Woensdag 17 maart 2021
Politici in contact brengen met de student. Dat was het doel van het online politiek-café dat dinsdagmiddag gehouden werd voor studenten Sociaal Werk van het ROC van Twente in Almelo. Initiatiefnemers Jochem Bosgra en Ryanne Engelaar, beiden student, wilden medestudenten de kans geven om hun vragen over politiek te kunnen stellen aan politici.“We vonden het zeer geslaagd”, zegt Ryanne trots. Ongeveer honderd studenten hebben ingelogd om de standpunten van verschillende sprekers aan te horen. “We wilden op een laagdrempelige manier studenten in contact brengen met politici en dat is gelukt.” Sprekers van verschillende politieke partijen en -organisaties beantwoordden vragen van de studenten en verdedigde hun standpunten over door studenten gekozen thema’s.
Niet gerepresenteerd
De twee studenten zijn zelf beide geïnteresseerd in politiek en merkten dat veel jongeren afhaken, mede doordat de politiek voor veel jongeren erg onbereikbaar en niet representatief is. Zeker voor de Mbo-student: meer dan de helft van de Nederlandse bevolking heeft een MBO diploma, maar slechts een paar procent van de Kamerleden heeft als einddiploma een MBO-diploma. “Veel studenten vinden het een ver-van-mijn-bedshow, terwijl ze wel geïnteresseerd zijn in de problemen en onderwerpen die spelen. Ze hebben alleen het gevoel dat de politiek niet luistert”, legt Jochem uit.
Om het initiatief op te zetten hebben ze de hulp ingeschakeld van verschillende docenten, die meteen enthousiast waren over het initiatief. Samen met hen is een mooie en diverse lijst sprekers samengesteld: Peter Kwint (Tweede Kamerlid van de SP), Julius Terpstra (Tweede Kamerlid van het CDA), Yara Hummels (Fractievoorzitter van PvdA Enschede), Yvonne Bijenhof (Gemeenteraadslid VVD Almelo), Daniel Lichthart (Voorzitter JOVD Twente) en Jarno van Straaten (voorzitter DWARS Overijssel).
De stem van de student
Het doel van de middag was het versterken van de stem van de student, om antwoorden te krijgen op vragen over thema’s die leven bij de doelgroep. Om dat te bereiken konden van tevoren vragen worden opgestuurd, die de sprekers beantwoordden. Ook moesten alle gastsprekers een top vijf kiezen uit een tiental door studenten gekozen onderwerpen, waaronder klimaat, wonen en corona. Vervolgens konden de sprekers met elkaar in gesprek over deze, en andere onderwerpen.
Zo werden er gesprekken gevoerd over de psychische klachten die jongeren overhouden door corona, het leenstelsel, het gebrek aan vaste contracten en over de woningmarkt. “De onderwerpen zijn gekozen, omdat ze écht belangrijk zijn voor de student en nu konden politici daar ook echt naar luisteren”, legt Bosgra uit. Aan het eind van de meeting konden de studenten ook nog in aparte (online)ruimtes in gesprek met een gastspreker naar keuze. “We wilden de mogelijkheid bieden om nog concreet vragen te kunnen stellen.”
Burgerschapsonderwijs
De noodzaak van burgerschapsonderwijs kwam ook uitvoerig ter sprake, want hoe bereid je de studenten nou goed voor op de toekomst en betrek je ze bij maatschappelijke thema’s. Zeker de MBO student heeft het gevoel niet gehoord te worden in Den Haag. “Ik denk dat de waardering voor het werk de afgelopen jaar helaas is afgenomen. Het lijkt alsof MBO niet meer voldoende is, maar zonder jullie kan de maatschappij niet draaien”, antwoorde Yara Hummels op de vraag over het belang van betrokken studenten.
De initiatiefnemers kijken terug op een zeer geslaagde bijeenkomst. “Het was heel leuk om het op te zetten en het is fijn dat er met veel enthousiasme is gereageerd.” De opzet heeft het doel van het initiatief makkelijk laten bereiken. “Studenten moesten op een laagdrempelige manier in contact kunnen komen met politici en dat is gelukt”, aldus Ryanne. “We zijn natuurlijk heel blij met de gastsprekers, want ze hebben dit echt leuk gedaan. We hopen dat er meer studenten gemotiveerd zijn om te gaan stemmen.”
Dit artikel komt vanuit de samenwerking tussen AAvisie en RTVOost