Vrijdag 2 april 2021
Partnerbijdrage: Amateurvoetballers zijn, naast vele andere sporters, behoorlijk de klos als het gaat om het wekelijkse partijtje op veld. Maart 2020 kwam het amateurvoetbal ten gevolge van de coronamaatregelen abrupt tot stilstand. Geen wedstrijden, geen competitie. "Afgelast" heet het boek dat Theo Ducaneaux hierover schreef (uitgeverij Brave New Books). Zo'n boek hadden voetballiefhebbers uiteraard liever niet gezien. En tegelijkertijd is het een heerlijk boek en een manier om terug te gaan naar en te lezen over het 'oude normaal'. Wat voetballers nu doen? In kleine groepjes trainen en regelmatig zelf een workout doen of de hardloopschoenen aantrekken.
Fysio Leeuwarden behandelt veel hardlopende voetballers
Amateurvoetballers hebben zich in andere takken van sport gestort om hun conditie op peil te houden. Net als veel andere sporters overigens zoals hockeyers en volleyballers en ga zo maar door. Een goeie zaak dat ze zo flexibel zijn, maar het leidt helaas wel regelmatig tot blessures waardoor ze uiteindelijk bij de fysiotherapeut belanden. Fysio Leeuwarden weet er alles van en ziet veel hardlopende voetballers op de behandelbank terecht komen. Laat na voetbal hardlopen nu de meeste sportblessures opleveren. Voetballers hebben er dus extra veel kans op als ze ook nog eens gaan hardlopen. Het is geen reden om het niet te doen, maar vooral om het goed te doen, maar wat is goed?
5 tips
Er is een aantal belangrijke zaken die je moet weten voordat je met dat hardlopen begint, of je nu een geoefende sporter bent zoals een voetballer of nog maar net met hardlopen begint.
1: Ga voor goeie hardloopschoenen
Kies voor de juiste hardloopschoenen. Ga daarbij niet uit van de kleur of de meest hippe schoenen, maar van de pasvorm en de demping die voor jouw manier van lopen en je loophouding het meest geschikt is. Laat ze aanmeten door iemand die er verstand van heeft. Op afspraak in een hardloopshop.
2: Kies de juiste sportkleding
Die eerste keer dat je in die oude joggingbroek een rondje deed, kun je je vast wel herinneren. Je had het bloedheet. Behalve dat dat vervelend loopt is het ook nog eens heel ongezond. Je lichaam moet de warmte kwijt kunnen. Sportkleding is er niet alleen om er sportief uit te zien, maar om vocht af te voeren, te isoleren en je te schermen. Kies een comfortabel setje van een goed materiaal. Dat sport veel fijner.
3: Doe een warming-up en cooling-down
Het wordt vaak overgeslagen: de warming-up. Direct vanuit de voordeur wegrennen kan, maar ga na een kilometer rek- en strekoefeningen doen. Daarmee voorkom je blessures van spieren en gewrichten. Manuele therapie Drachten heeft regelmatig te maken met gewrichtsblessures ten gevolge van slechte of het overslaan van een warming-up. Spieren moeten de kans krijgen op lengte te komen en daarmee de gewrichten de juiste steun geven om soepel te laten bewegen. Na het loopje is een juiste cooling-down belangrijk zodat de spieren de afvalstoffen goed kunnen afvoeren. De kans op spierpijn is dan veel kleiner.
4: Eet gezond en voldoende
Dat lijkt wat overdreven, maar wie echt gaat sporten heeft de juiste voeding nodig, ook om bij die fysio weg te kunnen blijven. Fysiotherapie Franeker kent het fenomeen van sporters die ongezond eten en daardoor hun lijf extra hard aan het werk zetten wat tot blessures kan leiden. Het komt ook voor dat er niet voldoende wordt gegeten om spieren en pezen zich weer te laten herstellen. Na een lange loop zijn eiwitten onontbeerlijk voor spierherstel. Vooraf is het belangrijk om een lichte maaltijd te nemen met koolhydraten zodat je voldoende energie hebt om lekker te gaan rennen.
5: Core-stability is een must
Het geldt voor veel sporten en zeker voor hardlopers: zorg ervoor dat je ‘core’ sterk is. Krachtige en soepele buik-, been- en rugspieren zijn van essentieel belang. Oefeningen zorgen ervoor dat je zowel meer kracht als meer balans hebt tijdens het hardlopen waardoor je houding verbetert en de kans op blessures stukken kleiner is. Core-stability is een belangrijk aspect van sporttrainingen.