Soroptimisten verwennen aanstaande moeders

Dinsdag 15 september 2020
Het Jonge Moederwerk van welzijnsorganisatie Avedan werd vorige week verrast met tassen vol cadeautjes. ‘Zowel het Jonge Moederwerk als de Soroptimisten willen de zelfstandigheid, vertrouwen in eigen kunnen en het sociale netwerk vergroten’, leggen Josien Stam en Joke van Dalen, samen voorzitter van de Almelose Soroptimisten.

De aanstaande moeders werden verwend met een tas vol leuke spulletjes voor moeder en kind. Angelina (21) straalt ervan als ze de eerste overhandigd krijgt. Boekjes en crème voor de baby, maar ook een door de Soroptimisten gemaakte vlaggenlijn, doucheschuim en andere verwenartikelen.

Angelina bevalt eind november en is blij dat ze ondersteuning heeft van het Jonge Moederwerk. ‘Mijn begeleider Joëlle helpt mij met dingen die ik moeilijk vind, zoals naar instanties gaan. Ze is bijvoorbeeld mee geweest naar de woningbouwvereniging voor een gesprek, omdat ik nog geen eigen huis had. Andere dingen kon ik prima zelf regelen. Zoals een kinderwagen uit de Weggeefhoek en veel spulletjes via-via’, aldus Angelina.

Dat is precies de essentie van het Jonge Moederwerk van welzijnsorganisatie Avedan, weten Saskia Staman en Melanie Hazelhoff van Avedan. ‘Als jonge moeders bij ons komen of worden aangemeld, vragen we altijd: Waar loop je tegenaan? Wat heb je nodig om jezelf en je kindje een goede start te geven? Dat kunnen praktische dingen zijn, zoals huisvesting en spulletjes, maar ook onzekerheid of zorgen. Daarin kunnen wij ondersteunen’, leggen ze uit.

Avedan heeft goede contacten met onder andere verloskundigen, consultatiebureau en kraamzorg, het wijkteam en ZGT. Angelina was eerst wel wantrouwend. ‘Ik heb door slechte ervaringen niet veel vertrouwen in instanties. Maar Joëlle overlegt alles met mij en ik heb zelf de touwtjes in handen, ze doen hier niks achter je rug’, zo zegt Angelina.

Juist dat opbouwen van vertrouwen is heel belangrijk, weten Saskia en Melanie die samen met Joëlle en stagiaires momenteel 25 zwangeren en 35 moeders begeleiden. Ze luisteren goed naar wat de moeders willen, ook in wat ze organiseren. Saskia: ‘Sommigen willen helemaal niet in een groep dingen doen, maar alleen individuele hulp. Als ze een keer meedoen aan babymassage, of ze zijn bij de voorlichting over borstvoeding geweest, dan komen ze toch wel vaker. Er zijn meiden die elkaar hier hebben leren kennen die nu vriendinnen zijn en elkaar steunen als er verdrietige dingen zijn. Dat is heel mooi’, aldus Saskia.

Omdat Jonge Moederwerk al voor de geboorte van het kindje bij de moeder is betrokken, ontstaat een band. ‘Als ze dan later ergens tegenaan lopen, weten ze ons gemakkelijker te vinden. En als wij ons zorgen maken omdat iets niet lekker loopt, kunnen we daar ook over praten en samen een oplossing zoeken’, legt Melanie uit. De duo-voorzitters van de Soroptimisten horen het instemmend aan. ‘Zo werken wij ook. Moeders en kinderen ondersteunen, sterk maken. Niet met de dingen die wij bedenken, maar vanuit de vraag van de vrouwen zelf. En dat is lang niet altijd een zak met geld, het is ook helpen met raad en daad’, stellen beide voorzitters.

Info
De Soroptimisten Club Almelo maakt deel uit van een wereldwijde organisatie, die zich inzet voor het verbeteren van mensenrechten, in het bijzonder van vrouwen en kinderen. Naast internationale projecten (zoals ‘Ninos de Guatamala’) steunen ze ook lokale projecten. Voor meer info: https://www.soroptimist.nl/nl/.

(foto boven, van links naar rechts: Voorzitters Joke van Dalen en Josien Stam van Soroptimisten Club Almelo en Melanie Hazelhoff en Saskia Staman van Jonge Moederwerk Avedan)
Deel dit artikel: Twitter | Facebook | WhatsApp | Google+ | E-mail

Info

Bleskolksingel wordt in twee fases afgesloten

Een deel van de Bleskolksingel wordt afgesloten voor onderho...

Meer zonnepanelen in Overijssel

In de afgelopen 2,5 jaar zijn er heel veel zonnepanelen bijg...

Bornerbroeker Johan Veneklaas dicht in het dialect

Gepensioneerd melkveehouder Johan Veneklaas uit Bornerbroek ...

Verbeter uw buurt met Almelo Buurt Samen

De gemeente start een website waarmee inwoners geld kunnen o...

Aadorp heeft weer 3 AED's

De AED-groep Aadorp heeft weer 3 AED's. Een AED is een Autom...

Rondje Twente: The Passion in het Oosten

In Rondje Twente kunt u het nieuws zien wat vanuit andere lo...

Wie wordt de stadsdichter van Almelo?

Al maanden is Almelo op zoek naar een stadsdichter. Er zijn ...

Bemachtig een plek op de Oranjemarkt

Over iets minder dan een maand is het weer zover! Koning Wil...

Fietstunnel voor betere doorstroming

In 2025 zal er gestart worden met de aanleg van een fietstun...

Nieuwe voorzitter Raad van Toezicht Almelo Promotie

Sinds begin dit jaar is John Olde Olthof de nieuwe voorzitte...

Meer dan 30.000 vrijwilligers de straat op

Vanaf maandag 4 maart tot zaterdag 9 maart vindt de jaarlijk...

Herinrichting kost 17 bomen de kop

Voor de herinrichting van het Grotestraat Noord in Almelo wo...

Weinig geld? Check waar u recht op heeft

Heeft u weinig geld en wel hoge vaste lasten? Dan zij er all...

Almelose kunstenaar exposeert in de Fundatie

Almelose kunstenaar Sibyl Heijnen exposeert tot en met 26 me...

Kleinzoon plaatst Stolperstein voor opa

Voor de woning Nachtegaalstraat 145 in is op initiatief van ...

Bibliotheek biedt hulp bij belastingaangifte

Steeds meer dingen moeten via het internet gebeuren. Tegenwo...

Groot feest bij 70-jarige Zonnebloem Sluitersveld

De Zonnebloem bestaat 70 jaar en dat heugelijke feit wordt m...

CV Noord Proost wint prijs

De Almelose carnavalsvereniging Noord Proost is in de prijze...

31ste Voorleeswedstrijd: de winnaars

Bibliotheek Almelo organiseerde op woensdag 31 januari de ja...

Winkelpassage niet langer een racebaan?

Hard rijdende fietsers, scootmobielen, inwoners op e-bikes e...
© 1986 - 2024 Stichting Lokale Omroep Almelo