Donderdag 25 maart 2021
Partnerbijdrage: Menig Nederlander kiest ervoor om de dag te beginnen met een kop koffie. Direct als je uit bed komt zul je dan van je Dolce Gusto cups een heerlijk bakkie pleur creëren. Het idee hierachter is om echt met een schok wakker te worden, wat over heel de wereld wel gedaan wordt. Daarnaast zul je natuurlijk niet alleen 's ochtends koffie van Lavazza cups drinken, ook gedurende de rest van de dag zul je nog genoeg kopjes koffie naar binnen werken. Mogelijk heb je je ooit al eens afgevraagd wat nou precies de beste tijd is om dit drankje te drinken. Mogelijk komt dit doordat je het gevoel had dat de koffie die je maakte met Nespresso cups op een bepaald moment meer effect had dan op andere momenten. Daarnaast zou het juist ook kunnen dat een kopje koffie ervoor zorgde dat je je suf begon te voelen. Ons lichaam reageert dus niet altijd op dezelfde manier op de koffie die we elke dag drinken. In dit artikel kun je daar meer over lezen. Cortisol
Als het gaat om het beste moment van de dag om koffie te drinken zijn er twee zeer handige concepten in de neurowetenschappen, namelijk cortisol en de fasen van stress, daarover later meer. Cortisol is een hormoon, maar dit is niet zomaar een hormoon. Cortisol is namelijk verantwoordelijk voor het handhaven van een adequaat en constant glucosegehalte in ons bloed. Dit zorgt ervoor dat alles naar behoren werkt. De hypothalamus is verantwoordelijk voor het controleren hiervan. In stressvolle situaties wordt dit zo goed als altijd uitgescheiden door ons lichaam om er beter mee om te gaan. Het is dan ook niet vreemd dat dit bekend staat als het stressneuron.
Fasen van stress
Het andere concept dat handig is in de neurowetenschappen om erachter te komen wat het beste moment van de dag is om een kopje koffie te drinken is dus de fasen van stress. Over het algemeen zijn er hier drie fasen: de begin- of alarmfase, de weerstandsfase en de laatste fase, wat ook wel relaxatie genoemd wordt. Het is hierbij van belang om te weten dat cortisol met name gegenereerd wordt in de tweede fase, wat dus de weerstandsfase is. Toch wordt cortisol niet alleen aangemaakt door ons lichaam als we in een stressvolle situatie zitten. Ook op natuurlijke wijze zal dit met enige regelmaat tijdens de dag gedaan worden. Dit komt door het circadiaanse ritme, wat ook wel de biologische klok van ons lichaam genoemd wordt. Dit bepaalt de beste tijd om koffie te drinken.
Tekort aan cortisol
Wat betekent dat dan precies? Nou, het houdt in dat er momenten zijn waarop ons lichaam zich moe voelt, maar er zijn ook tijdstippen waarop ons lichaam juist meer wakker is. Het zal cortisol genereren om deze toestanden te compenseren. Deze uitgangspunten zorgen dus direct voor een conclusie. Je hoeft namelijk helemaal geen koffie te drinken als je lichaam van nature cortisol aanmaakt. Het effect wordt hierdoor teniet gedaan. Je lichaam zal immers al geactiveerd worden door cortisol. Het is daarom juist beter om dat kopje koffie te bewaren voor als je lichaam zich heel moe voelt en geen cortisol aan kan maken. Je kunt dus het beste koffie drinken als je lichaam een tekort aan cortisol heeft. Daarnaast zijn er ook momenten waarop je beslist geen bakkie pleur naar binnen moet werken. Dit is wanneer je lichaam cortisolpieken zal genereren. Koffie zal dan namelijk niet werken. Wanneer deze momenten precies zijn valt lastig te zeggen, het hangt immers echt van je eigen schema en situatie af.