Maandag 7 september 2020
Nog nooit waren er in de gemeente Almelo zoveel mensen bereid elkaar een handje te helpen. Deze hulpbereidheid is ook écht omgezet in actie. Dat gebeurde via het vrijwilligersplatform 'Almelovoorelkaar' van welzijnsorganisatie Avedan. Dat werd tijdens de coronacrisis binnen één dag omgedoopt tot een heus coronahulpplatform. Vanaf half maart tot half juli zijn er 113 hulpvragen geplaatst die meestal direct konden worden ingevuld, omdat er veel mensen zijn die graag iets willen doen.
Hartverwarmend
‘We merkten dat veel mensen tijdens de crisis graag iets wilden doen voor een ander. In de week van 16 maart hadden we een toename van het aantal bezoekers op ons platform van maar liefst 255% ten opzichte van vorig jaar in die week. In week 12 van dit jaar -de week dat de intelligente lockdown inging, hadden we maar liefst 1355 bezoekers. Vorig jaar waren dat er in diezelfde week 382. Die toeloop was hartverwarmend’, zeggen Crista ten Hove en Annemarie Degger van Avedan.
Niet alleen door het online platform zijn er veel mensen geholpen. Waar nodig was er ook veel ruimte voor persoonlijke bemiddeling door een vrijwilliger van Almelovoorelkaar. Zij had een cruciale rol in het verbinden van online en offline. Door deze wisselwerking werd bijna elke coronahulpvraag ingevuld. Zo kreeg een oudere dame binnen een dag hulp van vrijwilligster Carla toen ze door een val geen boodschappen meer kon doen. De vrijwilligster haalde in die weken boodschappen voor meerdere ouderen die door angst voor het virus niet goed zelf naar de supermarkt durfden.
Ook nu is ze nog als vrijwilligster beschikbaar en dat geldt voor meerdere nieuwe vrijwilligers. Die duurzame inzetbaarheid is belangrijk, helemaal nu diverse organisaties mondjesmaat hun activiteiten weer opstarten. Gelukkig bleken de mensen die in coronatijd hun hulp aanboden geen ‘eendagsvliegen’, zij zijn nog steeds inzetbaar.
Landelijk coronahulponderzoek
Corona veroorzaakte een 'uitbraak' van solidariteit, maar toch ondervond één derde van de hulpbehoevenden een tekort aan hulp. Dit blijkt uit een coronahulponderzoek van NLvoorelkaar in samenwerking met Lucas Meijs, hoogleraar strategische filantropie en vrijwilligerswerk aan Rotterdam School of Management van de Erasmus universiteit. In een groot corona onderzoek gaven ruim 1800 hulpbehoevenden, vrijwilligers, maatschappelijke organisaties en professionals in het veld antwoord op deze vragen.