Maandag 22 maart 2021
Beeldend kunstenaar-fotograaf Rob Chevallier uit Velp exposeert met zijn Stikstofboom in het Kunst - Torentje. Zijn boodschap: geen boom die groeit, wel eentje die iets te zeggen heeft. Zijn installatie is te zien van zaterdag 10 april tot en met zondag 6 juni.Rob Chevallier fotografeerde 100 solitair staande bomen in Nederland, onder andere in Almelo en Enschede. De honderd foto’s zijn geprint op perspex of forex en geplaatst in bladvormen die Chevallier vond in kringloopwinkels en op rommelmarkten. De acht ‘takken’ van de boom zijn oude uitlaatpijpen. Alle foto’s hangen ondersteboven. Wie in één van de (auto-) spiegels kijkt die rond de boom staan, ziet de natuur zoals die hoort te zijn.
Symboliek
De Stikstofboom is een kunstwerk vol symboliek. De solitaire bomen ziet Chevallier als symbolen van klimaatverandering. Ze staan in het Nederlandse landschap, bedreigd door hittegolven, droogte, slagregens, overstromingen en CO2 uitstoot. De foto’s, gemaakt in alle seizoenen, vormen een staalkaart van het Nederlandse landschap en het huidige klimaat. Nóg houden deze eenzame bomen stand en daarmee zijn ze ook symbolen van hoop. Het kan misschien nog goed komen met het klimaat. Als mensen maar zorgen voor minder CO2 uitstoot, dus onder andere minder uitlaatgassen.
De foto-objecten van Rob Chevallier zijn een combinatie van fotografie en alledaagse voorwerpen uit kringloopwinkels en rommelmarkten. Het zijn driedimensionale, unieke kunstwerken die heden en verleden verbinden. Thema is vaak natuurbehoud en klimaatverandering. Kringloopkunst als pleidooi voor recycling en een signaal naar overconsumptie.
De Stikstofboom was nog niet eerder op een expositie te zien. Na afloop van de expositie in het Kunst-Torentje gaat de boom naar de Harlon energiecentrale in Zwolle tijdens de IJsselbiënnale.
Over Rob Chevallier
“Mijn foto’s zijn vaak grafisch opgebouwd: daar komt mijn opleiding aan de kunstacademie om de hoek kijken (grafische vormgeving). Ik woon in Velp, mijn foto’s maak ik in Nederland en de Duitse grensregio. Vervreemding van de werkelijkheid is de basis. In 2006 ontstonden de eerste foto’s voor exposities en vanaf 2017 maak ik foto-objecten en verzorg ik educatieve projecten en workshops kringloopkunst maken voor kinderen en volwassenen”, aldus Rob Chevallier.
Exposities in het Kunst-Torentje worden verzorgd door de stichting Nieuwe Twentse Kunst.