Met welke materialen kun je in 3D printen?

Partnerbijdrage: In dit artikel kun je meer leren over de materialen die op het moment gebruikt kunnen worden bij het 3D printen. Dit verandert namelijk nogal vaak. Er komen met enige regelmaat nieuwe materialen bij je kunt laten printen in een speciaal hiervoor gemaakte 3D printer. Wat wel goed is om te weten is dat elk 3D printproces compatibel is met diverse materialen. Toch zijn kunststoffen verreweg het meest gebruikelijk, maar ook het populairst onder de gebruikers. Alhoewel de metalen niet zo gebruikelijk zijn als de kunststoffen kunnen ze toch gebruikt worden in een 3D printer. Ook specifieke composieten en keramieken 3D geprint worden.

Kunststoffen
Kunststoffen die gebruikt kunnen worden bij het 3D printen zijn over het algemeen lichtgewicht materialen. Bovendien hebben ze breed scala aan fysieke eigenschappen. Zo zijn de kunststoffen geschikt voor de doeleinden van prototyping, maar ze kunnen ook zeker gebruikt worden voor specifieke fysieke toepassingen. Hiervoor zijn over het algemeen thermoplasten het meest geschikt. Thermoharders zijn juist beter om te gebruiken voor toepassingen waarbij de uitstraling van de buitenkant wat minder van belang is. In het lijstje hieronder vind je diverse kunststoffen die ingezet kunnen worden bij het 3D printen. Bereid je voor, want het zijn niet een of twee verschillende kunststoffen.

PLA: De meest gangbare kunststof voor het 3D printen is hoe dan ook PLA. De populariteit van dit materiaal zal onder meer komen doordat het relatief voordelig is. Het is ideaal voor niet-functionele prototyping, terwijl het ook scherpe details kan creëren. PLA moet niet gebruikt worden onder hoge temperaturen.
Nylon: Nylon wordt ook wel polyamide of PA genoemd. Het is een kunststof met fantastische mechanische eigenschappen. Daarnaast is de slijtage- en chemische weerstand van nylon hoog. Hierdoor is dit kunststoffen materiaal uitermate geschikt voor functionele toepassingen.
ABS: ABS staat voor Acrylonitrile Butadiene Styrene en heeft al een rijke historie bij het 3D printen. Het was zelfs één van de eerste kunststoffen die werd gebruikt door industriële 3D printers. Nog altijd is het een populair materiaal vanwege de lage kosten, maar ook vanwege de goede mechanische eigenschappen.
PETG: PETG is een Glycol Modified versie van Polyethylene Terephthalate, oftewel PET. Dit materiaal wordt veelvuldig gebruikt bij het produceren van waterflesjes. PETG is daarnaast ook populair geworden omdat het eenvoudig 3D geprint kan worden. Daarnaast is de oppervlakte glad en is het waterbestendig. PETG is bovendien een relatief goedkoop materiaal.

Metalen
Metalen materialen worden bij het 3D printen met name gebruikt in producten die hoge sterkte, hardheid of thermische weerstand vereisen. Dit is natuurlijk niet altijd het geval. Bij 3D printen met metaal is de topologische optimalisatie van cruciaal belang. Dit zorgt ervoor dat de prestaties van de onderdelen gemaximaliseerd worden. Ook zal het de hoge kosten van de technologie beperken. Zowel DMLS als SLM zijn geschikt voor het breedste aanbod aan metalen. Ze produceren objecten voor hoogwaardige technische toepassingen. Als het gebruik minder veeleisend is dan zal Binder Jetting winnen. Dit kost namelijk een stuk minder. Hieronder zie je de twee metalen materialen die vooral gebruikt worden bij het 3D printen.
RVS: RVS, oftewel roestvrij staal, is een legering van metaal. Roestvrij staal heeft een hoge buigbaarheid, terwijl ook de roest weerstand en de slijtage hoog is bij dit metalen materialen. Het is bovendien makkelijk te lassen, polijsten en frezen. Ook CNC verspanen is mogelijk bij RVS.
Aluminium: Aluminium is een metaal dat een goede sterkte-gewichtsverhouding heeft. Daarnaast is de thermische en elektrische geleidbaarheid van aluminium hoog. Aan de andere kant is de dichtheid van dit materiaal juist laag. Ook heeft het een natuurlijke weerbestendigheid.
Deel dit artikel: Twitter | Facebook | WhatsApp | Google+ | E-mail

Info

Alternatieve editie van HobNob op AAFM

Op zaterdag 4 juli zou de 15e editie van het gratis toeganke...

Met OVA onthaasten op de boerderij

De OVA (Ouderen Vereniging Almelo) organiseert een dagje 'on...

Wegwerkzaamheden aan Sluitersveldsingel

Vanwege wegwerkzaamheden aan de Sluitersveldsingel wordt het...

Extra ETC gamedagen in de zomervakantie

Het gamecentrum FUN-IE-FIT van De Klup Twente opent deze zom...

Vakantiedagopvang voor kinderen SO in schoolvakantie

De Klup Twente biedt vakantiedagopvang voor kinderen uit het...

Boete bij onttrekken water uit openbare vijvers

Waterschap Vechtstromen gaat scherper optreden tegen het ont...

Kunst in beeld met steun Cogas Cultuurfonds

Het culturele leven in Almelo is veelzijdig, maar niet elke ...

Kunsthal Hof 88 heropent met zomerexpositie

Kunsthal Hof 88 opent, onder strikte RIVM-richtlijnen, weer ...

Vrijplaats Mensdoormens hervat activiteiten

Mensdoormens, de vrijplaats voor voor zelfregie en herstel i...

Aandeelhoudersvergadering in het Kunst-Torentje

In het Kunst-Torentje kunt u van zaterdag 27 juni tot en met...

Protest tegen subsidieverlaging Stadsmuseum

Voorafgaand aan het politiek overleg van dinsdagavond 23 jun...

Open dag Volkstuinvereniging Schelfhorst

De volkstuinen op de Schelfhorst hielden open huis om de tui...

Lezing over bizarre taferelen in sekte

Het was muisstil en de zaal zat vol aandacht te luisteren na...

Qredits verleent kredieten in crisistijd

Ondernemen in coronatijd: dat valt niet mee. De vaste lasten...

Rode Kruis Almelo collecteert online

De collecte voor het Rode Kruis in Almelo en Aadorp vindt di...

Leo Mesman wint Willem Wilmink Dichtwedstrijd 2020

Hij komt uit Utrecht en was één van de 195 inzenders van e...

De geschiedenis van frezen en spuitgieten

Partnerbijdrage: Legosteentjes worden geproduceerd middels s...

Nachttreinen Keolis doen ook Almelo aan

Vanaf vrijdag 19 juni rijdt Keolis Blauwnet na middernacht m...

Rotonde Aalderinkssingel wordt aangepakt

De rotonde op de kruising van de Apollolaan, Thorbeckelaan e...

Extra online infoavond ROC van Twente

Voor leerlingen die gezakt zijn, uitgeloot, twijfelen, of no...
© 1986 - 2020 Stichting Lokale Omroep Almelo