Zondag 30 augustus 2020
Partnerbijdrage: Boeken over internationale steden, verre oorden. Leuk, maar een boek over de eigen regio is soms net zo interessant, zeker als er je er nieuwe plekken door kunt ontdekken, nieuwe woorden voorgeschoteld krijgt en leert over het eigen erfgoed. Zes boeken over Twente.In tijden van corona bleek het lezen van een boek zo gek nog niet. Veel mensen ontdekten opnieuw hoe fijn lezen als bezigheid kan zijn. Iets wat ze voor het laatste op de middelbare school deden, toen hun rugtas vol zat met ‘verplichte kost’.
Die tijd is voorbij. Wie kiest voor een boek, kan zijn hart ophalen aan veel nieuwe uitgaven en ook aan boeken die over de eigen regio gaan. Heerlijk om te lezen. Boeken over Twente? Jazeker, die zijn er.
Twente, geschiedenis en erfgoed
In 2012 verscheen het boek over de geschiedenis en erfgoed van Twente. In chronologische volgorde tref je de geschiedenis en de prachtige historie aan, inclusief foto’s. Gerard Vaanholt schreef het en het boek is via Bol.com verkrijgbaar.
Landleven streekgids Twente
Een jaar eerder verscheen het boek van Thelma Egberts over het landleven in de regio. Oubollig? Allerminst. Het verhaalt over het prachtige buitenleven in Twente dat steeds meer waardering krijgt, zeker anno 2020 nu we steeds meer lokaal en regionaal werken en consumeren. Het geeft ook een inkijkje in plekken die minder bekend en het bezoeken waard zijn. Dakine rugzak om, boek mee en ontdekken maar.
Taalgids: Twents voor beginners
Twents voor beginners verscheen in 2016 en is nog altijd een mooi boekje om je in te verdiepen. Harry Nijhuis schreef het. Een taalgids over de streektaal en uitleg over typisch Twentse uitdrukkingen. Inclusief een top 100 van woorden die Twentenaren zelf het mooiste vinden.
Opa en oma Pluus in het Twents
Een toppertje onder de kinderboeken: een Dick Bruna boekje in het Twents. Het werd in 2013 uitgegeven en gaat over Nijntje die bij opa en oma op bezoek gaat. ‘Zee warren met Nijn slim wies en opa Pluus har nen gleier maakt’. Bij de thee eten ze ‘möpkes’, want Ndijntje, opa en oma Pluis spreken Twents dialect. Probeer dit maar eens voor te lezen. Ook leuk om in de Eastpak rugzak mee te geven naar school, mag de juf ook een poging wagen. Harry Nijhuis deed de vertaling, dezelfde schrijver als van de Twentse taalgids.
Roots in Twente
Weten hoe Daphne Bunskoek en Harm Edens hun jeugd doorbrachten in de regio? Twintig bekende Nederlanders waaronder Ellen van Langen, Herman Finkers, Jan Cremer en Ernst Daniël Smit en de eerdergenoemden vertellen over hun Twentse achtergrond. Het biedt boeiende gepassioneerde verhalen met mooie foto’s. E. Sleeuwits en R. Elsman schreven het.
Namens alle Tukkers
In maart vorig jaar verscheen de tweede druk van ‘Namens alle Tukkers’, een boekje dat de wereld in geslingerd wordt als een Twents zelfhulpboek. De kijk van Twentenaren op het jachtige leven, vertaald naar eigen parochie. De Twentse leefwijze komt uitgebreid aan bod. Volgens schrijver Andre Manuel kunnen de Randstedelijke lezers daar veel van leren. Harry Nijhuis en Hein de kort werkten ook aan het boekje mee.