Vrijdag 26 maart 2021
De natuur is zijn lust en zijn leven en ook fotograferen heeft hij tot een kunst verheven. Zijn één-zijn met de natuur heeft zich dezer dagen ontwikkeld in de productie van fiets-, wandel- en autoroutes in delen van onze provincie en met name Twente. Zijn fascinatie is vooral gericht op watermolens. "Door die te bezoeken kom je op de mooiste plekken van Twente, sinds 2000 heb ik alles bewaard", aldus Beumer.In alle routes watermolens
In de routes die hij heeft ontwikkeld komen, hoe dan ook, watermolens voor. Alle routes vertrekken vanuit de livestyle Boulevard in waterstad Almelo en de wandelroutes zijn tien kilometer lang. Er zijn afkortingen gemaakt voor het geval de afstanden te lang worden. Op de routes kom je naast watermolens, ook kastelen, havezaten en vele pleisterplaatsen tegen. De lengte van de fietsroutes variëren van 30 tot 70 kilometer. Van de autoroutes zijn er zeven beschikbaar en per autorit komt dat neer op 80 km. “Vermeden wordt grotendeels de grote wegen , gekozen is voor binnenwegen, pleisterplaatsen, musea en havezaten”, aldus Beumer. Alle routes zijn geschikt voor jong en oud. Zelf noemt Beumer het zijn “Watermolen Twente Project”. Samen met zijn vrouw en zoon heeft hij de routes kunnen samenstellen. De korte wandelroutes figulierde hij zelf uit, stappend achter zijn rollator. "Het is geweldig om door al die mooie plekjes te lopen die mensen kunnen volgen aan de hand van kaartjes en foto's die in de beschrijving zijn bijgezet", aldus de krasse bejaarde. "Ik wil graag dat zoveel mogelijk mensen van mijn routes, in totaal 1.300 km, genieten. Hij heeft nog even gedacht aan het uitgeven in boekvorm maar dat werd allemaal te omslachtig."
Wat wil Martin Beumer laten zien?
Qua watermolens gaat het om Bels en Frans (Stift), de Oostendorper Watermolen (Haaksbergen), de Noordmolen (Delden), de watermolen van Oele (Haaksbergen), Singraven (Denekamp), Herinckhave (Albergen), Den Haller (Diepenheim), De Mast (Tubbergen) en de watermolen Ootmarsum. Stuk voor stuk juweeltjes in het Twentse landschap waarmee Beumer graag iedereen kennis wil laten maken. Eind maart, begin april wordt meer duidelijk over de presentatie van de routes.