Met welke materialen kun je in 3D printen?

Zondag 24 mei 2020
Partnerbijdrage: In dit artikel kun je meer leren over de materialen die op het moment gebruikt kunnen worden bij het 3D printen. Dit verandert namelijk nogal vaak. Er komen met enige regelmaat nieuwe materialen bij je kunt laten printen in een speciaal hiervoor gemaakte 3D printer. Wat wel goed is om te weten is dat elk 3D printproces compatibel is met diverse materialen. Toch zijn kunststoffen verreweg het meest gebruikelijk, maar ook het populairst onder de gebruikers. Alhoewel de metalen niet zo gebruikelijk zijn als de kunststoffen kunnen ze toch gebruikt worden in een 3D printer. Ook specifieke composieten en keramieken 3D geprint worden.

Kunststoffen
Kunststoffen die gebruikt kunnen worden bij het 3D printen zijn over het algemeen lichtgewicht materialen. Bovendien hebben ze breed scala aan fysieke eigenschappen. Zo zijn de kunststoffen geschikt voor de doeleinden van prototyping, maar ze kunnen ook zeker gebruikt worden voor specifieke fysieke toepassingen. Hiervoor zijn over het algemeen thermoplasten het meest geschikt. Thermoharders zijn juist beter om te gebruiken voor toepassingen waarbij de uitstraling van de buitenkant wat minder van belang is. In het lijstje hieronder vind je diverse kunststoffen die ingezet kunnen worden bij het 3D printen. Bereid je voor, want het zijn niet een of twee verschillende kunststoffen.

PLA: De meest gangbare kunststof voor het 3D printen is hoe dan ook PLA. De populariteit van dit materiaal zal onder meer komen doordat het relatief voordelig is. Het is ideaal voor niet-functionele prototyping, terwijl het ook scherpe details kan creëren. PLA moet niet gebruikt worden onder hoge temperaturen.
Nylon: Nylon wordt ook wel polyamide of PA genoemd. Het is een kunststof met fantastische mechanische eigenschappen. Daarnaast is de slijtage- en chemische weerstand van nylon hoog. Hierdoor is dit kunststoffen materiaal uitermate geschikt voor functionele toepassingen.
ABS: ABS staat voor Acrylonitrile Butadiene Styrene en heeft al een rijke historie bij het 3D printen. Het was zelfs één van de eerste kunststoffen die werd gebruikt door industriële 3D printers. Nog altijd is het een populair materiaal vanwege de lage kosten, maar ook vanwege de goede mechanische eigenschappen.
PETG: PETG is een Glycol Modified versie van Polyethylene Terephthalate, oftewel PET. Dit materiaal wordt veelvuldig gebruikt bij het produceren van waterflesjes. PETG is daarnaast ook populair geworden omdat het eenvoudig 3D geprint kan worden. Daarnaast is de oppervlakte glad en is het waterbestendig. PETG is bovendien een relatief goedkoop materiaal.

Metalen
Metalen materialen worden bij het 3D printen met name gebruikt in producten die hoge sterkte, hardheid of thermische weerstand vereisen. Dit is natuurlijk niet altijd het geval. Bij 3D printen met metaal is de topologische optimalisatie van cruciaal belang. Dit zorgt ervoor dat de prestaties van de onderdelen gemaximaliseerd worden. Ook zal het de hoge kosten van de technologie beperken. Zowel DMLS als SLM zijn geschikt voor het breedste aanbod aan metalen. Ze produceren objecten voor hoogwaardige technische toepassingen. Als het gebruik minder veeleisend is dan zal Binder Jetting winnen. Dit kost namelijk een stuk minder. Hieronder zie je de twee metalen materialen die vooral gebruikt worden bij het 3D printen.
RVS: RVS, oftewel roestvrij staal, is een legering van metaal. Roestvrij staal heeft een hoge buigbaarheid, terwijl ook de roest weerstand en de slijtage hoog is bij dit metalen materialen. Het is bovendien makkelijk te lassen, polijsten en frezen. Ook CNC verspanen is mogelijk bij RVS.
Aluminium: Aluminium is een metaal dat een goede sterkte-gewichtsverhouding heeft. Daarnaast is de thermische en elektrische geleidbaarheid van aluminium hoog. Aan de andere kant is de dichtheid van dit materiaal juist laag. Ook heeft het een natuurlijke weerbestendigheid.
Deel dit artikel: Twitter | Facebook | WhatsApp | Google+ | E-mail

Info

AAFM op Koningsdag live vanaf de vrijmarkt

Tijdens Koningsdag verzorgt AAFM vanaf 10.00 uur een live ra...

Bleskolksingel wordt in twee fases afgesloten

Een deel van de Bleskolksingel wordt afgesloten voor onderho...

Meer zonnepanelen in Overijssel

In de afgelopen 2,5 jaar zijn er heel veel zonnepanelen bijg...

Bornerbroeker Johan Veneklaas dicht in het dialect

Gepensioneerd melkveehouder Johan Veneklaas uit Bornerbroek ...

Verbeter uw buurt met Almelo Buurt Samen

De gemeente start een website waarmee inwoners geld kunnen o...

Aadorp heeft weer 3 AED's

De AED-groep Aadorp heeft weer 3 AED's. Een AED is een Autom...

Rondje Twente: The Passion in het Oosten

In Rondje Twente kunt u het nieuws zien wat vanuit andere lo...

Wie wordt de stadsdichter van Almelo?

Al maanden is Almelo op zoek naar een stadsdichter. Er zijn ...

Bemachtig een plek op de Oranjemarkt

Over iets minder dan een maand is het weer zover! Koning Wil...

Fietstunnel voor betere doorstroming

In 2025 zal er gestart worden met de aanleg van een fietstun...

Nieuwe voorzitter Raad van Toezicht Almelo Promotie

Sinds begin dit jaar is John Olde Olthof de nieuwe voorzitte...

Meer dan 30.000 vrijwilligers de straat op

Vanaf maandag 4 maart tot zaterdag 9 maart vindt de jaarlijk...

Herinrichting kost 17 bomen de kop

Voor de herinrichting van het Grotestraat Noord in Almelo wo...

Weinig geld? Check waar u recht op heeft

Heeft u weinig geld en wel hoge vaste lasten? Dan zij er all...

Almelose kunstenaar exposeert in de Fundatie

Almelose kunstenaar Sibyl Heijnen exposeert tot en met 26 me...

Kleinzoon plaatst Stolperstein voor opa

Voor de woning Nachtegaalstraat 145 in is op initiatief van ...

Bibliotheek biedt hulp bij belastingaangifte

Steeds meer dingen moeten via het internet gebeuren. Tegenwo...

Groot feest bij 70-jarige Zonnebloem Sluitersveld

De Zonnebloem bestaat 70 jaar en dat heugelijke feit wordt m...

CV Noord Proost wint prijs

De Almelose carnavalsvereniging Noord Proost is in de prijze...

31ste Voorleeswedstrijd: de winnaars

Bibliotheek Almelo organiseerde op woensdag 31 januari de ja...
© 1986 - 2024 Stichting Lokale Omroep Almelo