Zorgen bij De Klup Twente aan vooravond gouden jubileum

De Klup Twente staat aan de vooravond van haar gouden jubileumjaar. De stemming is echter dubbel. Want de vrijwilligersorganisatie voor mensen met een beperking zit door kostenstijgingen krap bij kas en vreest in 2020 voor rode cijfers.

Terwijl De Klup Twente het op alle fronten drukker en drukker krijgt, er na 40 jaar een verbouwing van haar Meester Siebelinkhuis nodig is en ze met haar meer dan 1100 deelnemers en bijna 500 vrijwilligers toch de 50e verjaardag wil vieren. ‘Gelukkig zijn we inventief’, verzucht directeur Jan Anema.

Aanbod
Volgend jaar is het vijftig jaar geleden dat Meester Siebelink, de hoofdonderwijzer van de toenmalige BLO school, begon met activiteiten in de vrije tijd voor zijn leerlingen omdat er voor hen géén vrijetijds aanbod was. De Klup Twente ontwikkelde zich in de decennia daarna tot dé specialist voor vrijwilligersactiviteiten voor mensen met een beperking in Almelo, Tubbergen, Twenterand, Wierden, Rijssen-Holten, Hellendoorn en Borne. De Klup Twente was en is nog altijd een vrijwilligersorganisatie: al haar activiteiten en projecten ‘draaien op’ zo’n 500 vrijwilligers.

De belangrijkste financiers van De Klup Twente zijn de gemeenten waar alle vrijwilligers en mensen met een beperking wonen. Hun bijdragen zijn niet in alle gevallen nog toereikend. Dat zorgt bij De Klup Twente al jaren voor toenemende financiële druk, die verergert door de almaar stijgende vaste lasten èn het feit dat ze aan steeds meer verschillende voorwaarden van overheden moet voldoen. Directeur Jan Anema: ‘Er zou meer en ook structureel geld voor het reguliere programma moeten komen, maar ook voor noodzakelijke vernieuwingen’, aldus Anema.

Moderniseren
Zo wil de stichting in haar Meester Siebelinkhuis na 45 jaar de centrale hal eindelijk moderniseren. De ruimte is een belangrijke ontmoetingsplek voor mensen van alle leeftijden met en zonder een beperking en bracht ontelbare vriendschappen tot stand. Ook in het huidige decennium, waarin de wijze van ontmoeting sterk veranderde. Anema: ‘We zien dat meedoen steeds moeilijker wordt voor onze doelgroepen door de toenemende digitalisering met als gevolg sociale en digitale uitsluiting. Dat willen we voorkomen door onze oude ontmoetingsruimte te veranderen in een sfeervolle ruimte (@facehoes) waar mensen elkaar fysiek en digitaal ontmoeten, elkaar kunnen helpen en leerzame ervaringen op kunnen doen’, zo stelt Anema.

Concept

Om dat laatste toch voor elkaar te boksen, vertrouwt De Klup Twente op haar creatieve vermogen. Directeur Anema: ‘We hebben eerder met dit bijltje gehakt. Voor de verbouwing van onze afgekeurde gymnastiekzaal was ook geen geld. Toen hebben we met een aantal partijen een heel vernieuwend, innovatief concept bedacht: het game-, sport- en gezondheidscentrum FUN-IE-FIT. We hebben dat zonder één cent overheidssubsidie, maar met steun van het bedrijfsleven, particulieren en veel fondsen voor elkaar gekregen’, vertelt Anema.

Uit geldnood werden bij De Klup Twente meer slimme plannen geboren. Directeur Jan Anema is er trots op, maar ziet de keerzijde. ‘Al die extra inspanningen komen bovenop het takenpakket van het handjevol professionals dat al onze vrijwilligers ondersteunt. Dat houden ze een tijdlang vol, maar het kan niet eeuwig voortduren’, waarschuwt Anema.

In 2020 komt er een leuk feestprogramma. Budgettair neutraal waar mogelijk, maar De Klup moet opnieuw op zoek naar wat extra inkomsten. Het feest is echter niet de grootste uitdaging. Anema: ‘Dat zijn onze verbouwingsplannen. We mogen blij zijn als we in 2020 geen geld te kort komen voor ons reguliere aanbod, maar voor onze noodzakelijke aanpassing van het Meester Siebelinkhuis is er zeker geen geld. We hopen daarom toch weer op hulp en geld van fondsen en bedrijfsleven voor de verbouwing van de centrale hal tot @facehoes’, zegt Anema tot besluit.

De Klup helpen?
Om geld in te zamelen voor het gouden jubileumjaar, gaat een zeskoppige ploeg vrijwilligers van De Klup Twente op maandag 30 en dinsdag 31 december heerlijke oliebollen bakken en verkopen. De oliebollen kunnen tot 26 december worden besteld bij jolanda@deklup.nl. Tien oliebollen naturel kosten 5 euro, tien oliebollen met krenten en rozijnen kosten 6 euro.

De zakken met dampende oliebollen staan op maandag 30 december klaar tussen 10.00 en 15.00 uur en op oudejaarsdag, dinsdag 31 december, tussen 10.00 en 14.00 uur.

(onderschrift bij foto boven: gemengde gevoelens bij De Klup Twente: feestelijk omdat in 2020 de vrijwilligersorganisatie 50 jaar bestaat, maar ook vrees voor tekorten)
Deel dit artikel: Twitter | Facebook | WhatsApp | Google+ | E-mail

Info

Voorleestas voor groepen 1 van drie scholen

De Nationale Voorleesdagen starten op woensdag 22 januari en...

Nieuwe openingstijden voor Stadsmuseum

Als eerste stap in 2020, verruimt Stadsmuseum Almelo de open...

Boessenkool zet verder in op duurzaamheid

Een elektrische tractor of een drone die mensen kan optillen...

Karelskamp bestaat 25 jaar en houdt open dag

De penitentiaire inrichting (PI) Almelo, ook wel bekend als ...

Strippenkaart voor nieuwe Gameklup

Een nieuw betaalsysteem: De Klup Twente gaat in haar gouden ...

Brookertoneel speelt De Klopgeest

Het Brookertoneel staat al meer dan dertig jaar garant voor ...

Repair Café Windmolenbroek zoekt vrijwilligers

In navolging van het succesvolle Repair Café Almelo in de w...

Peuterdans komt weer terug in Almelo

In januari komt de populaire cursus 'Peuterdans' weer terug ...

Tweede editie van Brooker Kwis daverend succes

De uitslag van de Tweede Editie van de Brooker Kwis werd tij...

92 bekeuringen voor fietsen zonder verlichting

Tweeënnegentig fietsers zijn afgelopen week op de bon gesli...

Drone brandweer crasht bij zoektocht

Een drone van de brandweer is direct na het opstijgen gecras...

Conditie verbeteren? Ga touwtje springen

Touwtje springen is een enorm goede workout. Behalve dat je ...

Kati Piri houdt Herman Höftenlezing

Europarlementariër Kati Piri voor de PvdA houdt de Herman H...

Computercursussen Seniorweb

Seniorweb start met nieuwe lessen voor werken op I-pad, tabl...

Kerstboom geveld en versnipperd

Aan alles komt een einde, ook aan de kerstboom in de stadsvi...

Hoeveel selfies maak jij?

In 2013 was het het woord van het jaar: selfie. Toen een hit...

Veel straaljagers boven de stad, komende weken ook

Door avondvliegoefeningen van Defensie zijn er boven de stad...

Aanmelden voor inspiratieavond korte voedselketens

Belangstellenden voor de inspiratie avond over kortere, nieu...

Open repetities Gospelkoor Onderweg

Houd je van zingen? Dan zijn de open repetities van het Gosp...

Valse munter gepakt na vluchtpoging

De politie kreeg deze week twee meldingen van betalingen met...
© 1986 - 2020 Stichting Lokale Omroep Almelo