Roer gaat om bij Bouwmensen Twente

Bij Bouwmensen Twente in Almelo gaat het roer helemaal om: samen met het ROC van Twente gaat men het onderwijs voor nieuwe leerling-bouwvakkers helemaal anders inrichten.

Pilot van half jaar
Het betreft een pilot van een half jaar. Meest opvallende onderdeel van het experiment is dat de wekelijkse school(theorie)dag wordt ‘opgeknipt’ in twee ochtenden theorieles met aansluitend praktijklessen in de middag. De nieuwe schooldagen zijn bij het opleidingsbedrijf in Almelo.

Na de zomervakantie begint een groep van meer dan dertig gediplomeerde vmbo’ers aan hun BBL-opleiding tot timmerman, metselaar of tegelzetter bij Bouwmensen Twente. In de afgelopen decennia gingen die leerling-bouwvakkers één dag naar school (ROC van Twente) voor theorielessen en 4 dagen werken bij een aannemersbedrijf.

Drie dagen
In het schooljaar 2020/2021 gaat dat veranderen. De nieuwe leerlingen gaan in hun eerste half jaar niet vier, maar drie dagen werken en volgen twee dagen onderwijs. Niet in een vestiging van het ROC van Twente, maar bij Bouwmensen Twente. ’s Morgens krijgen ze theorielessen van een ROC docent, ’s middags wordt de theorie in de enorme instructiehal van Bouwmensen Twente in de praktijk gebracht met hulp van de instructeurs van Bouwmensen. Voor de nieuwe scholing richt Bouwmensen Twente een nieuw, ruim leslokaal in, waarin alle leerlingen (timmerlieden, metselaars en tegelzetters) tegelijk theorieles krijgen.

Het experiment met de nieuwe lesmethode voor de duur van een half jaar heeft alles te maken met het feit dat Bouwmensen Twente niet alleen nieuwe leerlingen krijgt die een BWI (Bouw Wonen Interieur) profiel hebben gevolgd in het vmbo. Het opleidingsbedrijf signaleert al jaren een toenemend aantal leerling-bouwvakkers dat een heel andere vooropleiding genoot, en dus vakvreemd begint. Die laatste groep ontbeert zelfs basisvaardigheden als vakjargon, materiaalkennis en een kennis van een bouwproces. In het nieuwe onderwijssysteem van Bouwmensen Twente maakt de combi van theorie- en praktijklessen deze leerlingen in no time een stuk wijzer. Daarvan profiteren ze direct tijdens hun werkdagen op de bouwplaats en de rest van hun opleiding, is de inschatting van zowel Bouwmensen Twente als het ROC van Twente.

Nog een voordeel
De nieuwe lesmethode moet nog een tweede probleem tackelen, want in de afgelopen jaren is gebleken dat veel leerlingen grote moeite hebben om zelfstandig alle digitale lesstof door te nemen en te doorgronden. Door de theorie klassikaal te behandelen en alle nieuwe kennis gelijk toe te passen in de praktijk, moet het leren eenvoudiger en aantrekkelijker worden.

Het opknippen van de wekelijkse lesdag tot de kerstvakantie is een van de onderwijsvernieuwingen die Bouwmensen Twente in Almelo gaat doorvoeren. Binnenkort zal het opleidingsbedrijf ook meer bekend maken over een nieuwe, spraakmakende introductieperiode.

Kader
Bij Bouwmensen Twente hebben zich al meer dan 30 jongeren aangemeld die timmerman, metselaar of tegelzetter willen worden. Zij treden in dienst bij Bouwmensen Twente en krijgen van meet af aan een salaris conform de cao bouw.

De directie is blij met die aantallen, maar benadrukt dat er nog meer opleidingsplekken zijn en dat er nog altijd grote behoefte bestaat aan jonge vakmensen.

Grote woningnood
Beducht voor een nieuwe crisis en baanverlies in de bouw zijn ze bij Bouwmensen Twente allerminst. Directeur Robert Herman: 'Er is sprake van grote woningnood en er moeten honderdduizenden woningen gebouwd worden. Bovendien krijgen alle leerling-bouwvakkers bij ons een werkgarantie voor de duur van de hele opleiding. Mocht een aannemersbedrijf waar ze werken geen werk meer voor ze hebben, zoeken we een nieuwe plek voor ze of hun opleiding wordt voortgezet bij ons in de instructiehal', aldus Herman.

Interesse in een (betaalde) opleiding bij Bouwmensen Twente in Almelo? Raadpleeg de website: www.bouwmensen.nl of bel: 0546 82 80 52.
Deel dit artikel: Twitter | Facebook | WhatsApp | Google+ | E-mail

Info

De Klup zoekt veel nieuwe vrijwilligers

Met de start van het nieuwe seizoen 2020-2021 in zicht, is D...

Vrijwilliger worden bij de Klokkenbelt

Woonlocatie de Klokkenbelt zoekt vrijwilligers om de bewoner...

Stembus Zomerse 50 weer geopend

AAFM zendt deze zomer de Zomerse 50 uit, de hitlijst met de ...

Coronatestlocatie Almelo 17 augustus open

De teststraat in Almelo waar je voor een coronatest terecht ...

De Doorbraak; eindelijk weer wandelen met een gids

De wandelingen van Landschap Overijssel lagen door het coron...

Tukker Truckers trakteren op ijsjes

De chauffeursvereniging Tukker Truckers trakteert de cliënt...

Toafelproat over het wel en wee van Heracles

Op de laatste maandag van de maand wordt in het Huis van Kat...

Deze boeken helpen je aan je droombaan

Partnerbijdrage: Veel mensen leven er al weken naartoe; de z...

Geslaagde inloop ondanks coronamaatregelen

Ouderenvereniging OVA hield hun jaarlijkse zomerinloop als v...

Alternatief voor Huttenland bekend

In plaats van Huttenland zijn er op het terrein van scouting...

Leukste huis van Almelo zoekt vrijwilligers

Het leukste Huis van Almelo, het Huis van Katoen & Nu, is va...

Initiatief van Odin ‘92 landelijk succes

Een landelijke dans challenge met als titel "We're all in th...

Rogge maaien volgens oeroude tradities

Gestoken in originele klederdracht en getooid met zigt (een ...

OVA organiseert fietstocht langs de Regge

De Ouderenvereniging Almelo (OVA) organiseert op dinsdag 28 ...

Krikkenhaar organiseert wandel driedaagse

Het Nivon natuurvriendenhuis Krikkenhaar organiseert op dins...

Scholen kunnen schoolplein nog groener maken

Het Prins Bernhard Cultuurfonds Overijssel gaat 25 basisscho...

Vechtstromen stort 1 miljoen in innovatiefonds

Het algemeen bestuur van waterschap Vechtstromen heeft een n...

Roer gaat om bij Bouwmensen Twente

Bij Bouwmensen Twente in Almelo gaat het roer helemaal om: s...

Orkest van Almelo huldigt jubilarissen

Het Orkest van Almelo heeft tijdens de algemene ledenvergade...

Dansen met de duivel bij boekhandel

Dansen met de duivel: het is de titel van de autobiografie v...
© 1986 - 2020 Stichting Lokale Omroep Almelo