Vrijdag 11 december 2020
Partnerbijdrage: Ga je verhuizen? Dan is het goed om er rekening mee te houden dat bij een echt nieuw huis, alles net wat anders is dan bij een bestaand huis. Dat heeft voor- maar ook nadelen. Weten waar je rekening mee moet houden en wat je beter uit kunt besteden, helpt dan. Ten eerste moet je weten dat in je nieuwe huis nog heel veel vocht is op het moment dat jij de sleutel krijgt. Dat veel kan wel oplopen tot zo'n 4.000 liter! Ga je dan direct met een aantal zaken aan de slag, dan kan dat dus verkeerd uitpakken. Een goede volgorde is dan belangrijk. En de juiste experts zodat je een goed advies krijgt.
Drogen
Starten met het leggen van een vloer leggen of het stucen van de wanden, kan vervelende gevolgen hebben. Starten in je nieuwbouwwoning doe je door je huis rustig droog te laten worden. Hiervoor zet je de thermostaat de eerste week op 17 graden, de week daarna op 18 en zo verder tot 20 graden.
Vooraf kun je al bepalen wat er in welke kamer moet gebeuren. Waar wil je muurverf en waar behang? En waar leg je wat op de vloeren? Zo bepaal je ook makkelijker de volgorde en kun je vooraf ook beter offertes vergelijken. Om je huis de tijd te geven wat te drogen, start je met het installatiewerk van de keuken. Daarna kun je het schilderen van al het hout aanpakken, inclusief de trappen. Daarna ga je door naar de muren aanpakken als laatste de vloeren (tenzij er door vloerverwarming of iets dergelijks een andere volgorde aangehouden moet worden).
Mooie wanden
Het stucen nieuwbouw wanden lijkt makkelijker dan een bestaand huis. Maar dat is schijn. Beter kies er voor om het uit handen te geven. Een dikke stuclaag is op nieuwbouw wanden bijvoorbeeld niet nodig. Maar wel een voorbewerking zodat er minder kans ontstaat op scheuren. Een goede stukadoor start daarom met het treffen van anti-scheurwerkzaamheden. Hiervoor worden op alle scheurkritieke delen wapeningsgaas geplaatst en worden deze afgesmeerd met een hechtpleister. Daarna wordt alles wat niet gespoten mag worden netjes afgeplakt.
Wil je behang, dan kan het beste gewerkt worden met 1 á 2 lagen dunpleister. Uiteraard is dit afhankelijk van het type ondergrond. Na het drogen worden de wanden licht opgeschuurd met een schuurmachine waardoor kleine oneffenheden worden weggeschuurd. De inwendige hoeken van het stucwerk worden gekit met een flexibele, overschilderbare acrylaatkit. Ook dit is weer tegen het scheuren. En omdat wanden in een nieuwbouwhuis een zuigende werking hebben, houdt de stukadoor hier altijd rekening mee door een witte voorstrijklaag of primer te gebruiken.
Mooi meegenomen
Wist je dat ze bij Wandgrimeurs.nl een burenkorting hebben? Dat komt omdat nieuwbouwwoningen of appartementen vaak per blok of wijk worden opgeleverd. De nieuwe hebben dan ongeveer op hetzelfde moment dezelfde vakmensen nodig. Handig voor de vakman, en goed voor jouw portemonnee. Heb jij je buren al even ontmoet, vraag dan eens wat zij met de wanden gaan doen. Door de burenkorting heb je dan weer net even wat meer voordeel.