Vrijdag 5 februari 2021
Al twee jaar is Jan Evert Slooten met grote regelmaat te vinden in het Alma Inloopershuis. Hij moest wel even over een drempel, maar die had hij zich zelf opgeworpen. Hij moest echt erkennen dat hij kanker had en er niet omheen kon. Toen hij eenmaal over die drempel was vond hij er een warm bad waar de verschillende goed opgeleide vrijwilligers een fijn luisterend oor bieden. Tekst gaat verder onder de video
Jan Evert is 63 jaar en de laatste jaren zag hij het ziekenhuis wel heel erg vaak. Naast dat hij er meermaals is opgenomen werd ook zijn vrouw werd tot drie keer toe door kanker getroffen. 'Ze gaat gewoon door met leven en praat weinig over de kanker die haar zo haar leven binnen drong. Het gaat redelijk goed met haar.
Jan Evert kreeg zelf eerst ernstige hartklachten en ook een aneurysma. Hij herstelde hiervan redelijk goed. Begin van 2020 kreeg hij keelklachten. Deze werden eerst niet onderkend. Maar uiteindelijk bleek het keelkanker te zijn. Hij schrok natuurlijk flink. Hij kon al heel snel in het Antonie van leeuwenhoekziekenhuis terecht. De behandeling sloeg aan en een paar maanden later leek hij al weer redelijk goed hersteld te zijn.
Maar toen in augustus opnieuw de kanker terug kwam, was dat vooral mentaal een grote dreun. Gelukkig gaat het weer redelijk goed met hem, maar hij blijft onder controle. Al die tijd vond hij in Alma Inloopershuis een luisterend oor. Het lotgenotencontact was en is heel belangrijk voor Jan Evert. Dat hij zijn stem nog steeds kan gebruiken is voor Jan Evert van levensbelang. Hij heeft altijd als verkoper heeft gewerkt en zich verbaal kunnen uiten is voor hem van levensbelang. Hij heeft gemerkt dat hij als lotgenoot regelmatig iets voor anderen kan betekenen en dat voelt heel fijn.
Het Alma Inloopershuis dankt haar naam aan de grote financiële ondersteuning vanuit de Almeloopers die deelnemen aan de Roparun. Het bevindt zich in het ZGT. Het Alma Inloopershuis wil een laagdrempelige ontmoetingsplek bieden waar mensen binnen kunnen lopen. Deze bezoekers zijn mensen die zelf of in hun naaste omgeving te maken hebben gehad met ernstige aandoeningen, zoals kanker, hart- en/of longfalen met weinig perspectief op herstel.
Bezoekers kunnen naast dat zo belangrijke luisterend oor ook terecht voor allerlei workshops en demonstraties over specifieke hulpmiddelen zoals borstprotheses. Tot voorkort werden regelmatig brunches aangeboden. 'Ondanks dat er veel verdrietige zaken besproken worden is het ook echt gezellig. Ik heb vaak gebruik van gemaakt van deze brunches. Helaas zijn de activiteiten voorlopig stop gezet, vanwege corona. 'Maar gelukkig kan ik er nog steeds terecht voor een luisterend oor en dat doet me goed', laat Jan Evert weten.