Woensdag 17 maart 2021
In Almelo worden steeds meer zonnepanelen geplaatst op bedrijfsdaken. Ondernemers hebben al 23 hectare aan zon op dak gerealiseerd. Daarnaast is er nog voor 11 hectare aan zon op dak in opdracht gegeven. Wethouder van Mierlo van Duurzaamheid: “Onze ambitie voor 2030 was 32 hectare zon op bedrijfsdaken. Die halen we binnenkort. Een groot compliment aan al die ondernemers die hun dak verzilveren met zon”, aldus de wethouder van Duurzaamheid en Milieu.Zie hieronder de video waarin wethouders Arjen Maathuis (Economische Zaken) en Eugène van Mierlo (Duurzaamheid) in januari 2020 bij Pentas Moulding op symbolische manier de 1660 panelen in werking stelden:
Het realiseren van zonnepanelen op (bedrijfs)daken is een belangrijke pijler in de Almelose energietransitie. De gemeente zet daarom vol in op het bevorderen van zon op bedrijfsdaken. “Ondernemers met een groen hart komen we als gemeente tegemoet door deels mee te betalen aan de advieskosten voor het traject om SDE+-subsidie”, aldus van Mierlo.
Uit gesprekken met ondernemers weet de gemeente dat de realisatie van een zonnepanelendak ondernemers soms voor uitdagingen stelt. Van de draagkracht van de dakconstructie tot bijvoorbeeld verzekeringskwesties. “Des te positiever dat actuele gegevens van Coteq en Enexis nu laten zien dat het aantal initiatieven in Almelo razendsnel groeit”, aldus van Mierlo.
Maximale transportcapaciteit bereikt
De enorme toename aan opgewekte zonnestroom betekent volgens Coteq en Enexis dat het electriciteitsnet de maximale transportcapaciteit voor teruglevering nu nagenoeg heeft bereikt. Dit levert beperkingen op voor potentiële grootverbruikersaansluitingen die de via zon opgewekte stroom terugleveren aan het net. Aanvragen van bedrijven die al door Coteq of Enexis gehonoreerd zijn worden overigens nog gewoon op het electriciteitsnet aangesloten.
Geen problemen bij particulieren
Het terugleverprobleem geldt niet voor particulieren, kleine ondernemers en scholen die zonnepanelen op het dak van hun woning of pand overwegen. Van Mierlo: “Zij kunnen gelukkig zonder problemen zonnepanelen installeren, groene stroom opwekken en als dat gewenst is zelfs ook elektriciteit terugleveren aan het net”, aldus de wethouder.
Structurele capaciteitsuitbreiding
Nieuwe grootschalige aanvragen plaatsen Coteq en Enexis op een interesselijst. Netbeheerders werken ondertussen aan het vergroten van de transportcapaciteit van het netwerk. Er komt een extra ondergrondse hoogspanningsleiding Hengelo – Almelo en een zogenaamd ehouse (een mobiel elektriciteitshuisje) bij station Almelo de Mosterdpot.
Ook onderzoekt Coteq samen met Tennet en Enexis de mogelijkheden voor een systeem waarbij lokale vraag en aanbod op elkaar worden afgestemd. Een structurele capaciteitsuitbreiding duurt waarschijnlijk nog jaren. “Als gemeente dringen we sterk aan op uitbreiding”, benadrukt Van Mierlo. “We vinden het bijzonder belangrijk dat grootschalige duurzame energieprojecten niet te lang hoeven wachten op hun aansluiting op het net voor teruglevering. Waar groene energie in Almelo een impuls kán krijgen, moet dat mogelijk zijn”, zo meldt wethouder van Mierlo tot slot.
(foto boven: de broers Koorn, directeuren van Pentas. Op het dak van dit innovatieve technische bedrijf aan Bedrijvenpark Twente liggen sinds begin 2020 1660 zonnepanelen. De zonnepanelen op het bijna 3.000 vierkante meter tellende dak zijn nu jaarlijks goed voor 500.000 kwh. Pentas zet de duurzame energie rechtstreeks in voor het bedrijf zelf. Foto: Rikkert Harink)