Donderdag 12 november 2020
Ruim de helft van de jongeren voelt zich angstig of gestrest door het coronavirus en de veranderingen in hun dagelijks leven. Dat heeft psychologenplatform OpenUp onderzocht, meldt RTL Nieuws. Ook de pubercoaches in Almelo krijgen de laatste tijd veel meer vragen om hulp. Het lijkt erop dat jongeren nu beseffen dat de coronacrisis langer gaat duren.
Een jongere die zich meldt omdat zijn ouders nu thuis werken en de spanningen oplopen. Een puber die structuur mist en zich niet tot huiswerk maken kan zetten. Pubers die bang zijn hun ouders of opa en oma te besmetten. Of jongeren die sociale contacten missen nu activiteiten worden afgelast. De Almelose pubercoaches – onderdeel van het jongerenwerk van welzijnsorganisatie Avedan - krijgen de laatste weken steeds meer van dit soort verhalen te horen. ‘En ook als ze vastlopen met andere problemen helpt de extra druk die het coronavirus geeft natuurlijk niet mee. De media en social media staan er nou eenmaal vol van’, legt pubercoach Patricia Kuster uit.
Alles is anders momenteel, en veel pubers vinden dat lastig. ‘Ze missen ook structuur. Bij de eerste golf leek het eerst nog wel fijn om niet naar school te hoeven, maar als nu lessen online worden gegeven merken ze ook de nadelen. Ze komen achterop, of vinden het eng om in Teams hun hand op te steken als ze vragen hebben omdat iedereen hun gezicht dan ziet. Ik sprak ook een meisje wat net was begonnen op het MBO en toch al moeilijk contacten legt, dan is dit natuurlijk helemaal geen makkelijke start’, vult collega Melanie Hazelhoff aan. Social media wakkeren bij pubers ook gemakkelijk het idee aan dat ze niet voldoen aan schoonheidsidealen of de illusie van een lang-leve-de-lol bestaan.
Pubers die vastlopen, komen bij Avedan via wijkcoaches, scholen en andere partners, soms melden ouders zich. ‘Pubercoaching is geen zware hulpverlening, maar een laagdrempelige manier om problemen om te zetten in uitdagingen. We gaan op een coachende manier met de jongeren aan de slag en werken aan vaardigheden. Waar loop je tegenaan, wat wil je veranderen? Dan hoor je de meest uiteenlopende problemen. Momenteel hebben we zoveel aanmeldingen dat we zelfs een kleine wachtlijst hebben, maar gelukkig hebben we meestal geen lange trajecten nodig. We voorkomen juist dat ze langdurige hulpverlening nodig hebben’, leggen de twee pubercoaches uit.
Gelukkig kunnen veel pubers best met hun ouders praten, als ze het gevoel hebben dat er echt naar hen wordt geluisterd. ‘Overstelp je kind niet met vragen, maar plan wat tijd in met je puber. Doe een spel, ga wandelen of iets anders wat hij of zij leuk vindt. Toon interesse in hun belevingswereld, laat je bijvoorbeeld eens uitleggen hoe TikTok werkt. Of maak samen een planbord voor school, met inspiratie van Pinterest. Dat gesprek komt dan vanzelf. En als je vragen hebt, stel die dan open, niet met een oordeel’, adviseert Patricia.
Echte aandacht geven betekent ook: telefoon aan de kant leggen. En Melanie adviseert om alert te zijn dat je puber niet echt depressief raakt. ‘Als je kind zich echt afzondert, somber wordt of over zelfmoord praat, trek dan aan de bel bij je huisarts’, zo melden de coaches.
Meer info op
www.avedan.nl/meedoen/kinderen/kinder-en-pubercoaches/ of mail naar jeugdcoach@avedan.nl.