Donderdag 17 juni 2021
Tien jongeren hebben onlangs op uitnodiging van Avedan met elkaar gesproken over ja of nee vaccineren tegen het coronavirus. Het gesprek vond plaats in wijkcentrum Eninver. Daaruit bleek dat ja of nee vaccineren volop leeft volop onder jong-volwassenen in Almelo. Het gesprek met de jongeren vond plaats op verzoek van Stichting Alexander die onderzoek doet voor de GGD. Ondanks de tegenstellingen kon iedereen zijn afwegingen delen. ‘Ik heb een andere mening, dat maakt me nog geen wappie’, zei één van de jongeren.
Jongerenwerker Diana Huurnink van Avedan zag de oproep van de stichting voor het onderzoek en bood aan om een gesprek te organiseren met de Almelose 18 tot 24-jarigen. ‘Het onderzoek is vooral in de Randstad. Maar ik merk aan de gesprekken die ik hier met jong-volwassenen heb dat het een onderwerp is wat enorm bij hen leeft. Hoe mooi is het dan dat zij ook hun mening kunnen geven zonder dat ze veroordeeld worden? Het is heel goed dat de GGD hen met zo’n onderzoek serieus neemt’, aldus Diana Huurnink.
Tien jongeren voerden het gesprek in wijkcentrum Eninver, maar er waren veel meer aanmeldingen. Zij werden gebeld of geappt door Dianan om ook hun verhaal te laten horen. Voor de onderzoekers was de bijeenkomst een goede manier om te horen wat de argumenten zijn voor en tegen vaccinatie, wat de informatiebronnen van de jongeren zijn en wat ze nodig hebben om op een goede manier te kunnen kiezen. Zo waren er deelnemers die staan te popelen om een prik te halen, zodat ze weer op vakantie kunnen, naar festivals gaan en andere leuke dingen doen. Maar er waren ook zorgen. ‘Er is nog niet bekend of die vaccins ook effecten kunnen hebben op je vruchtbaarheid. Straks neem ik het en heeft dat later grote gevolgen’, zei een jonge vrouw. Ook waren er deelnemers die de verplichting om een vaccinatiebewijs of een positieve testuitslag te hebben om weer deel te nemen aan evenementen tegen de borst stuitte. ‘Dan kan ik dus nog niet zelf bepalen wat ik wil, en het is wel mijn lichaam’. De onduidelijkheid rond de coronaregels bleek een blijvende bron van ergernis. ‘Ik mag maar 4 bezoekers thuis, maar wel in een volle kerk, waar slaat dat op?’, aldus een jongere.
De jonge volwassenen bleken goed geïnformeerd. Ze halen hun informatie van internet, maar ook bij de huisarts, ouders en docenten. Sommigen waren al stellig in hun ja of nee, anderen twijfelden nog. Maar wat hun mening ook was, niemand werd veroordeeld. ‘De hele discussie is onder volwassenen zo hoog opgelopen. Dat wilden wij perse niet, dat in de hoek zetten en ja-maar-argumenten. Iedereen kon vrijuit praten’, was de algemene indruk. Een deelnemer gaf aan dat hij dat ook echt prettig vond: ‘Ik heb een andere mening, dat maakt me nog geen wappie’.
De onderzoekers waren blij met de Almelose inbreng. En de deelnemers ook. ‘Aan het eind van de bijeenkomst waren er deelnemers die zeiden: ik heb zoveel argumenten gehoord, dit helpt mij echt bij mijn keuze. Daar doen we het voor, niet om ze te vertellen wat ze wel of niet moeten doen’.