van de stand van de zon. In mei levert een uurtje zon rond het middaguur meer op dan in januari. Daarnaast is ook je dak van belang. Een dank pal op het zuiden met een hellingshoek van 36° is echt het ideale dak. Maar daken die liggen op zuidwesten of zuidoosten, hebben ook een zeer goede opbrengst.
Naast dat alles tellen uiteraard ook de panelen zelf mee. Hoeveel panelen is belangrijk voor de opbrengst maar ook het vermogen. Dat vermogen wordt uitgedrukt in Wattpiek (Wp). Hoe meer vermogen, hoe meer opbrengst. Dat spreekt voor zich. Om je een indicatie te geven; het meest gangbare vermogen is 295 Wp.