Zaterdag 26 september 2020
Als je niets doet ben je vanaf je 18e automatisch donor. Dat is een van de belangrijkste punten in de donorwet die op 1 juli van dit jaar in werking is getreden. Carolien Bierman van de organisatie Remedica kwam de leden van de OVA ( Ouderen Vereniging Almelo) de nodige uitleg geven over de donorwet. Wanneer kan iemand wat doneren?. Tot welke leeftijd kan gedoneerd worden en wat houdt de wet in? De donorwet is specifiek voor donoren die bepalen wat er met hun organen na overlijden gebeurt. Donoren kunnen ook aangeven wat ze willen doneren en of ze de beslissing van een donatie overlaten aan familie.Tekst gaat verder onder de video
Lange wachtlijsten
Ruim 1800 mensen staan op een wachtlijst voor een orgaan of weefsel van een donor. Jaarlijks sterven 150 mensen omdat er niet op tijd een donororgaan beschikbaar is. Met de invoering van de nieuwe wet zijn 15 % meer transplantaties mogelijk. Helaas heft dat de wachtlijst niet op, maar het geeft in ieder geval veel meer mogelijkheden op een goede match tussen donor en ontvanger.
Keuze aan de donor
Carolien geeft aan dat een donor altijd zelf mag kiezen wat hij of zij wil bij een overlijden. Vaak namen mensen niet de moeite om zich aan te melden als donor. Sinds 1 juli is het definitief zo dat wanneer iemand niet specifiek een andere keus aangeeft dat men automatisch donor is
Carolien legt zo goed mogelijk uit hoe er vanuit de transplantatie Stichting.nl zo zorgvuldig mogelijk wordt om gegaan met de donor en met zijn of haar familie.
goede uitleg
Ze had een mooie Powerpoint presentatie opgesteld. Daar waren ook filmbeelden in verwerkt van mensen die een donornier of hart mochten ontvangen. Vanuit het publiek werden allerlei vragen gesteld. Zoals; ‘tot welke leeftijd mag ik nog donor zijn? Heeft het nog wel zin om mij te registreren’?.
Publiek aan het woord
De nieuwe donorwet houdt in dat er in ieder geval sneller gehandeld kan worden. Dat is van groot belang, want tijd is een hele belangrijke factor om een zo goed mogelijke en geslaagde transplantatie te kunnen realiseren. Veel mensen die een donororgaan ontvingen geven in de filmpjes aan hoe het de kwaliteit van hun leven verbeterde. Ook voor nabestaanden van een overledene kan het een heel mooi gegeven zijn dat een ander verder kan leven door een orgaan of een weefsel van hun dierbare.
Nog vragen?
Carolien gaf duidelijk aan dat ze niets wil opleggen, maar dat ze de mensen een kans wil geven een bewuste keuze te maken. Dat werd door de leden van de OVA zeer ter harte genomen. Door corona is de wet een beetje op de achtergrond geraakt, maar deze is wel van kracht geworden. Mensen die nog vragen hebben kunnen naar de site over de donorwet gaan of telefonisch contact op nemen met nummer 0900 8212166.