Dinsdag 29 september 2020
TenCate & Almelo, ruim 3 eeuwen verweven: een expositie in het Huis van Katoen & Nu over de grote rol van de textielindustrie die bepalend was voor de identiteit van de stad. Met name textielfabrikant TenCate was toonaangevend in Almelo en mede doordat het op tijd de bakens verzette, de enig overgebleven fabrikant.Het is een levendige en informatieve tentoonstelling geworden, waar - naast een chronologische beschrijving van het ontstaan en de ontwikkeling van TenCate - ruimte is voor een beeldend overzicht van
de textielfabrieken die Almelo ooit rijk was. Ook te zien: een spreukenwand met daarop spreuken die hun oorsprong vinden in de textiel. De vele foto’s en diverse voorwerpen uit het verleden en heden geven de expo een toegankelijk karakter. Want het motto van het Huis van Katoen & Nu blijft: laagdrempelig en boeiend voor de gewone Almeloër.
Info
De expositie gaat van start op zaterdag 3 oktober en duurt tot einde van dit jaar. De entree is gratis, de openingstijden zijn van woensdag t/m zaterdag van 11 tot 17 uur.
Oorsprong
De expositie over de textielfabrikant begint daar waar de oorsprong van de textielnijverheid in Twente ligt: de weefkamertjes van de Twentse boerderijen, het ‘lös hoes’. Tot 1830 gebeurde zowel het spinnen als
het weven voornamelijk in de huisnijverheid. Vanaf 1830 werd de stoommachine in Twente gebruikt voor aandrijving van spin- en weefmachines. Zo kon sneller worden gewerkt. Fabrikanten stelden door stoom aangedreven machines beschikbaar. Arbeiders kwamen in loondienst en zo ontstond een nieuwe bedrijfsvorm.
TenCate
De Ten Cate’s waren in Almelo al in 1691 actief in de textiel, maar in de tweede helft van de 19e eeuw groeide Ten Cate gestaag en werd de firma de grootste werkgever in Almelo. In 1860 nam men stoomweverij Holland in gebruik, in 1891 weverij Tubantia en in 1898 weverij Java. In 1912 startte men het complex Indië. Daar kwamen later twee spinnerijen en een rayonweverij bij.
KSW
In dezelfde periode waren het de Almelose broers Salomons die in Nijverdal de eerste mechanisch aangedreven katoenweverij van Nederland vestigden, gevolgd door de oprichting van meerdere stoomblekerijen. In 1852 verkreeg het bedrijf, dat de naam KSW droeg, het koninklijk predicaat.
Huis van Katoen & Nu, Marktplein 35
Van zaterdag 3 oktober tot einde van dit jaar