Woensdag 10 maart 2021
De Bronzen Bever is een plaquette die de gemeente Almelo won in 1992 als prijs voor de beste bouw in de binnenstad. Jaren was deze plaquette onvindbaar maar AAVISIE heeft hem opgespoord. Wethouder Jan Martin van Rees wil nu een mooie plaats om dit kleinood weer te plaatsen.Hoe kwam Almelo aan de Bronzen Bever
In 1992 was Albert Fien het hoofd van de afdeling ruimtelijke ontwikkeling van Almelo. Hij was van origine stedenbouwkundige. Hij stond, samen met wethouder Bert Kuiper, aan de basis van een opknapbeurt van de stad. Straten werden toen geplaveid met rode klinkers. Straatmeubilair zoals lantarenpalen, prullenbakken, zitbanken, verkeersborden en Amsterdammertjes sierden het stadsbeeld. De mengeling van gerestaureerde (vooral) Jugendstill panden en nieuwbouw oogde fris. Albert Fien noemde het toen niet spectaculair maar wel degelijk.
Met Almelo leek het gedaan in 1987
Het leek gedaan met de mooie stad want het doek dat over de teloorgang van de textielindustrie viel had zich als een grauwsluier over het hele stadje uitgespreid. De sluiting van fabrieken die ooit zo domineerden, sloegen letterlijk gaten en Almelo zag er triest uit. Het maakte een verlaten en verpauperde indruk waar je geen mens op de terrasjes meer zag. Ook Albert Fien en Bert Kuiper vonden de stad onherbergzaam. Architectonische hoogstandjes waren toen niet bekend. Almelo moest tien procent van de uitkeringen zelf opbrengen. De textielindustrie had veel buitenlandse werknemers aangetrokken en die wilden hun gezinnen laten overkomen.
Hoe kun je als stad dan nog overleven?
Onder druk van het rijk moest de gemeente werken aan een "opschoningsplicht". Intern betekende dat inkrimping van het ambtelijk apparaat, extern dat de structuur van de stad moest worden verbeterd. In vijf jaar tijd boog Almelo het imago van een verpauperde stad om in een positieve uitstraling. "Het toen gestarte binnenstadproject heeft ertoe bijgedragen dat het weer de goede kant opging", aldus Fien toen. Almelo ging behoren tot de snelst groeiende steden in Nederland, zelfs sneller dan Hengelo en Enschede. De 63.000 inwoners van de stad waren tevreden en droegen ideeën aan hoe de binnenstad verbeterd kon worden. Door deze samenwerking tussen overheid en bevolking kreeg Almelo in november 1992 de Bronzen Bever als prijs voor de uitstekende wijze waarop de stad tot bloei werd gebracht.
Waar is de Bronzen Bever te zien?
De plaquette waar Almelo nog steeds trots op is, kreeg een plaatsje aan de kademuur tegenover het huidige stadhuis. Maar Almelo was nog niet klaar met de binnenstad en ontwikkelde plannen om het water terug te krijgen in de binnenstad. De haven van Almelo die in 1973 werd gedempt moest weer terug naar de binnenstad. Daardoor moest vanuit het Twente Rijnkanaal en het Almelo-Nordhornkanaal het water weer teruggebracht worden in de binnenstad. De bouwwerkzaamheden die moesten worden verricht deden de Bronzen Bever tijdelijk verdwijnen. De plaquette werd "veilig" opgeborgen op een plaats waar niemand hem kon vinden. In januari 2019 sprak AAVISIE met wethouder Jan Martin van Rees over de plaquette en hij beloofde op zoek te gaan. Hij vond hem terug met medewerking van de lokale omroep in het gemeentedepot aan de Turfkade en stelde voor om via AAVISIE de vraag te stellen waar deze prestigieuze prijs weer moet komen te hangen.
Waar moet deze prijs nu geplaatst worden?
AAVISIE is gevraagd samen met de inwoners van Almelo een goede plaats te bepalen waar de Bronzen Bever kan worden herplaatst. Hiervoor is een e-mailadres gemaakt waar alle inwoners van Almelo hun suggestie naar toe kunnen sturen. Zoek een geschikte plaats uit voor deze herplaatsing en mail uw gekozen plaats naar bronzenbever@aavisie.nl. Let op, de gemeente zegt erbij dat de herplaatsing niet veel geld mag gaan kosten.