Zaterdag 1 augustus 2020
De wandelingen van Landschap Overijssel lagen door het coronavirus een tijdje stil, maar onlangs kon op een warme zomeravond toch weer een wandeling doorgang vinden. Onder leiding van de gidsen Els en Annelies werd er een ruim twee uur durende wandeling door de Doorbraak gelopen. Onderweg werd er regelmatig een stop gehouden en werden de deelnemers getrakteerd op allerlei wetenswaardigheden uit het gebied.tekst gaat verder onder de video
Zo werd uitleg gegeven waarom destijds de Doorbraak, met zijn meanderende vorm is aangelegd. Dit is vooral gedaan om er voor te zorgen dat het laag gelegen Almelo niet langer verrast wordt door een plotselinge watertoevoer waardoor de straten en kelders blank komen te staan. De laatste jaren is de droogte in Twente een groot probleem en daar kan de Doorbraak met zijn stuwen ook een positieve bijdrage aan leveren.
Er is destijds veel zand afgegraven om het water te kunnen realiseren. Dit zand is geschonken aan de verschillende boeren in de omgeving. Ook werd er verteld over de vele diersoorten in het gebied. Reeën, kamsalamander, kikkers, ijsvogels, brandrode runderen en speciale paarden verblijven in het gebied van de Doorbraak met de beek die in totaal 13 kilometer lang is.
Er zijn veertien bruggen geplaatst die allemaal op dezelfde manier zijn vorm gegeven. Er staan ook zeven beelden van kunstenaar Rinus Roelofs, die op kunstzinnige wijze de Doorbraak vorm heeft gegeven. De anekdote over Engelse Jan kwam ook nog ter sprake, een bewoner uit de buurt die in de oorlogsjaren naar Engeland trok en aan het eind mee hielp Nederland te bevrijden. Hij leerde daar een Engelse vrouw kennen en gaf zijn huis de naam Sunny Home mee.
De deelnemers genoten van de tocht die op verschillende momenten door de gidsen van een toelichting werden voorzien. De wandeling werd wel een beetje langer dan gepland, maar ook zeer gewaardeerd. Ook verder in augustus en september staan er nog enkele wandelingen op het programma. Voor info en deelname zie www.landschapoverijssel.nl.